2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

MAVRIK 24 EW - permetezzen virágzásban

Agro Napló
A növényvédelmi kezelések idõzítése során elõfordul, hogy a kártevõ szempontjából a védekezés idõszerû lenne, a védendõ kultúra vagy a környezõ növények azonban virágzási stádiumban vannak.

A rovarölő szerek méhveszélyességét figyelembe véve ilyenkor két lehetőségünk van: az egyik, hogy méhekre mérsékelten veszélyes készítményt választunk, a permetezést előre bejelentjük, és napnyugta után permetezünk.

A másik megoldás ha olyan készítményt választunk, amely megfelelően hatékony a kártevő ellen és nappal is permetezhető méhek és egyéb beporzó rovarok jelenlétében.

Az idei évtől elérhető Mavrik 24 EW ilyen készítmény.



Egy új piretroid

A rovarölő szerek családjának legrégebbi csoportját alkotják az úgynevezett piretroidok. Kifejlesztésük abból a felismerésből indult el, hogy bizonyos Chrysanthemum növényfajok rovarriasztó hatással rendelkeztek. A növényekből kinyert kezdeti hatóanyagok rovarölő hatása gyenge volt s a szükséges mennyiséghez nagyon sok virág kellett. A mesterséges úton előállított, szintetikus piretroidok ma használatos negyedik generációjának tagjai már nagyobb hatékonyságúak, hatásspektrumuk széles, alacsony dózisban felhasználhatók és erős napfényre nem érzékenyek.

A Makhteshim Agan Hungary által forgalmazott Mavrik 24 EW hatóanyaga (tau-fluvalinát) is a piretroidok családjába tartozik. Érintő- (kontakt)- és emésztőszervi hatású. Taglózó hatással és tartamhatással egyaránt rendelkezik.

 


 





A Mavrik 24 EW különbözik

Lipofil tulajdonságának köszönhetően gyorsan áthatol a rovarok bőrszövetén, valamint jól kötődik a növényi kutikula lipid-rétegéhez. Hatása emiatt gyors és a növényhez kötődve hosszan tartó.

A Mavrik 24 EW egyedisége toxicitási paramétereiben rejlik. Az egyetlen gyors hatású piretroid, amely nem veszélyes a méhekre (az új besorolás szerint nem jelölésköteles). Így virágzó kultúrában a mé-hek jelenléte mellett is felhasználható az engedélyezett dózisban. A Mavrik 24 EW

azonban nem csak a méhekre nincs káros hatással.

Számos hasznos élő szervezettel szemben (katicabogarak, zengőlegyek, fátyolkák, futóbogarak) alacsony toxicitású így az integrált növényvédelmi programokba jól beilleszthető. A hasznos rovarok segítségével a kártevők egyedszáma lassabban éri el a károsítási küszöbértéket így jelentősen nőhet a készítmény hatástartama más piretroidokhoz képest.



Permetezzen virágzásban

A Mavrik 24 EW felhasználása őszi káposztarepcében a repcefénybogarak egyedszámának felmérése alapján történjen. Növényenként 5 egyed előfordulása esetén javasolt a védekezés 0,2–0,3 l/ha dózisban, szántóföldi permetezőgép használata esetén 300 l/ha, légi kijuttatás esetén 70–80 l/ha permetlé mennyiség felhasználásával. A Mavrik 24 EW hatékonysága független a hőmérséklettől, így akár a virágbimbók megjelenésekor, akár virágzó repcében napközben kijuttatható. A repcefénybogár elleni kezelések a területen előforduló egyéb károsítók (repceszár-ormányos, repcebecő ormányos) ellen is hatékonyak.



Almában almamoly ellen a rajzáscsúcs és tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén kell védekezni. Aknázómolyok ellen a védekezést a rajzáscsúcsot követően megjelenő fiatal lárvák ellen célszerû időzíteni. A levéltetvek ellen az első kolóniák megjelenésekor kell védekezni. A kijuttatáshoz 800–1000 l/ha lémennyiség javasolt.

Szőlőben a szőlőmolyok ellen a tömeges lárvakelés idején kell védekezni. Elhúzódó rajzás esetén nemzedékenként 2 permetezés szükséges. A permetezést 600–1000 l/ha vízmennyiséggel végezzük.

A Mavrik 24 EW gombaölő szerekkel egyidejûleg kijuttatható, a keverék nem befolyásolja a Mavrik előnyös tulajdonságait.



Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

Nem épül fel az óriási tojófarm

Nem épül fel az óriási tojófarm

Termelői összefogással és a helyiek közreműködésével derítették fel és akadályozták meg azokat a nagy ívű, német befektető által tervezett beruházások...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?