Aktuális támogatások

Agro Napló
Április a munka dandárja gazdálkodók számára, így volt ez régen és így van ez ma is. E hónap néhány éve hazánkban a területalapú támogatások beadásának kezdeti idõszaka, ezért e cikk keretében ezt a rendeletet szeretném elsõként bemutatni.  

A március igen termékeny időszak volt az FVM életében, ezért fel szeretné hívni a gazdálkodók figyelmét a megjelenő rendeletekre, amelyek pályázati lehetőséget biztosítanak a termelőknek öntözési, meliorációs területi vízgazdálkodási, kertészeti gépek, technológiai berendezések, épületállomány korszerûsítésére, fejlesztésére, korszerû technológiák beszerzésére, növénytermesztés létesítményeinek korszerûsítésére.

39/2008. (III. 29.) FVM rendelet: az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) 2008. évi igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről.

Támogatási kérelem: a támogatási kérelmet 2008. május 15-éig – a rendeletben meghatározottak szerint – elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül vagy az MVH által közzétett 2008. évi formanyomtatványon, és az ahhoz mellékelt egyedi blokktérképen lehet benyújtani. Amennyiben az ügyfél a kérelmet nem az ügyfélkapun keresztül nyújtja be, akkor az internetes honlapon közzétett elektronikus szolgáltatás használatával kinyomtatva, vagy a nyilatkozata alapján kapott megszemélyesített kérelemcsomag kitöltésével papír alapon, postai úton, aláírva kell benyújtani az MVH-hoz.

Ha a mezőgazdasági termelő regisztrációs számmal nem rendelkezik, a kérelemhez egyidejûleg csatolnia kell a regisztrációt kérő kérelmet is.

Az MVH a támogatási kérelem beérkezéséről a benyújtási határidőt követő harminc napon belül befogadási nyilatkozatot (a továbbiakban: nyilatkozat) állít ki, és megküldi a mezőgazdasági termelő részére.

Kifizetés: a támogatás kifizetése az 1782/2003/EK tanácsi rendelet 28. cikkében foglaltaknak megfelelően 2008. december 1. és 2009. június 30. között, az MVH a Tv. 28-30. §-ai szerinti ügyfél-nyilvántartási rendszerében nyilvántartott bankszámlára történő átutalással történik.

35/2008. (III. 27.) FVM rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a növénytermesztés létesítményeinek korszerûsítéséhez nyújtott támogatás igénybevételének részletes feltételeiről.

A támogatás célja a növénytermesztés technológiai korszerûsítésének, versenyképességének javítása részeként:

a) új terményszárítók és -tisztítók vásárlásával javuljon az eszközállomány összetétele, korszerûsége;

b) a létesítmény felújításával, új kiegészítő eszközök beszerzésével a létesítmény megfeleljen a környezetvédelmi, levegőtisztaság-védelmi előírásoknak;

c) létesítmények felújításával csökkenjenek az üzemeltetési költségek, javuljon a kezelt termények minősége.

A támogatási kérelem benyújtása: a támogatási kérelmet évente március 28. és május 2. között a MVH-hoz lehet benyújtani. A 2011. év után új támogatási kérelem nem nyújtható be.

A támogatási kérelemhez mellékelni kell:

a) az értékelési szempontokhoz a 4. számú mellékletben meghatározott igazolásokat, dokumentumokat;

b) ha az ügyfél őstermelő, akkor az érvényes őstermelői igazolvány hiteles másolatát;

c) ha az ügyfél egyéni vállalkozó, akkor a hatósági igazolást az egyéni vállalkozói igazolvány érvényességéről és a vállalkozói tevékenységi körről;

d) e rendelet alapján egy ügyfél támogatási kérelem-benyújtási időszakonként egy támogatási kérelmet nyújthat be.

34/2008. (III. 27.) FVM rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

A támogatás célja, hozzájárulni a mezőgazdasági vízgazdálkodás területén a környezetkímélő, víz és energiatakarékos öntözési, a talaj védelmét, vízmegtartó képességét javító meliorációs, és a felszíni és felszín alatti vizek jó állapotát, a belvízvédelmet és vízkárelhárítást szolgáló mezőgazdasági üzemi és közösségi beruházások megvalósításához.

A támogatási kérelem benyújtása: a támogatási kérelmet a 2008. évben március 28-tól május 2-ig, 2009-től évente szeptember 1-jétől október 1-jéig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

26/2008. (III. 7.) FVM rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

A támogatás célja a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítása, környezetbarát (energiatakarékos) gépek és technológiai berendezések beszerzése révén.

A támogatási kérelem benyújtása: a támogatási kérelmet évente április 1–30. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

A támogatási kérelemhez csatolni kell:

amennyiben az ügyfél őstermelő vagy egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelői igazolvány hiteles másolatát, illetve a hatósági igazolást az egyéni vállalkozói igazolvány érvényességéről és az ügyfél egyéni vállalkozói tevékenységi köréről,

az 1. számú mellékletben szereplő értékelési szempontokat alátámasztó igazolásokat, nyilatkozatokat, dokumentumokat szükség szerint.

A támogatás mértéke: az ügyfél által igényelhető támogatás összege támogatási időszakonként legfeljebb 735 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet.

A támogatás mértéke a tevékenység összes elszámolható kiadásának 35%-a.

A tevékenység elszámolható kiadásai nem haladhatják meg a gépkatalógusban szereplő referenciaárat.

25/2008. (III. 7.) FVM rendelet: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerûsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

A támogatás célja a kertészetben a termelőtevékenység folytatásához és a megtermelt áru tárolásához szükséges épületállomány korszerûsítése, korszerû technológiák alkalmazása a gazdálkodás összteljesítményének javítása érdekében.

Forrás: www.fvm.hu, www.mvh.gov.hu 

Berta Dávid, MVH-FOPEKIKérelemkezelési szakreferens

–Hegedûs Szilvia, NYME-MÉK PHD hallgató

–Matus László, MVH-FOPEKI Kérelemkezelési szakreferens

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Közeledik már a nyár vége, de még bőven élvezhetjük a szezonális nyári gyümölcsök ízeit: a sárgadinnyéét, a görögdinnyéét, az őszibarackét, a nektarin...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?