A repce mûtrágyázásáról

Agro Napló
A repceolajnak a hagyományos felhasználási területek mellett az alternatív energiaforrásként való felhasználása is egyre nõ.

A vetésterülete ugyan évről-évre ingadozik, de hosszú távon az éghajlati igény és vetésváltás szabta korlátokon belül területének növekedésére, és piacainak bővülésére számíthatunk.

A felfutó, erőteljes EU-szubvencióval mûködtetett biodízel-piacon a biodízel mennyiségének több, mint kb. 90%-a repcéből származik.



A repce a melegebb, csapadékosabb középkötött és az annál lazább, mezőségi és erdőtalajokat kedveli. Fontos a megfelelően laza altalaj, amely a mélyben való gyökeresedés szempontjából lényeges.

Az őszi káposztarepce a nagy tápanyagigényû növények közé tartozik, de a felvehető tápanyagokból a nagyobb mennyiséget csak tavasszal igényli. Ősszel megfelelő talajokon a foszfor és kálium mellett csak annyi nitrogént juttassunk ki, amennyi a tél beálltáig szükséges fejlettség eléréséhez nélkülözhetetlen. Figyelni kell a bór, kén és magnézium megfelelő kijuttatására is, hiszen ezen elemek egyrészt az általános kondíciójavításon túl az olajtartalom szempontjából is kiemelten fontos szerepet játszanak. A kén kísérő elemként általában a foszfor és a komplex mûtrágyákkal kellő mennyiségben kikerül a szántóföldre.

Az őszi kalászosok kitûnő korán lekerülő előveteménye, mélyre hatoló gyökérzete jó talajlazító, szervesanyag-pótló. A talajban visszamaradt növénymaradványai kedvező hatásúak a nematódák ellen.

 


 



A tavaszi nitrogént lehetőleg két részletben juttassuk ki. Az első fejtrágya időpontja a vegetáció beindulását követően azonnal, a másodiké pedig áprilisban, zöldbimbós stádiumban legyen. A foszfornak fontos hatása van az elágazódások képződésében és így a nagyobb tényleges termésmennyiség kialakulásában.

A fajlagos tápanyagigény alapján számított foszforadagját 200 ppm felett a jó termőképességû talajokon 50–70%-kal, a közepes termőképességû talajokon 30–60%-kal, a káliumét pedig 250 ppm felett 50–80%, ill. 40–70%-kal lehet csökkenteni.

A virágzás előtt egy héttel elvégzett 3 l/ ha dózisú Genezis Pétibór Extrával való kezelés javítja a terméseredményt. Ez az aktuális növényvédelmi munkákkal és a kalcium-, illetve magnéziumpótlással is jól összekapcsolható.

A korábbi évek tapasztalata alapján a háromévenkénti, mérleg szerinti PK-kijuttatás helyett az évenkénti kisebb megosztott dózist javasoljuk a jó ellátottságú talajokon.

 

 

 






A pontos és szakszerû tápanyag-visszapótlás érdekében szükséges a talajvizsgálat és az arra épülő szaktanácsadás!

Nitrogénmûvek Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van dolgunk a repcében!

Van dolgunk a repcében!

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mell...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03