2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Hogyan küzdenek meg a tejelõ állományok a toxinokkal?

Agro Napló
A kérõdzõ tenyésztésben a penészek és mikotoxinok súlyos gazdasági következményekkel járnak.

A penészek a táptalajként szolgáló anyagok által raktározott fehérjét, energiát és más táplálóanyagokat fogyasztanak. Emellett károsítják a máj-, vese-, szaporodási- és immunfunkciókat, rontva az állat teljesítményét.



Talán az a tény a legaggasztóbb, hogy a mikotoxinok átjuthatnak a takarmányból az állaton keresztül a húsba, tejbe és tojásba – és ezzel belépnek az emberi táplálékláncba.

Az emésztőrendszeri felszívódás irányítja a toxin belépését a véráramba, majd ezt követően a szövetekbe. A mikotoxinok az elfogyasztásukat és emésztőrendszerből történt felszívódásukat követően elkerülnek a májba ahol biológiai átalakításon mennek át. A biológiai átalakítás általában csökkenti a káros anyagok mérgező hatását. A mikotoxinok esetében azonban a biológiai átalakítás néha fokozza a toxicitást, és a biotranszformáció következtében a mikotoxinok könnyebben lerakódnak az emberi táplálkozás céljára használt szövetekben.

A kérődzők ellenállóbbak bizonyos mikotoxinokkal szemben, mint a monogasztrikus állatok, mivel a bendő mikrobák lebontják a mikotoxinokat. A bendő mikrobák azonban a mikotoxinokat más vegyületekké is át tudják alakítani. Például a bendőbe bekerülve az aflatoxin B1 átalakulhat aflatoxikollá és aflatoxin M1-é. Az aflatoxin M1 kiválasztódik a tejbe, ami humán-egészségügyi problémát jelent.



A mikotoxinok és a tejelő tehén: a tejbe történő átvitel gátlásának lehetősége

A tejelő tehén – fiatalok és idősek oly nagyszerû táplálóanyag forrása – akadályt képez a mikotoxinokkal szemben, de ez csak egy véges védőképességû akadály. A bendőnek köszönhetően a toxinoknak csak mintegy 2%-a (az aflatoxint használva jelzőként) jut át a tejbe. Ez a kis százalék azonban még mindig a tej selejtezését okozhatja, a takarmány, abrak vagy szilázs eredeti mikotoxin szintje pedig katasztrofális hatást gyakorolhat a tejelő tehén teljesítményére.

A mikotoxinok elleni védekezést célzó erőfeszítések része az agyagásványok vagy a módosított glükánok etetése. Azonban az agyagásványok magas adagolása és az a képességük, hogy megkötik a vitaminokat és más ásványi anyagokat, az utóbbi években korlátozta alkalmazásukat.

 

 

 

Alltech Hungary Kft.

1107 Budapest, Szállás utca 5.

Tel.: 06-1-433-1460

Fax: 06-1-433-1461

www.alltech.hu

hungary@alltech.com



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!