A mezõgazdaság az élet meghatározó eleme

Agro Napló
SIA – Nemzetközi Szakkiállítás Párizsban

Az AGRO NAPLÓ szakfolyóirat a Magyar Állattenyésztők Szövetsége küldötteként képviselte Magyarországot a SIA-n Párizsban. Képgaléria és beszámolók a www.agronaplo.hu/ hirek rovatban található.



Kilenc napon át fogadta látogatóit a minden évben hagyományosan megszervezett kiállítás, amely 138 ezer négyzetméternyit meghaladó felületen idén több, mint 608 ezer látogatót tudhatott magáénak. A vásár a mezőgazdaság szereplőinek színtere is, ahol a kapcsolódó ágazatok, mint az élelmiszeripar, a kereskedelem és a vendéglátás szereplői is megjelennek, – egyúttal kiváló lehetőség a partnerekkel, illetve a nagyközönséggel való találkozásra is. A Porte de Versailles-i mezőgazdasági héten 1017 kiállító mutatkozott be (30 országból), a külföldieket Észtország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, és Ukrajna jelentette. A regisztrált látogatói szám alapján elmondható, hogy a közönség 20 százalékát is meghaladta a szakmai érdeklődők száma. A kiállítás természetesen bővelkedett kísérő rendezvényekben és konferenciákban, a Francia Mezőgazdasági Minisztérium standján pedig a nagyközönség kaphatott részletes tájékoztatót a KAP fontosságáról.

A népszerû kiállítás 35 hivatalosan szervezett látogatással büszkélkedhet, a 200 külföldi delegáció pedig főleg az Európai Unióból és Afrikából érkezett. Az immáron nemzetközivé szerveződött rendezvény érdeklődői között Marokkó, Algéria és Ausztrália is képviseltette magát.

A kísérő programok közül érdemes kiemelni a kiváló show keretében zajlott Általános Mezőgazdasági Versenyt, ahol az „Állatos szekcióban” a francia genetika kiválóságát díjazták. A „Haszonállat és ágazatai szekció” helyszínéül szolgáló 1-es csarnokban a Vemhes tehén és a Tehén kategóriában 1. díjat nyert Volente volt a sztár, aki nagy sikert aratott a felnőttek és gyermekek körében egyaránt. Az évről évre színvonalasabb szervezés és kivitelezés, a fajták közérthető bemutatása, a különböző fajok kitûnő azonosíthatósága tette igazán élvezetessé a látogatók számára is a kiállítást. A küllemi bírálat versenyén 420 résztvevő közül 25-en különböző európai országokból érkeztek.

 


 



A „Termék szekcióban” 1022 éremmel díjazták a helyi tradíciók alapján készült legjobb termékeket, illetve 3075 kitüntetést osztottak ki a borok 18 ezres mintájából. A borversenyben 600-an vettek részt, s a megmérettetés 44 francia és 13 európai nedût választott a finalisták soraiba.

A 28 kiosztott díjjal pedig a gyártók know-how-ját ismerték el, értékelve a kitûnő eredményeket az immáron 3 éves hagyomány szerint.

A kiállítás ideje alatt három napon át az idei esztendőben fókuszba állított két termékcsoportot a Sajt és Tejtermékek Kiállítása jelentette. A kétévente megrendezett betétkiállítás csak a szakma számára nyitott. A folyamatosan növekvő közönségszámot sok külföldi látogató részvétele is jellemzi – angol, japán, és amerikai érdeklődők keresték fel a 8-as kiállítótermet, ahol sok kiállító számára lehetővé vált az exportkapcsolatok kialakítása.

A show egyébként – amely kiváló gyakorlati lehetőségeket kínált a fiataloknak – oktató szerepet is betölt, tekintélyes hangsúlyt fektetve a jövő gazdálkodóinak és tenyésztőinek gyakorlati képzésére. A fiatalok számára ez évben is több különböző versenyt rendeztek, amelyek mindegyikét nagy aktivitás kísérte. A Mezőgazdasági Főiskolák 7. Trófeáját idén 37 intézmény nyerte el. A jövőt tekintve egyébként is figyelemre méltó adat, hogy a gyermeklátogatók létszáma 36 százalékos növekedést mutat a korábbi évhez képest.

A címben szereplő szlogennel a SIA szervezői arra kívánták felhívni a közönség figyelmét, hogy a mezőgazdasági termelés elsődleges és legfontosabb feladata az emberek élelemmel való ellátása. Ezen túl azonban fontos szerepe hozzájárulni a környezet megóvásához és a területfejlesztéshez is.

A perspektivikusan fejlődő kiállítás jövő évi időpontja már most ismert. A szervezők várják az érdeklődőket, kiállítókat és látogatókat a 2009-es esztendőben február 21-e és március 1-je között a Paris Expo Port de Versailles-on.



Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?