A cukorcirok termesztése energetikai hasznosításra

Agro Napló
Az elmúlt néhány évben Magyarországon is egy élénkebb vita kiséri az energetikai célra termesztendõ növények felhasználásának lehetõségét.

Az energianövények felhasználási köre rendkívül sokrétû lehet, kukoricából, különböző gabonafélékből bioetanolt gyártanak, a napraforgó, a repce és egyéb olajnövények a biodízel előállításához szolgáltatnak alapanyagot, a különböző fás és lágyszárú növények a hőenergia előállításában jöhetnek számításba, míg nagy hozamú növényeinket a biogázüzemek hasznosíthatják. Hazánkban még kevéssé terjedt el a többcélú és perspektivikus energianövény, a cukorcirok, amelynek legfontosabb termesztési tudnivalóit és felhasználási lehetőségeit mutatjuk be.



A cukorcirok jelentősége


A cukorcirok a szemescirok közeli rokona, a pázsitfûfélék családjába tartozó növény. Afrika sztyeppe- és szavannaterületein őshonos. Legnagyobb területen az USA-ban és Ázsia egyes országaiban (elsősorban Indiában) termesztik. Míg a mérsékelt égövi országokban főként silótakarmánynak termesztik, addig trópusi, szubtrópusi területeken elterjedt a cukorlé nyerés céljából történő termesztés. Cukortartalma nagyobb a cukorrépánál, a 18–20%-ot is elérheti, ami azonban nem kristályosítható. A II. világháború után ezt a tulajdonságát számos helyen ki is használták, a cukorgyárak beindulásáig a belőle kisajtolt és besûrített cukorszirup helyettesítette a kristálycukrot. Napjainkban hazai vetésterülete eléri a 20 000–30 000 hektárt, ennek legnagyobb részét az állattenyésztés hasznosítja silózott takarmány formájában. Az utóbbi években felfokozott érdeklődés tapasztalható a cukorcirok alternatív hasznosítására, amelynek alapvetően két módja lehet:

1. A közeljövőben létesülő biogázerőmû-vek számára alapanyagot szolgáltat. Az állattenyésztésben keletkező trágyamennyiség önmagában nem fogja fedezni a szükségleteket, ezért elkerülhetetlen a nagy biomassza tömeget produkáló növényfajok termesztésbe vonása.

2. A bioatanol előállításban a kukorica méltó alternatívája lehet a szükséges technológia alkalmazásával. Az ezzel kapcsolatos kutató-fejlesztő munka beindult, amelynek során egyetemek, kutatóintézetek, valamint a hasznosításban érdekelt vállalkozások dolgoznak együtt.



A cukorcirok környezeti igénye

A cirok forró égövi eredetû növény, innen származik kitûnő szárazságtûrő képessége is. A legkülönbözőbb éghajlatú országokban termesztik, azonban Magyarország a cukorcirok termesztésének északi határát jelenti. Biztonságos termesztésére elsősorban az ország déli része alkalmas. A vegetációs időszak folyamán 3000°C hőösszeget igényel, csírázásához 12–16°C-os talajhőmérsékletre van szükség. A talajokkal szembeni igénye nem számottevő, a jelenleg termesztett fajták már csaknem valamennyi termőhelyen biztonsággal termeszthetők. Egyedül a sekély termőrétegû, szélsőséges vízgazdálkodású, valamint az 5 pH alatti savanyú talajok jelentenek termesztési kockázatot. A kukoricához képest lényegesen igénytelenebb a talajokkal szemben.

A cirokfélék a csapadék mennyiségére kevésbé érzékenyek, mint a hőmérsékletre. Kiváló a vízhasznosító képességük, emiatt különleges helyet foglalnak el a biztonságosan termeszthető növények között, ugyanis a cirok egy egység szárazanyaghoz 132–170, a zab 272, a napraforgó már 375 egység vizet fogyaszt el. Fontos még azt is megemlíteni, hogy míg nagy aszályban más növények kiégnek, vagy elvénülnek addig a cirokfélék könnyen és gyorsan regenerálódnak az aszály után. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a cirokfélék képesek teljesen leállítani életfolyamataikat a szárazság alatt és az újbóli esős időszakban pedig újraindítani azokat. Az egyre gyakoribbá váló aszályok miatt így hazánkban is felértékelődhet a szerepe a jövőben.



A termesztés módszere

A cukorcirok az előveteményre nem igényes, nyáron és ősszel lekerülő elővetemény után egyaránt következhet. Száraz év után nagy vízfelhasználású elővetemény (pl. lucerna, kukorica) után érdemes kerülni a termesztését. Monokultúrában nem termeszthető, de két-három évig maradhat ugyanazon a területen. Nagyon jól beilleszthető a vetésváltás rendszerébe a kukoricatermesztő területek is, mivel a cirok kukoricabogárral fertőzött területen is biztonsággal termelhető.

A cukorcirok gyökérzete dús, sûrûn behálózza a talajt, mélyen gyökerezik, ami a kedvező vízfelhasználás alapját jelenti. Száraz évjáratban ezért különösen meghálálja a növény a mély talajmunkát, ami az alapmûvelés esetén a 30–35 cm mély szántást jelenti. A nedvességveszteség csökkentése, valamint a kora tavaszi gyomok kelésének elősegítése érdekében a talajfelszínt hengerrel le kell zárni. Ebben az esetben az április végi–május eleji magágykészítéssel sok gyomot ki tudunk irtani. Ezt a munkát kombinátorral, ásóboronával vagy tárcsával végezhetjük. A cukorcirok akkor vethető, ha a talaj hőmérséklete eléri a 12–14°C-ot, ami április vége–május elejére tehető. A kukoricánál sekélyebbre kell vetni, nem szabad 3–5 cm-nél mélyebbre helyezni a magokat. Az ajánlott sortávolság 50–70 cm közötti, ami összességében akár 160–200 ezer hektáronkénti tőszám kivetését is lehetővé teszi. A cukorcirok kezdeti fejlődése vontatott, ezért különösen fontos, hogy a talaj gyommentes legyen, mert egyébként a gyomok elnyomhatják a csíranövényeket. A gyomszabályozásban fontos szerepe van a sorközmûvelésnek, mivel a gyomirtó szerekre érzékeny lehet. A kezdeti vontatott fejlődés után a növények intenzív növekedésnek indulnak, hetente akár 30–50 cm-t is nőhetnek. Ettől kezdve a kultúrnövény hamar túlnövi és elnyomja a gyomnövényeket. A kifejlett növények magassága elérheti a 4 métert, ami lehetővé teszi, hogy hektáronként akár 80–100 tonna zöldtömeget adjanak. A viaszérett növény szárazanyag-tartalma 30–34%. Ilyenkor a legnagyobb a cukortartalma is, ezért bioetanol előállítás céljára ekkor érdemes betakarítani.

A Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetében több éve foglalkozunk a cukorcirok termesztéstechnológiájának fejlesztésével. Az elmúlt év rendkívül száraz, aszályos volt, ami nem kedvezett sem a kalászos gabona, sem a kukorica termesztésének. Kísérleteinkben a kukorica több helyen megégett, betakarítható termést nem adott, miközben a cukorcirok kiváló aszálytûrésének és talajnedvesség hasznosításának köszönhetően a gyenge víz- és tápanyaggazdálkodású barna erdőtalajon üde zöld maradt, és a betakarítás időpontjára fajtától függően 65–85 t/ha zöldtömeget produkált.

A betakarítás módja a termesztési céltól függően különböző lehet. A szemes cirok betakarítását a szemek 30%-os nedvességtartalmánál kell megkezdeni. A szilázs céljára történő termesztés esetén szintén viaszérett állapotban történik a betakarítás járvaszecskázó géppel. A hajtások nedvességtartalma ekkor 65–70%. A nagy cukortartalom, a gyors erjedés és ebből adódó veszteségek miatt etanol előállításra a legcélszerûbb az egész hajtások levél nélküli betakarítása, ami a tárolhatóság és a cukortartalom csökkenés miatt fontos.



Energetikai hasznosítás

Aratás után a cukorcirkot megtisztítják, majd közvetlen felhasználás előtt tovább aprítják 5–10 cm-es darabokra. Ezt követően kerülnek a növényi részek a présgépbe. Préselés után nyerik ki a nagy cukortartalmú ciroklevet, míg melléktermékként a lignocellulózban gazdag cirokbagasz keletkezik. A présléből élesztő hozzáadásával etanol állítható elő, míg a bagasz egyéb módon hasznosítható: égetésével hő- és villamosenergia nyerhető, komposztálható, papírgyártási alapanyag lehet, illetve takarmányozási célokat szolgálhat.

Napjainkban világszerte két fő cukornövényt, a cukornádat és a cukorrépát használják cukoripari termékek előállítására, újabban pedig etanol üzemanyag és biokemikáliák előállítására is. A világon előállított finomított cukor háromnegyedét, és az etanol üzemanyag háromötödét a déli-félteke szubtrópusi országaiban termesztett cukornádból állítják elő Brazíliában, Indiában, Thaiföldön és Ausztráliában. A finomított cukor és etanol üzemanyag fennmaradó részét az északi-félgömb mérsékelt égövi területein állítják elő cukorrépa és különböző gabonafélék (elsősorban kukorica) feldolgozásával Európában és Kína, illetve az Egyesült Államok északi területein.

A cukorcirok energetikai célú felhasználása új utakat nyithat a magyar mezőgazdaság számára. A kukoricára alapozott indokolatlan mértékû bioetanol-üzem alapítási láz számára valós alternatívát jelenthet. A cukorcirok számára a hazai ökológiai adottságok kiválóak, a termelési költség lényegesen kisebb, mint a kukorica esetében, a hektáronkénti alkohol kihozatal elérheti akár az 5000 litert, ami a többi energianövénnyel szembeni versenyképességet növeli. A kalászos gabona és kukorica túlsúlyával jellemezhető hazai vetésszerkezet egyhangúságát oldhatjuk cukorcirok vetésváltásba iktatásával. Az előnyök mellett azonban nem szabad elfeledkezni az energetikai hasznosítás nehézségeiről sem. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a növény a mérsékelt égövön csak szezonálisan áll rendelkezésre, és a tárolás, valamint a tárolhatóság és a cukortartalom tekintetében a folyamatos felhasználás érdekében még számos kérdésben kell megoldást találni. A másik nehézséget a levél nélküli egész szárrészek betakarítása jelenti. A gépi technológia hasonló a cukornád esetében alkalmazott eljárással, a nagyobb területen történő betakarítás gördülékeny levezetéséhez azonban a géppark fejlesztésére lesz szükség.

 

Dr. Gyuricza Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

Az új típusú silócirok hibridekkel pár év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztési és állattenyésztési véleményt, hogy a cirok csak seprűn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!