2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Saaten-Union: innováció, teljesítmény és biztonság a repcetermesztõk számára

Agro Napló
Az olajos növények globális piaca folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években, a növényi olajok iránt fokozódó kereslettel a termelés alig tud lépést tartani.

Emellett a készletek is rendkívül alacsony szintre süllyedtek, azaz a repce továbbra igen keresett és jól megfizetett termék lesz.




Pénzben mérhető elővetemény hatása a magas gabonaárak következtében tovább

emelkedett. A repce után jellemző alacsonyabb talajmûvelési költségek, takaré-

kosabb mûtrágya- és növényvédőszer-felhasználás elérheti a 15 000–20 000 Ft

ráfordítás-csökkenést hektáronként, emellett pl. a búza akár 10%-kal is többet teremhet repce után, ami aktuális árakon további 15 000–20 000 Ft-ot tesz ki. Összességében tehát a repce kedvező elővetemény hatása hektáronként a 30 000–40 000 Ft-ot is elérheti. A magyar termelők akkor tudnak ebből a kedvező piaci helyzetből igazán profitálni, ha nagyobb vetésterület mellett magasabb termésszinten képesek repcét termeszteni.

A Saaten-Union innovatív repcenemesítése a nagyobb termőképesség, a magasabb olajtartalom, a jobb állóképesség és betakaríthatóság valamint a meghatározó betegségekkel szembeni javuló ellenállóság célokat szem előtt tartva folyamatos termékfejlesztéssel biztosította jövedelmezőbb termesztés genetikai alapjait. Hibridrepcéink az elmúlt 6 évben közel 6 millió ha vetésterületen bizonyítottak Európa-szerte. Piacvezető szerepüket Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kimagasló termőképességük mellett számos olyan agronómiai tulajdonságukkal – fejlődési erély, télállóság, állóképesség, magas olaj- és alacsony glükozinolát-tartalom – alapozták meg, melyek a valódi termésbiztonságot jelentik szélsőséges termesztési viszonyok között is. Mert minél nagyobb a kihívás a termesztés körülményeiben, annál inkább megmutatkozik a Saaten-Union hibridek előnye. Sikerük előnyeik összességéből fakad:

• Több termés: hibridjeink évek óta bizonyítják, hogy a bennük rejlő többlettermés-potenciál nem csupán a hivatalos fajtakísérletek eredményeiben jelentkezik. Az elmúlt évek változó körülményei között a köztermesztés, a mindennapi gyakorlat igazolta hibridjeink kiemelkedő termőképességét. Újabb anyavonalak felhasználásával sikerült létrehozni azt az új MSL-hibridgenerációt, mely számottevő előrelépést hoz a repcék teljesítményében, az új generáció első képviselője a ROHAN az idei évben már elérhetővé válik hazánkban. Ezzel párhuzamosan már a hivatalos fajtakísérletekben teszteljük azon hibridjeinket, melyek szülői vonalai – több, mint 15 éves fejlesztési munka eredményeként – teljesen függetlenek már az eddigi fajtanemesítéstől, új korszakot elindítva a hibridrepcék nemesítésében.

• Magas olaj-, alacsony glükozinolát-tartalom: legkorszerûbb hibridjeinkben a termőképesség mellett az olajtartalom növelésében is komoly előrelépést sikerült elérni. A legmagasabb olajtartalmú hibridek a Saaten-Union portfóliójában találhatók meg.

A Saaten-Union hibridnemesítése elkötelezett a glükozinolát-tartalom további csökkentésében. Hibridjeink száraz, aszályos körülmények között is biztosan teljesítik a legszigorúbb normák előírásait, a termény minősítésekor felmerülő kockázatok kizárásával.

• Vitalitás: robosztus hibridjeink nagyobb gyökér- és zöldtömeget fejlesztenek, ezzel biztosítva az erőteljes őszi fejlődést, ill. a kora tavaszi gyors regenerálódást.

• Széles vetésidő intervallum: az optimálisnak tartott vetésidő betartását gyakran nehezíti a nem megfelelő időjárási körülmények, ill. a talajállapot. A Saaten-Union hibridek késői vethetőségüknek köszönhetően több hetes vetésidő intervallumot biztosítanak a termelőknek a hozamcsökkenés kockázata nélkül.

• Igénytelenség: hibridjeink a közepes, ill. a gyengébb adottságú területeken – ahol különösen nagy szükség van a kiváló elővetemény hatására – mutatják meg valódi előnyeiket a fajtákkal szemben. A legjobb területeken pedig magasabb termőképességük maximális kiaknázhatósága jelenti előnyüket.

• Stressz-tolerancia: szárazság, hőség vagy akár kemény fagyok esetén a hibridek egyszerûen több tartalékkal rendelkeznek, tovább bírják és gyorsabban regenerálódnak. Nagyobb stressztûrő-képességük következtében jobban kompenzálják a nem optimális termesztési körülményeket.

• Biztonság: sok gyakorló gazda tapasztalhatta már hibridjeink erőteljes fejlődési erélyét és gyökérképzését. Ezen erények biztosítják, hogy megkésett vagy mulcsvetés esetén is kiváló repceállományok fejlődhessenek az ősz folyamán, magalapozva ezzel az állományok biztonságos áttelelését, és erőteljes tavaszi fejlődésüket.

• Mélyen gyökerezés: hibridjeink gyökere gyorsan és mélyen hálózza be a talajt. Nagyobb talajtérfogatot zárnak körbe, így víz- és tápanyaghasznosító-képességük is jobb a fajtákénál. Ez különösen fontos a laza, szárazságra hajló, nem hagyományos repceterületeken.

• Mulcsvetés: hibridjeink kevésbé érzé-kenyen reagálnak a késői vetésre, szántás nélküli talajmûvelésre, a nehéz talajkörülményekre.

• Gazdaságosság: hektáronként kevesebb mint 1 q többlet-termés fedezi a hibridek magasabb vetőmagárát. A gyakorlati tapasztalatok ennél jóval nagyobb, 2–4 q terméstöbbletet igazolnak, és akkor még nem számoltunk olyan előnyöket mint pl. a robosztusság, kései vethetőség, stressz-tolerancia. Kedvező terményárak, jó értékesítési kilátások esetén feltétlenül érdemes a nagy hozamokat hibridek termesztésével biztosítani. Hibridjeink mellett fajtáinkat is 3 ha elvetésére elegendő 100% élő csírát tartalmazó kiszerelésben hozzuk forgalomba. Fajtáink esetében ez 2,1 millió csíra/zsák, hibridjeinknél 1,5 millió csíra/zsák értéket jelent. Az élő csírára történő vetőmag-kiszerelés egyértelmû előnyöket jelent a termelők számára a „csupán” magra történő csomagolással szemben. Például egy 92% csíraképességû tétel esetén zsákjainkba 8%-kal több – hibridnél 1 620 000, fajtánál 2 268 000 – mag kerül a zsákba. Az előny tehát:

• azonos ezermagtömeg esetén 8% több mag a zsákban,

• azonos vetőmagár esetén 8%-kal kedvezőbb ár, vagy

• 8%-kal nagyobb áruérték,

• 8%-kal nagyobb bevethető terület egy zsákból.

• Megbízhatóság: mikor és milyen magágyat sikerül elkészíteni, mikor lehet elvetni a repcét, milyen lesz az időjárás az elkövetkezendő évben? Számos megválaszolhatatlan kérdés, bizonytalanság jellemzi a fajtaválasztás időszakát. A Saaten-Union hibridrepcéi bizonyították termésfölényüket és termésbiztonságukat a legkülönbözőbb termőhelyi és időjárási körülmények között, széles hibridkínálatunk lehetővé teszi, hogy a mindenkori termőhelyi és technológiai viszonyokhoz legjobban illeszkedő hibrid kerülhessen kiválasztásra.


 


 


 


 


 


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!