Pioneer Stúdiumok

Agro Napló
A Pioneer repcében is hibrideket nemesít!

Immár több, mint 80 esztendeje, hogy a Pioneer megismertette a világgal a hibridizáció fogalmát a kukorica nemesítésén keresztül. A hibridkukoricák ugrásszerû teljesítményjavulása jelentős előnyöket adott a gazdálkodóknak. Ez a teljesítményjavulás azóta folyamatos, évről évre jobb, előnyösebb tulajdonságokkal rendelkező hibridek kerülnek a köztermesztésbe. A nemesítés a módszert már régóta nem csak a kukoricánál alkalmazza, más kultúrnövényeinknél is jelentős teret nyert. Így a repce esetében is bebizonyosodott több év távlatából, hogy a hibridek túlteljesítik a fajtákat!

A Pioneer repce nemesítői tevékenysége Európában 1989-ben kezdődött a franciaországi nemesítő állomás alapításával. Fontos mérföldkőnek számít az Allelix vállalat kanadai repcenemesítő programjának felvásárlása 1990-ben, és a németországi kutatóállomás alapítása 1992-ben. 1996-tól a Pioneer deklaráltan a hibridek nemesítésére fókuszál repcében is, a gyorsabb genetikai előrehaladás és a köztermesztésben a gazdálkodók számára elérhető előnyök érdekében.



Hibridek előnyei a fajtákkal szemben

A teljesség igénye nélkül, nézzük is át, melyek azok az előnyök, amelyekkel általánosságban a hibridek rendelkeznek, valamint mely tulajdonságokban térnek el a hibridrepcék a szabad elvirágzású fajtákhoz képest.

• A heterózis hatásból származó ugrásszerû teljesítményjavulás 5–10%-kal nagyobb terméspotenciált biztosít a hibridrepcéknek a fajtákhoz képest.

• A hibridek szélesebb adaptációs képessége miatt az eltérő környezeti tényezőkhöz jobban alkalmazkodnak, mint a fajták, ezáltal nagyobb a termésstabilitásuk.

• A vetésidőre kevésbé érzékenyek, az optimális idő végén vetve is kellő fejlettséget érnek el a téli időszakra.

• Erősebb, fejlettebb gyökérrendszerüknek is köszönhetően jobb télállóság jellemzi őket.

• Intenzívebb elágazások, az elágazásokon nagyobb becőtömeg, aminek köszönhetően alacsonyabb növénysûrûség esetén is optimális állomány alakul ki.

• A hibridizációnak köszönhetően speciális tulajdonságok, hasznosítási irányok jöhettek létre, így például a gyomirtószer toleráns változatok, magas olajsav- tartalmú hibridek, vagy a MAXIMUS® féltörpe repcehibridek megjelenése.



A hibridrepcék számos előnyét már a gyakorlat is visszaigazolta, a jelenlegi magas felvásárlási árak is indokolják az intenzívebb technológiák alkalmazását, ezért a Pioneer is határozottan a hibridek választását javasolja a repcetermelőknek!

A genetikai hátteret tekintve a Pioneer az OGURA-INRA nemesítői alapokra támaszkodik. A köztudottan ebből a genetikai körből kikerülő magas glükozinolát tartalmú hibridekhez képest a Pioneer végérvényesen megoldotta ezt a problémát, már a szülői vonalak rendkívül csekély mértékben tartalmazzák, ennél fogva a hibridrepcéink mind alacsony glükozinolát tartalommal rendelkeznek.

Az 1989-től máig tartó időszakban az intenzív nemesítői munkának és a rendelkezésre álló szülői vonalak nagy számának köszönhetően évről évre számos új Pioneer hibridrepce került állami elismerésre Európában. 2005-től ismerhették meg a gazdálkodók a Pioneer egyre népszerûbb MAXIMUS® féltörpe hibridjeit, amelyeket 2007-ben már közel 200 000 ha-on vetették kontinensünkön.

 


 




Miért is váltak ilyen népszerûvé, melyek az előnyei a MAXIMUS® hibridrepcéknek?

• A féltörpe növénymagasság és a nagy kiterjedésû fejlett gyökérzet kiváló ellenállóságot biztosít a növénydőléssel szemben, valamint a télállóságuk is jobb ezekből következően.

• A MAXIMUS® hibridek termesztéséhez nem feltétlenül szükséges regulátor használata, lassabb, de folyamatos őszi növekedés jellemző rájuk, nem hajlamosak az őszi „túlnövésre”, az ebből eredő termesztési kockázat lecsökken.

• Az optimális vetésidő szélesedik a termesztésükkel, korábbi vetésekre alkalmasabbak, mint a hagyományos hibridek.

• Az alacsonyabb növénymagasság miatt egyszerûbb és hatékonyabb növényvédelem, a permetezőgép könnyebben halad az állományban, kevesebb taposási kárral számolhatunk, a hatóanyagoknak pontosabb lesz a kijuttatása.

• Intenzív, kifejezett elágazások jellemzők a MAXIMUS® repcékre, ezért még alacsonyabb növénysûrûség mellett is optimális növényállomány alakul ki (1. kép).

• Az intenzív, kifejezett elágazások biztosítják a terméspotenciált, ugyanis a becők 85–90%-a az elágazásoknak (diagram).

• A biomassza képződés kb. 20%-kal kevesebb, ezáltal javul a szemtermés aránya az összes biomasszához képest, kedvezőbb lesz a mûtrágya hatóanyagok hasznosulása.

• Könnyebb, gyorsabb és költségtakarékosabb a betakarításuk, a kombájnolási költségek jelentősen csökkennek.



Összességében elmondhatjuk, hogy a Pioneer MAXIMUS® repcék a legjobb hibridekre jellemző terméspotenciállal rendelkeznek, ez mellett költségtakarékosabban, jóval kevesebb kockázattal termeszthetőek.



A Pioneer 2008-as ajánlatában 6 hibridet ajánl a repcetermesztőknek:



Pioneer MAXIMUS® féltörpe hibridrepcék

PR45D01

A Pioneer első MAXIMUS® hibridrepcéje, a korai és középérésû határán. 2006-os bevezetésének évében már közel 100 000 ha-on került elvetésre Európa- szerte. Itthon is igen kedvező fogadtatásra talált. Glükozinolát-tartalma rendkívül alacsony (12 µmól/g), növénymagassága 120–125 cm.

Javasolt termőtő: 30–40 db/m2



PR45D03

Új generációs Pioneer MAXIMUS® hibridrepce. 2–3 nappal virágzik később mint a D01-es, érésideje is ennyivel hosszabb, a középérésû csoportba tartozik. Olajtartalma 1–1,5%-kal magasabb, termésben 4–5%-kal tud többet az elődjénél. Glükozinolát-tartalma alacsony, 12–13 µmól/g. Növénymagassága 120–130 cm.

Javasolt termőtő: 30–40 db/m2.



Hagyományos Pioneer repcehibridek

PR46W31

A legnagyobb területen termesztett ha-gyományos Pioneer hibridrepce. Stabil, megbízható termőképességével az eltérő évjáratokban és időjárási viszonyok között is megbízhatóan teljesít. Középérésû, állóképessége nagyon jó, megdőlésre nem hajlamos. Glükozinolát tartalma 13–17 µmól/g, növénymagassága 160–170 cm. Kiváló a télállósága. Európa-szerte már több, mint 200 000 ha-on vetették 2007-ben.

Javasolt termőtő: 35–45 db/m2.



PR46W09

Kimagasló termőképességû hibrid a hagyományos termékkörből. Megdőlésre nem hajlamos, növénymagassága 155–165 cm. Glükozinolát-tartalma rendkívül alacsony, 11–12 µmól/g. Olajtartalma 1–1,5%-kal jobb a W31-esnél. Kórtani tulajdonságai közül kiemelendő a fóma és cilindrospóriumos betegségekkel szembeni jó ellenálló képessége.

Javasolt termőtő: 35–45 növény/m2.



PR46W10 ÚJ

Középérésû hagyományos Pioneer hibridrepce. Nagy termőképességû hibrid. A termesztési körülményektől függően 160–165 cm-es átlagos növénymagasság jellemzi Glükozinolát-tartalma igen alacsony, 12-13 µmol/g. Olajtartalma a W09-hez és a D01-hez hasonlóan magas, a fómás betegséggel szemben jól, a Cylindrosporium-mal szemben igen jól tolerál.

Javasolt termőtő: 35–45 növény/m2.



PR46W14 ÚJ

Új, középérésû hibridrepce kimagasló olajtartalommal. A magyarországi kísérleteinkben a legmagasabb olajat produkálta 2007-ben, terméspotenciálja a W09-hez hasonló. Dőlésre nem hajlamos, 160–170 cm-es növénymagasság jellemzi. Glükozinolát-tartalma a Pioneer hibridekre jellemzően rendkívül alacsony, 12–13,4 µmól/g.

Javasolt termőtő: 35–45 növény/m2.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06