2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

ÚJABB FINANSZÍROZÁSI KONSTRUKCIÓ

Agro Napló
A lízing is az uniós pályázatok része lehet

Az elképzelések szerint hamarosan a magyar támogatási rendszerben is lehetőség lesz a kis- és középvállalkozások (kkv) számára a szakértők által legalkalmasabbnak tartott finanszírozási eszköz, az úgynevezett zártvégû pénzügyi lízing alkalmazására az Európai Unió által támogatott pályázatokon.

A Lízingszövetség tájékoztatása szerint ugyanis a szervezet ígéretet kapott a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól valamint a gazdasági tárcától, hogy az uniós szabályozás adta lehetőségeket kihasználva mind az ÚMVP, mind pedig a GOP – ez a Gazdaságfejlesztési Operatív Programot jelenti – projektjei esetében a magyar támogatási rendszer is alkalmazza majd a kkv-k számára hasznos finanszírozási formát.

A lízing – a bérbevétel – ugyanis elsősorban a tőkeszegény kisvállalkozásoknak kedvező, mert méretük miatt általában a pénzintézetek nem szívesen finanszírozzák ezeket a cégeket hitelalapon, így általában elesnek a számukra szükséges fejlesztési forrásoktól.

Az FVM ezért levélben kért állásfoglalást e finanszírozási lehetőség alkalmazásáról az unió illetékeseitől. Az unió illetékes szervezete a DG Agri megerősítette, hogy a lízing használata az uniós pályázatok finanszírozási módjaként elfogadható, így azt az agrártárca a tervek szerint hamarosan lehetővé is teszi a hazai pályázatokon.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megújuló agrárium, megújuló vidék

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium; az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minős...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?