2024. július 27. szombat Olga, Liliána

ÚJ TÁMOGATÁSI RENDSZER A MEZÕGAZDASÁGBAN

Agro Napló
Magyarország beadta kérelmét az SPS bevezetésére


Magyarország augusztus elején hivatalosan is beadta jelentkezési kérelmét Brüsszelbe az Egységes Mezőgazdasági Támogatási rendszerhez, azaz az SPS-hez való jövő év eleji csatlakozás érdekében – ezt Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára jelentette be augusztusban az FVM-ben tartott sajtótájékoztatón újságíróknak.

Az agrárkormányzat álláspontja szerint az SPS-hez való 2009-es csatlakozásra azért van szükség, mert a magyar gazdálkodók csak úgy válhatnak versenyképessé az unió régebbi – és két újonnan csatlakozott – tagországának gazdálkodóival, ha azonos támogatási feltételek mellett juthatnak anyagi forrásokhoz. Ezért az FVM-ben úgy látják, hogy az SPS-hez való csatlakozást mielőbb végre kell hajtani. Ugyankkor vannak olyan vélemények is, amelyek szerint Magyarország még felkészületlen az új támogatási rendszer bevezetésére. Ez utóbbi érveket hangoztatók legtöbbször az unió Mezőgazdasági Főigazgatóság (DG Agri) szakértőinek véleményére hivatkoznak, akik az újonnan belépett országok számára nem javasolják jelenleg az SPS bevezetését, mondván, hogy az unió agrártámogatási rendszere várhatóan 2013 után úgyis megváltozik.

Gőgös Zoltán azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette, hogy Magyarország csatlakozni kíván jövő év elején az SPS-hez, jelezte azt is, hogy az agrárkormányzat ugyan továbbra is célszerûnek tartja az új támogatási rendszerhez való csatlakozást, ám ha a csatlakozás az Országgyûlés őszi ülésszakán nem kapja meg a képviselők többségének támogatását, úgy a jelenlegi agrártámogatási rendszert alkalmazzák továbbra is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Közeledik már a nyár vége, de még bőven élvezhetjük a szezonális nyári gyümölcsök ízeit: a sárgadinnyéét, a görögdinnyéét, az őszibarackét, a nektarin...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 26. 13:31