Megújult fajtakínálat ésterménykereskedelem a Karintia Kft-ben

Agro Napló
A vasvári székhelyû Karintia Kereskedelmi, Mezõgazdasági és Szolgáltató Kft. 1995 óta vesz részt aktívan Nyugat- és Közép-Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében, valamint kalászos fajtái révén a gazdák jó minõségû fémzárolt vetõmaggal történõ ellátásában.  

Cégünk 2000 január 1-jétől az egyik legnagyobb, több, mint 40 éves múlttal rendelkező svájci-ausztriai kereskedőház, az Agrarcommerz AG – Mauthner Csoport érdekeltségi körébe került, ami a stabil pénzügyi háttér mellett új lendületet adott a vetőmag-gazdálkodási, -termeltetési és terménykereskedelmi tevékenységünknek, melyek a cég fő tevékenységi köreinek tekinthetők.

A Karintia Kft. több kiváló kalászos faj, ill. fajta kizárólagos képviselője Magyarországon, melyhez a genetikai alapot a cégcsoporthoz tartozó Probstdorfer Saatzucht, ill. a Saatzucht Donau biztosítja. A vetőmag-gazdálkodási tevékenység során kiváló minőségû őszi és tavaszi vetőmagokat szaporít, dolgoz fel és forgalmaz, melyekkel jelen vagyunk az egész országban közvetlenül, illetve forgalmazóinkon keresztül.

 

 

 




Terménykereskedelmi üzletágunk a saját fajtáink felhasználásával előállított termények mellett az egész ország területén vásárol terményeket (étkezési és takarmánybúzát, takarmánykukoricát, napraforgót, repcét, takarmányárpát stb.) külföldi és belföldi partnerei számára, melynek során a saját fajtáink felhasználásával előállított terményt előnyösebb feltételekkel vásárolja vissza.

Fajtakínálatunk az elmúlt évben jelentősen átalakult. Az átalakításnak kettős célja volt. Egyfelől, hogy egy viszonylag szûkebb, a lehetőségeinkhez mért fajtaszortimenttel a legszélesebb termelői igényeket elégítsük ki, másfelől célként vetődött fel a cégcsoporthoz tartozó Probstdorfer Saatzucht nyújtotta genetikai potenciál jobb kihasználása.

Ezt a kettős célt részben új, a Karintia Kft. fajtakínálatában eddig nem szereplő új növényfajok bevonásával, részben pedig a meglévő őszi búza fajtakínálat kiszélesítésével értük el.

A bővítés során őszi árpából egy új kétsoros fajta, a Cordula került be a Karintia Kft. kínálatába, amely elsősorban kiváló termőképességével és nagyon jó beltartalmi paramétereivel hívja fel magára a figyelmet. Triticaleból a Polego nevû fajta ez év tavaszán kapott állami elismerést, így a jövőben egy nagyon jó termőképességû (+ 9,2% terméstöbblet MgSzH kísérletekben) triticale fajtával is ki tudjuk szolgálni partnereinket.

Őszi búza esetében a magyar lisztminősítési rendszertől eltérő, a külföldi piac (Dél-Európa, elsősorban Olaszország) által diktált, elsősorban alveográfos lisztvizsgálati paraméterek kielégítése érdekében két prémiumbúzával bővítjük a kínálatot.

A prémium minőség külföldön nem újkeletû. A Mauthner-csoport cégei régóta szállítanak prémium minőséget adó „prémium búzát” (Premiumweizen) elsősorban olasz piacokra (Kaisergetreide).

Külföldi partnereink piaci igényeit felismerve és ahhoz alkalmazkodva a Mauthner csoport és a Probstdorfer Saatzucht, az Ausztriában már jól mûködő, prémium fajtára alapozott termeltetési és felvásárlási rendszer közép-európai kiszélesítését tervezi.

A Közép-Európai Prémium Búza Program (Central European Premium Winter Wheat röv. CEPW R) – melynek hazai képviselője a Karintia Kft. – fő célja ellenőrzött körülmények között, visszakereshető, a termelési folyamat minden részében dokumentált úton előállított, probstdorfi fajták felhasználásával termelt, egységes prémium árualap előállítása és szerződés alapján történő visszavásárlása.

A cél elérése érdekében a korai éréscsoportban a Josef, míg a középérésû csoportban a Fridolin nevû prémium búzák állnak rendelkezésre. A prémium minőség mellett mindkét fajta kiváló termőképességgel rendelkezik.

A „hagyományos” értelemben vett (MSZ 6383/1998. sz. alapján vizsgált) minőségi búza kategóriában továbbra is két régi fajta, a Dunai és a Brutus szerepel, míg malmi búza kategóriában a meglévő Lindana, illetve Carolina fajták kifutó listára kerülnek, helyettük a múlt év végén állami elismerésben részesült Komárom és Wenzel fajták bevezetését tervezzük.

Őszi búza fajtakínálatunkban külön kategóriát képvisel a 2006. év végén állami elismerést kapott Balaton nevû malmi búza fajtánk, mely elsősorban óriási termőképességével hívja fel magára a figyelmet. (MgSzH kísérletek 13%-os terméstöbblet a st.-ekhez képest ). A fajta reményeink szerint a mennyiségi búzatermelés meghatározó fajtájává válhat.

Tavaszi kalászosok esetében a Karintia Kft. által régóta kizárólagosan képviselt Leguan nevû tavaszi búza mellett forgalmazói megállapodás alapján a Xanadu tavaszi árpa is megtalálható lesz. A Leguan ma is az egyik legtermőképesebb tavaszi búza, mely rendkívül jó fagytûrő képességgel, és figyelemre méltó minőséggel rendelkezik, a Xanadu a söripar számára teremt jó minőségû alapanyagot.

Bízunk abban, hogy szélesedő fajtakínálatunk lehetővé teszi, hogy a mindenkori termőhelyi és technológiai viszonyokhoz legjobban illeszthető fajta kerüljön kiválasztásra, melynek segítségével magasabb jövedelem realizálható. Ehhez kívánunk sok sikert.



Bene Zoltán cégvezető

–Nagy László vetőmag üzletágvezető

Telefon: 94/371- 652

www.karintia.hu



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!