2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Kiemelkedõ teljesítményû repcék

Agro Napló
A KWS Magyarország Kft. által forgalmazott kiváló repcefajták páratlan teljesítményüknek és termelõink bizalmának köszönhetõen már évek óta a repce vetõmag piac meghatározó tényezõi.

Az új generációs KWS repcefajták közül a RODEO 2006. óta üzemi körülmények között is kiválóan teljesít, tavaly óta a hivatalos minősítő kísérletekben sztenderdként szerepel.

Hajdú-Bihar megyében Császi Lászlót, a Berettyómenti Zrt. vezérigazgatóját kérdeztem meg az idei repcetermesztés tapasztalatairól, termesztési tanulságairól.

Cégünknek három fő profilja van: a növénytermesztés, az állattenyésztés és az integrációs tevékenység. A növénytermesztést illetően 950 ha szántóterületen és 250 ha legelőn gazdálkodunk Esztár térségében. Növénytermesztésünkre a klasszikus, vagy hagyományos jelzőt lehetne használni. Kukoricát 400 ha-on, kalászos növényeket 250 ha-on, repcét 100 ha-on, napraforgót pedig 170 ha-on termesztünk. A KWS termékei – kukorica, napraforgó és repce – egyaránt jelentős mennyiségben megtalálhatóak cégünknél.

A Berettyómenti Zrt. területei mellett további 1 000–1 500 ha szántóterületet integrálunk. E tevékenységünk alapvetően kétirányú: az egyik a hagyományos gabonaintegráció, a másik pedig az olajosmagvak integrációja.

A tavalyi év szélsőséges időjárása okozta repcetermés-kiesés nagy mértékben megalapozta környékünkön az őszi repcevetést. Idén az intenzív repcetermesztés mellett tettük le a voksot, ezért a széles piaci kínálatból a KWS egyik csúcsfajtájára, a RODEO-ra esett a választásunk.

A kedvezô vetômagár és a fajtában rejlô lehetôségek hozzásegítenek a sikeres gazdálkodáshoz, a maximális jövedelem realizálásához.

 


Hibrideket meghazudtoló fejlődési erély, magas, robosztus állomány és hihetetlen sok elágazás jellemzi repcénket. A virágzás nagyon egységes volt, két hét alatt lezajlott. Az idei évben a megszokottnál többször kellett védekeznünk a kártevők – fénybogár, repcebecő-ormányos – ellen. Meglátásom szerint ezeket a mûveleteket nem volt érdemes megspórolni 2008-ban. Aki mégis megtette, azt meglepetés érheti a júliusi mérlegelésnél.

Repcénk ígéretes állományt mutat, kíváncsian várjuk a betakarítást.

Úgy vélem ha intenzív fajtarepce-termesztésben gondolkodunk, akkor a RODEO az ideális megoldás!

A KWS vezető repcéje a TRIANGLE hibrid már évek óta meghatározó a hazai hibridrepce piacon. Ezt a vezető szerepet magas termőképessége, páratlan télállósága és hihetetlen termésstabilitása által érte el.

„A tavalyi évben hatalmas sikereket elért TRIANGLE repcevetésünket követően az idei évben is a KWS csúcshibridje mellett döntöttünk!” – nyilatkozta Tóth Bálint, az Agrobal Kft. tulajdonosa (Edelény).

 


 

A 2007-es év aszállyal kezdődött, a május eleji fagy Borsod megyét sem kímélte, így nagyon gyengék lettek a mi repce termésátlagaink is. A Triangle a kedvezôtlen idôjárási viszonyok között is bizonyított.

Hetedik éve – elismerésének kezdetétől – használjuk ezt a hibridet, hozzá vagyunk szokva a hektáronként 3,5 tonna feletti termésekhez. Tavaly 2,1 tonnát adott 200 hektár átlagában. Idén csaknem 900 hektár repcét vetettünk, melybôl 300 hektár, a korábban is megbízhatónak bizonyult Triangle. További 200 hektár szintén KWS anyag, a Rodeo fajta. Biztonsággal tudom mindenkinek ajánlani a Triangle-t, mely kiváló kezdeti fejlődésû, kitûnő télállóságú. A középmagas, erős, robusztus növényeket alacsony pergési hajlam mellett kiemelkedő termőképesség jellemzi.

A KWS nemesítőházzal több éve jó kapcsolatot ápolunk. Idén is helyet biztosítunk egy 12 fajtából álló üzemi kísérletnek. Itt a jelen bajnokai (Triangle, Rodeo) mellett már feltûnnek a jövő KWS csillagai (a Tassilo és Brutus hibridek) is.

Fecsó Zoltán

regionális

értékesítési vezető

–Pálovics Balázs

területi képviselő

KWS Magyarország Kft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?