Terménykezelés felsõfokon

Agro Napló
A PETKUS szárítók és terményfeldolgozó technológiák már több, mint tíz éve jelen vannak a magyar piacon, s évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be a hazai terményfeldolgozásban, a tisztítástól a szárításon keresztül a vetõmag feldolgozásig.

Az elmúlt időszakokban lehetett bármilyen irányzat a termelési rendszerekben, a PETKUS technológia mindig stabilan megőrizte meghatározó szerepét a kiváló minőségû, igény szerinti terménykezelésben. A PETKUS berendezések minden komoly gazdaságban megtalálhatók napjainkban is (találkozhatunk még aktívan dolgozó 20–30 éves gépekkel), és maximálisan teljesítik az egyre szigorodó minőségi előírásokat.

Ezen kiváló technológia hazai képviselője a MEPET Kft., mely az idei évtől első számú márkaképviselete a Németországban gyártott világhírû berendezéseknek. A MEPET Kft. neve mára már teljesen összeforrott a PETKUS névvel a hazai piacon, és megbízható partnere a német gyártó cégnek, s a jó együttmûködést fémjelzi az a 100 szárítótelep is, melyek eddig épültek hazánkban. E nagy mennyiségû eladás köszönhető a berendezések megbízható és kezelőbarát módon egyszerû mûködésének, valamint a jó

ár-érték aránynak, amely alapján a partnerek igényeinek megfelelően rugalmasan összeállítható a legjobb technológiai sor, a szerényebb kialakítástól a maximális, ún. „full-extrás” variációig. Természetesen a berendezések hosszú távú, megbízható mûködése köszönhető a kiváló alkatrészellátásnak is, amely a MEPET Kft. koordinálásával gyorsan megoldható eredeti gyári alkatrészekkel, illetve utángyártott hazai készletből is.

A PETKUS berendezések folyamatosan követik a kor követelményeit mind a tisztítás, mind pedig a szárítás területén. A múlt években korszerûsödött a tisztító terméksor (U12–15 és V12–15 sorozat), illetve az idei évtől a szárítók is érintőképernyős kijelzéssel és vezérléssel érkeznek. Egyúttal már a hővisszavezetés a kazánoldalra telepített ventilátorral oldódik meg. A nagy teljesítményû tornyok (30 t/ó-tól) kettős „dual” szőnyegégővel kerülnek leszállításra, amely által még energiatakarékosabb üzem érhető el. E megoldással az alacsony hőmérsékletû szárítás már nem igényel újabb égőbeszabályozást (alacsonyabb üzemeltetési költségek). A PLC-vezérelt ürítő rendszer szabályzásnak köszönhetően a szárító porkibocsátása – vizsgálati jegyzőkönyvvel bizonyítottan – 16,7 mg/m3, mely messze kielégíti a jelenlegi környezetvédelmi előírásokat. A MEPET Kft. és a PETKUS technológia napjainkban meghatározó szereplője a hazai szárító piacnak, és felkészült minden egyedi, és általános partneri igény kielégítésére.

A kisebb szárítási igények kielégítésére a finn gyártmányú Mepu mobil szárítók is megtalálhatók a MEPET Kft. kínálatában. Ezek a szárítók szakaszos üzemû kaszkádos rendszerûek, 1,5–3,0 t/ó teljesítményûek kukoricában.

Gabonatároláshoz, különféle sík és siló-tárolókat, komplett be- és kitárolási technológiákat szállít partnerei részére a MEPET Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!