Fejlesztések a Dow AgroSciencesnél

Agro Napló
A jövõben a Dow AgroSciences stratégiájában különös figyelmet fordít a termelékenység javítására, a meglévõ termékkör gondozására és a fejlesztésekre.  

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert 1986 óta hazánkban (Szolnokon) mûködik a cég egyik meghatározó kutató-fejlesztő állomása. A legújabb hatóanyagok így felfedezésük után szinte azonnal hazai körülmények között is kipróbálásra kerülnek. Óriási előnyt jelent ez olyan fontos növények esetében, mint például a gabonafélék, a repce vagy a szőlő- és a gyümölcskultúrák. A szolnoki állomás keretein belül jelenleg közel száz kísérletben több tucat formuláció és új hatóanyag fejlesztése folyik. 2008. május végén a Dow AgroSciences szolnoki állomásán hívta össze Magyarország meghatározó gyomos szakembereit és több nagyüzem növényvédős szakirányítóját. A rendezvény célja az volt, hogy a szakma előtt bemutatkozzon a cég 4 új gyomirtó szere, a 2009-ben forgalomba kerülő három gabona- és egy repce herbicid.



A kísérleti tér ragadós galaj és vadzab fertőzése ideális körülményeket teremtett ahhoz, hogy a látogatók meggyőződjenek a készítmények hatékonyságáról. A mezei acat elleni hatást egy erre a célra felkutatott, erősen fertőzött táblán beállított kísérlet szemléltette. A mezei acat kiemelt jelentőséget kapott, mert az új gyomirtók kiváló hatékonyságúak a gyom rizómája ellen, ugyanis a bennük található hatóanyagok egy része gyorsan mozog gyökérirányba is.



A vetőmag üzletág és a magyar piac fontosságát jelzi, hogy a cég tavaly Szegeden is önálló állomást alapított, amely több, mint 30 ha-on foglalkozik elsősorban napraforgó nemesítésével. A nemesítési program célja az európai piacra (főleg Közép- és Kelet-Európa) történő magas olajsav-tartalmú, nagy termőképességû, betegségekkel szemben ellenálló, valamint herbicid rezisztens hibridek előállitása. Jelenleg 6 hibrid van regisztráció alatt az EU-ban.



A vállalat kukoricahibridjei az IKR forgalmazásában már néhány éve megvásárolhatók a magyar piacon is. Igazi újdonságot jelentenek azok a szuperkorai, rövid tenyészidejû hibridek, amelyek a napjainkban szélsőségessé vált időjárási körülmények (elsősorban szárazság) között is kiemelkedő terméseredményekre képesek. További előnyük, hogy a vetésgforgóba illesztve 2 év alatt háromszor takarítható be termés ugyanarról a tábláról! 2009-ben már 13 hibrid szerepel a Dow AgroSciences palettáján, többek között az MT Milo*, MT 261*, MT 291*, MT Metalana*, MT Matado*, MT Manitu*.

 



* a Dow AgroSciences LLC védjegye

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?