Borealis L.A.T Hírlevél (x)

Agro Napló
Mit adjunk a napraforgónak A kukorica tápanyag ellátásáról A növényt kérdezd, ne a talajt!

Mit adjunk a napraforgónak


A napraforgó a talaj szempontjából toleránsabb növények közé tartozik. Intenzív tápanyagfeltáró képességének köszönhetően még olyan talajokon is képes felvenni a tápelemeket, ahol más növény már nehezen boldogulna. Azonban a napraforgó esetében sem célravezető a csak nitrogénnel történő trágyázás, hiszen a többi tápelemből is jelentős mennyiséget vesz fel: 3 tonna terméshez nitrogénből 120 kg, foszforból 90 kg és káliumból közel 210 kg hatóanyagot von ki a talajból hektáronként.További információkat olvashat itt.

 

A kukorica tápanyag ellátásáról


 A kukorica közismerten nagy tápanyagigényű növény, egy jónak mondható 10 t/ha-os terméshez mintegy 280 kg nitrogént, 110 kg foszfort és 300 kg kálium hatóanyagot vesz fel a talajból hektáronként. A területről ténylegesen elvitt tápanyagok mennyisége ennél lényegesen kisebb, hiszen a szármaradványok többnyire a talajon maradnak, és később bedolgozásra kerülnek.De ennek az óriási szár- és terméstömegnek a létrehozásához a növényeknek szükségük van erre a hatalmas tápanyag-mennyiségre a tenyészidőszak alatt, mégpedig a megfelelő időben és megfelelő formában. Bővebb információk itt olvashatóak.

A növényt kérdezd, ne a talajt!


Az N-teszter egy olyan optikai mérőeszköz, amellyel a növények klorofill-tartalmának indirekt meghatározását végezhetjük el. Mivel a növények klorofilltartalma összefüggésben van a nitrogén-ellátottsággal, az eszköz használatával az egyes őszi búza állományok egyedi nitrogénigényét könnyen meghatározhatjuk, és ennek megfelelően számíthatjuk ki az ajánlott nitrogén-műtrágya mennyiségét. Az N-Teszter használatának  előnyeiről bővebben olvashat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Az utóbbi esztendő alatt átlagosan közel 50 százalékkal emelkedett a szántóföldi növénytermesztés közvetlen összköltsége. Ilyen drágulást képesek elvi...

Medárd után: most negyven napig esik?

Medárd után: most negyven napig esik?

Medárd napján sokfelé esett, de ez nem jelenti egy hosszan tartó csapadékos időszak kezdetét. Ma és holnap még maradnak a záporok, zivatarok, majd szo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!