Az e-kereskedelem térhódítása
az agráriumban

Agro Napló
Az agráriumot a többi ágazathoz képest lassabban hódította meg az internet, de az online megjelenések mellett ma már az elektronikus kereskedelem is egyre jobban és újabb változatokban terjed.

A Gabonamarket.hu a termelőknek kíván segíteni azzal, hogy már a regisztrációkor kiszűri a spekulatív jelleggel regisztráló „termelőket” és „cégeket” a kereskedés biztonsága és átláthatósága érdekében. Az először nehézségnek tűnő regisztrációs lépés: a termelési adatok megadása (hány hektáron milyen kultúra termesztése történik a gazdaságban) szükséges feltétele az oldal használatának. A termelők/gazdák csak a termőterület méretének megfelelően kiszámított terménymennyiségekkel tudnak a portálon kereskedni. Továbbá árstabilizáló hatása van a portálon az ajánlati árakra kialakított szabályrendszernek, mely sávban tartja a frissen feltöltött ajánlatok árait.

A tavaly júliusban indult Gabonamarket.hu terménykereskedelemre vonatkozó grafikonjai és adatsorai rövid elemzéssel mutatják a prompt, megtermelt termények piacát a netes kereskedelem szemszögéből.

Országos terményár „merítés”

Búza

Az utóbbi időszak adatai szerint jól kivehető a gabonafélék felvásárlói árának erőteljes emelkedése, így az étkezési búzát 55 ezer forint/tonna körül vásárolják, körülbelül 20%-kal alacsonyabb áron, mint egy évvel korábban. A hasonló tendencia a Budapesti Értéktőzsdén kialakult árakban is megmutatkozik, így az ótermésű malmi búzát 55–57 ezer forint/tonna között jegyzik. Az átlag és maximum árak közötti csökkenésből is kivehető, hogy a takarmány és a malmi búza árak közti különbség zsugorodik és közelíti a malmi búza árakat.

Kukorica

A búzáéhoz hasonló tendencia takarmánykukorica tekintetében is kivehető, így a fizikai piacon 44–53 ezer forintot adnának a takarmánykukorica tonnájáért. Ez jelenleg több mint 20%-kal múlja alul az előző év ugyanezen időszakának árait. Az oszlopok közti különbségekből itt is tisztán kivehetőek a tendenciák, miszerint jelenleg igen hektikus a piac és a vételi ajánlatok jóval meghaladják a kínálatot. Ebből is látszik, hogy a piac inkább kivár, illetve a gazdák még tartják az árujukat, reménykedve a magasabb árakban.





Ugyanakkor továbbra is világosan látszik, hogy a kukorica ára január végétől folyamatosan emelkedik, amit részben a dél-amerikai termés körüli aggodalmak, valamint az ukrajnai logisztikai nehézségek és ennek előzményeként kiéleződött orosz-ukrán problémák indokolnak.

A búza tekintetében a minimum árakat két dolog is befolyásolja, egyszer a takarmány és a malmi minőség közti árkülönbség, másodszor pedig a megyei árak közötti különbség (Dunától való távolság következtében). A kukorica esetében csak a megyei árak közti különbségről beszélhetünk.





Az árakat szabályozó határok kapcsán meg kell említeni, hogy az a tőzsdei kereskedéshez hasonlóan, az átlagárhoz viszonyított +/-20%-os intervallum, ami felett és alatt csak a grafikonban jelentetjük meg az ajánlatot, közvetlenül a kínálatba nem engedjük ki, a torzítások elkerülése végett.

Bács-Kiskun megyei körkép

A GabonaMarket.hu felépítése követi Magyarország közigazgatási szerkezetét, így minden adat járási, illetve megyei szinten képződik, majd ezeket összesítjük országosan. A jó adottságokkal rendelkező Bács-Kiskun megye, valamint a bajai kikötő közelsége is hatással van a termények kereskedelmi áraira. Már az oldal indulásától jól nyomon követhető, hogy a minimum árak minden esetben az országos minimumok fölött vannak.

Jó terményt csak jó inputból lehet termelni

A részletezett terménykereskedelmi adatok nem tükrözik a GabonaMarket.hu oldal teljes spektrumát. A szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódó kutatási, termelési információkat, input anyagokat és szolgáltatásokat egyszerűen tette elérhetővé az oldal. A releváns információk tanulmányozása után egy kattintással lehet vásárolni is, sőt még egyszeres licittel „alkudni” is az ajánlatok áraiból.

Az input anyagok esetében a portálon kereskedő cégek árrése jó logisztikával (nem kell mindent egy telephelyre szállítani és onnan tovább a termelőhöz további költségnöveléssel, hanem közvetlen a termelő telephelyére történik a szállítás egy lépésben) normalizált szinten tartható és az így megmaradt árelőny a termelőknél marad.

 

Az e-kereskedelem lehetőségei folyamatosan bővíthetőek a regisztrált termelők igényeit figyelembe véve, így az újabb termények újabb input igényt és kínálatot generálnak, mindezzel mintegy visszahatóan újból növelve a gazdálkodók lehetőségeit. Valószínűleg ezt ismerik fel egyre inkább a termelők, amikor már szója, borsó, cirok és szudáni fű is gazdagítja a Gabonamarket.hu palettáját. A környező országokból Szerbia, Románia, Szlovákia, Ukrajna, egész Európából valamint a tengerentúlról, az Egyesült Államokból és Ázsiából is nagy az érdeklődés az oldal iránt. Az ágazat szereplői ki vannak „éhezve” a transzparens piaci információkra.

Gerebenics István

GabonaMarket.hu

 

A cikk szerzője: Gerebenics István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!