Jól teljesít az agrárium

Agro Napló
A hazai gazdaság növekedésében meghatározó szerepet játszik az agrárszektor teljesítménye. Az ágazat helyzetéről és eredményeiről Takács Zoltánnal, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

Takács Zoltán

Finanszírozói szempontból jelenleg az agrárium az egyik legvonzóbb szektor, ám jelentős eltérések vannak az egyes ágazatok között. Az elmúlt években főként a szántóföldi növénytermesztés volt jó pozícióban, amelynek stabilitása a földalapú támogatási rendszernek és az annak révén megvalósuló technológiai fejlesztéseknek, valamint az utóbbi időben jellemző terményár-emelkedésnek és a stabil birtokstruktúrának köszönhető.

Emellett viszonylag jó helyzetben vannak azok az állattenyésztéssel is foglalkozó gazdaságok, amelyek rendelkeznek saját vagy bérelt földterülettel, és maguk teremtik elő takarmányszükségletüket.

A feldolgozóipar azonban még mindig nehéz helyzetben van, amelynek oka főként a megváltozott fogyasztói magatartásban keresendő: már nem a minőség, hanem a termék ára befolyásolja elsősorban a vásárlót. A gazdálkodók számára egyelőre bizonytalanságot okoznak a birtokszabályozás, illetve az állami és uniós birtoktámogatás még nyitott kérdései is.

                                                                                                    

Mit kínál a Budapest Bank a mezőgazdasági vállalkozásoknak?

A mezőgazdaságot stratégiai fontosságú ágazatnak tekintjük. Ügyfeleink kiszolgálására felállítottunk egy önálló mezőgazdasági csoportot. Az a célunk, hogy ne csupán a számok, pénzügyi mutatók alapján ítéljük meg partnereinket, hanem az ágazat alapos ismeretének birtokában gazdálkodásuk, működésük egyedi jellemzőit is figyelembe tudjuk venni. Termékskálánk nagyon széles (az integrátori hiteltől a közraktárjegy fedezete melletti hitelen, a készletfinanszírozáson és az MFB által refinanszírozott hiteleken át a támogatások előfinanszírozásáig), és jellemzően a specifikus ciklusigényekhez igazítva alakítjuk ki termékeinket. További versenyelőnyt jelentenek a leányvállalatunk, a Budapest Lízing által kínált szinergiák.

A Növekedési Hitelprogram (NHP) újabb lehetőségeket teremt az agráriumban is.
Az első szakaszban kiemelkedő volt az érdeklődés a mezőgazdasági vállalkozások részéről. Ez jellemző a mostani második szakaszban is?

A Budapest Bankhoz a program első szakaszának I. pillérében az agrárszektorból érkezett a legnagyobb igény: a hitelkérelmek közel 30%-a (mind kihelyezés, mind darabszám tekintetében) az agrárágazatból származott. A program második szakasza iránt is jelentős érdeklődést tapasztalunk a mezőgazdasági vállalkozások részéről, amit erősít az is, hogy 2014 februárjában leányvállalatunk, a Budapest Lízing az elsők között indította el NHP lízing konstrukcióját, amely szintén elérhető a mezőgazdasági cégek számára is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!