HORSCH Terrano MT

Agro Napló
A Horsch gyár legújabb fejlesztése a Terrano MT tárcsás lazító. A Terrano MT nagyon hasonlít az FM-re, mivel megmaradt a négygerendelyes felépítés, csak itt az első két sor kapa rövidtárcsára lett cserélve. 

Hol használják a Terrano MT-t?

Nehéz talajokon, a sekély és intenzív bekeverés, a mély talajlazítással egybekötve. Ezt a műveletet akár a tarlóhántással egy menetben el tudjuk végezni, mivel a munkagép végén lezáró hengert is találunk, ezek lehetnek a dupla RollFlex vagy RollPack, vagy az SD henger, amelyek visszatömörítik a fellazított talajt. A gyors tárcsának köszönhetően, apró morzsás talajfelszínt állít elő, a 40 cm-ként 40 mm-es LD kapák pedig fellazítják a tárcsatalpat, és nem hoznak a felszínre nagy rögöket. A mélyművelés ellenére a Terrano MT könnyen vontatható marad.


A rövidtárcsa mélységét a gépkezelő hidraulikusan a traktor fülkéjéből állítja, egy skála jelzi a tárcsa munkamélységét.

A gép közepében elhelyezett járószerkezet nagyon fordulékonnyá teszi a Terrano MT-t, és nemcsak szállításnál tudjuk használni, hanem mélységállításra is.

A Terrano MT-vel nemcsak gabona-, repce-, ill. napraforgótarlón lehet dolgozni, hanem még egy 8 t kukoricatarlóból is szép magágyat lehet készíteni.


A rövidtárcsa 52 cm csipkés tárcsákkal van felszerelve, amelyek párosával csatlakoznak a vázhoz. Olajban futó, karbantartásmentes csapágyak hosszú élettartammal rendelkeznek, így a Terrano MT-n nagyon kevés a napi karbantartási igény – nagyon kezelőbarát munkaeszköz.

Azon termelők, akik már mulcsos technológiával művelik talajaikat, az őszi alapművelést is a Terrano MT-vel végzik. Ha ősszel csapadékosabb az időjárás és a henger esetleg ragadna, gátolná a talajművelést, akkor ezt le lehet venni, a mélységet a járószerkezettel beállítva tovább lehet dolgozni. A járószerkezet kerekei mögött kapák helyezkednek el, amelyek fellazítják a kerekek nyomait.


A Terrano MT 4,4 és 6 m munkaszélességben kerül forgalomba, már 180 LE-s traktorral lehet működtetni. Ha csak tarlót szeretnénk hántani és a kapákat nem akarjuk használni, akkor a gépet kiemeljük, a tárcsát lenyomatjuk, és úgy működik, mint egy rövidtárcsa.

A Terrano MT egy többfunkciós univerzális szántóföldi kultivátor. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!