Gabonaszárítás egyszerûen és gazdaságosan UNIVERSAL 25 áttelepíthetõ gabonaszárítóval

Agro Napló
Idén tavasszal lezajlott a Bábolna szárítók cseréjével, illetve új szárítók létrehozásával kapcsolatos pályázatok leadása. A komoly vásárlási szándékot mutató gazdák, vállalkozások és társaságok már letették a voksot egy-egy szárítótípus mellett, most mindenki a pályázati eredmények megjelenését várja.  





A MEGFOSZ 2008 augusztus 28-i elnökségi ülésének tájékoztatása szerint szárítógépekkel kapcsolatban mintegy 800 pályázatot nyújtottak be.

A „nagy üzleti lehetőséget” érzik azok a szárítógép gyártó cégek, akik az elmúlt időszakban nem voltak jelen a magyar piacon vagy csak nagyon kis mennyiségben tudtak értékesíteni.



Az a három-négy nagy forgalmazó, akik dominálnak a hazai értékesítők között, mûködő információs hálózatuk ellenére sem értesülhettek az összes pályázni szándékozó kilétéről. Még ha minden információ rendelkezésre állt volna, akkor sem „érhettek volna oda” több száz vevőjelölthöz, illetve nem lett volna elegendő kapacitásuk arra, hogy minden partnerüket kiszolgálják.



A Magyarországon hagyományosan jelen lévő német, francia és hazai gyártók és forgalmazók mellett, akik a magyarországi termelési viszonyokat jól ismerik, és a több éves gyakorlati tapasztalatokhoz nagyrészt már alkalmazkodtak, tömegével jelennek meg olyan újabb gyártók és forgalmazók, akik a szakmai kihívás mellett elsősorban az üzleti lehetőséget látják a mostani beruházási „hajrá”-ban. Ezek az esetenként nem hagyományos kukoricatermő területekről származó gépkonstrukciók, amelyek saját hazájukban merőben más viszonyok között dolgoznak, csak a későbbiekben bizonyíthatják majd be, hogy nagyobb darabszámban alkalmazva hogyan felelnek meg hazánk termelési viszonyainak, a magyar gazdák szakmai elvárásainak.



De térjünk vissza egy olyan Magyarországon viszonylag új géptípusra, amely nagyobb darabszámban 2003–2004-től került üzembe állításra, de immár üzemeltetési hagyománnyal rendelkezik, komoly termelési tapasztalatokat hordoz. A gép egyesíti a gyors telepíthetőség és egy stabil szárítóberendezés gazdaságos mûködésének előnyeit.



Ez a gabonaszárító típus a véleményem szerint tévesen „mobil”-nak nevezett STELA gyártmányú UNIVERSAL típusú szárítóberendezés.

 


 


 



A gépet azért nem nevezném mobilnak, mert funkciója nem az, hogy a Hungaroringen körözve egyre jobb és jobb időeredményeket érjen el, hanem az, hogy letelepítése után egy telepen maradva kiszolgálja egy közepes méretû gazdaság gabonaszárítási igényeit.



Külön előnyt jelent, hogy a gép már készre szerelve kerül leszállításra tulajdonosához. Speciális pótkocsival vagy daruval egy készre szerelt egységként is mozgatható, míg más szárítógép típusok helyszíni összeszerelése külön alkatrészekből történik, és nem alkalmasak arra, hogy összeszerelt állapotban egyben mozgathatóak legyenek.

Az UNIVERSAL készre szerelt állapotban áttelepíthető speciális vontató pótkocsija segítségével, amelyhez forgócsapokkal csatlakoztathatjuk és a gép üzemi helyzetbe „emelése” vagy szállítási helyzetbe „fektetése” hidraulikus munkahengerekkel történik egy traktor hidraulika rendszeréhez csatlakoztatva.

 


 




Nézzük, mik azok a kedvező tulajdonságok, amelyek lehetővé tették, hogy az elmúlt néhány évben már 27 darab STELA-UNIVERSAL szárító gazdára ta-láljon Magyarországon (amivel egyébként a Pannonagri Kft. által létesített szárítótelepek száma 120-ra emelkedett). A leggyakrabban értékesített típus az UNIVERSAL 25, amely 7 db TN típusú szekcióból és egy előtároló egységből áll, amelyek össz befogadó képessége mintegy 30 tonna.



Szekció mérete, illetve befogadó képessége megegyezik a STELA stabil gyártmányú TN szárítóinak méretével, így teljes értékû, kompromisszumok nélküli, folyamatos üzemû, nagyüzemi kialakítású berendezésről beszélhetünk annak ellenére, hogy egy áttelepíthető kivitelről van szó. Teljesítménye kukoricában 25%-ról 15%-ra történő szárítás esetében 10 t/h.



Nagyüzemi körülmények között – a kukorica nedvességtartalmának függvényében – képes 8000–12 000 tonna kukorica leszárítására egy átlagos kukorica szárítási szezonban, amely teljesítmény alkalmassá teszi arra, hogy egy közepes méretû gazdaság ideális gabonaszárító alapgépe legyen.



Alkalmas minden fajtájú termény –többek között apró magvak – szárítására is. Szekciói minőségi alumínium ötvözetből készülnek, így a korróziónak teljesen ellenáll.

A kiegészítő szerelvények anyaga – alapkeret, merevítők, ürítő szerkezet stb. – horganyzott acéllemez.



A környezetvédelem legmagasabb követelményeinek is megfelelővé tehető a szárítóberendezés porkibocsátása radiál-ventilátor és centrifugális porleválasztó felszerelésével. Ebben a kivitelben üzemel Nyíregyháza belterületén a Kemoker Kft. telephelyén, de Sandon, Sárváron vagy Vasváron is közvetlenül a városban vagy város közeli telepen.



Külterületen (majorban) elegendő az olcsóbb, axiálventilátoros, pneumatikus zsalus porleválasztási megoldás.



Alacsony fajlagos energia felhasználását a felmelegített hûtőlevegő visszavezetése biztosítja az égőfej felé, valamint a hőszigetelt meleg- és hidegoldali légkamrák.

A pneumatikus, kétirányú ürítő rendszer az éppen szárított mag méretéhez állítható be.

Gondoskodik a szárító egyenletes ürítéséről. Folyamatos szabályzású szőnyegégő biztosítja az adott termény szárítási igényének megfelelő hőmérsékletû szárítólevegő előállítását és egyenletes szinten tartását.



Választás szerint FRA 420 hőmérséklet alapú vagy FRA 450 nedvességmérés alapú automatika biztosítja a kijövő szárított mag pontos és egyenletes nedvességtartalmát. Utóbbi a ma elérhető legfejlettebb szabályzástechnika, amely képes felismerni és megfelelően kezelni a szárítótoronyban levő különböző nedvességû terményrétegeket. Szárítási pontossága a kijövő termény vonatkozásában így +/- 2,5%. Az alábbiakban közölt SGS mérési eredmény táblázat mutatja milyen minőségi paraméterek előállítására képes a Pannonagri Kft. által forgalmazott STELA szárítóberendezés FRA 450 nedvesség szabályozó rendszer, valamint MAROT elő- és utótisztítók alkalmazásával.



Amennyiben Tisztelt Partnereink ilyen igénnyel keresik meg társaságunkat, jelenleg raktárról tudunk szállítani STELA UNIVERSAL 25 szárítóberendezést, valamint a kiszolgáláshoz szükséges technológiai elemeket, akár az idei kukorica-szárítási szezonra.

 






Regionális elérhetőségeink:

Petróczy László, Tata 30/956-3034

Bekéné Sass Katalin, Tata 20/527-5788

Dindli Lajos, Agárd 20/980-5310

Forgó László, Debrecen 30/995-6712

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!