Axiál Nyitott Kapuk Nyíregyházán

Agro Napló
Szakma és szórakozás egy helyen

Három évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első Axiál Nyitott Kapuk elnevezésû rendezvényt. Ennek célja akkor és azóta is, hogy a cég által kínált termékeket, szolgáltatásokat, finanszírozási lehetőségeket népszerûsítse az ország északkeleti régiójában. Ebben az évben a szóban forgó rendezvényre szeptember 5–6-án került sor az Axiál Kft. nyíregyházi telepén.



Az idei eseményen a szervezők a korábbi évektől eltérően új úton indultak el. A két nap programja nemcsak célközönségét, hanem a programokat tekintve is eltért a már korábban megszokottól. Az első nap a szakmai programokat bonyolították le, míg a második napon pedig a szakmai elemekkel átszőtt szórakoztatásé volt a főszerep, programokat kínálva a család minden tagjának.

 





Szakmai és családi nap



A korábbi gyakorlattal szemben, azaz a vevőtalálkozók hagyományos előadásaival ellentétben, nem egy egyoldalú tájékoztatásra került sor, hanem egy moderátor által irányított beszélgetésen kaptak tájékoztatást az érdeklődők a hazai és európai mezőgazdaság gazdasági környezetéről, a változásáról és a változások várható hatásairól. A beszélgetésen az Axiál Kft.-t Harsányi Zsolt tulajdonos ügyvezető, és Pintér Zsolt ügyvezető képviselte. A fórumon a cég partnerei megfogalmazhatták kérdéseiket és témafelvetéseikkel aktívan közremûködhettek annak alakításában. A szakmai beszélgetést Urbán Judit pályázati szaktanácsadó előadása követte, amelyen a következő évek hazai mezőgazdasági támogatási rendszerének átalakulásáról, illetve pályázati lehetőségeiről beszélt a gazdálkodóknak.



A második napon családi programokkal várták az érdeklődőket. Az Axiál Kft. által Magyarországon képviselt cégek gépei, a gépek üzemeltetését biztosító alkatrész és szerviz üzletágak mellett sok érdeklődőt vonzott a KRÄNZLE nagy nyomású forró- és hideg vizes mosóbemutató, a hidraulika tömlőgyártás és a motorfékpadi mérés, illetve lehetőség nyílt egyes géptípusok kipróbálására is egy az erre kialakított tesztpályán. A szakmai programok mellett a család többi tagjának egész napos színpadi programokat, illetve kézmûves foglalkozásokat szerveztek a rendezők.





A 3000. traktor átadása



Az Axiál évente mintegy 3000 új és 750 használt gépet értékesít. Nyíregyházi telephelyén a megnyitás óta közel 280 használt gépet és mintegy 1000 új gépet adtak el. A 2006-ban megújult székesfehérvári telephely átadásakor az ezredik LANDINI traktort, 2007-ben az ötszázadik FENDT traktort adták át ünnepélyes keretek között. Szeptember 5-én az Axiál Kft. gépüzletágának mûködése óta értékesített 3000. traktor kulcsát vehették át a Kemoker-Invest Kft. tulajdonosai Margitics Béla és Borsy Nándor.

Az Axiál Kft-nél a traktorértékesítés – az 1994-es kezdet után – 1997-ben vett igazi lendületet a LANDINI traktorok hazai képviseletének megszerzésével, majd 2002-ben folytatódott a FENDT traktorok kizárólagos értékesítési jogának megszerzésével, végül 2004-ben egészült ki a cég erőgép palettája a CLAAS traktorokkal. Az Axiál a három márkával a hazai traktorpiacon 25 százalékos piaci részesedést ért el 2007-ben.



A LANDINI VISION 95 traktor a 2008-as év sikergépe nagy népszerûségnek örvend a gazdák körében. Ezt bizonyítja, hogy eddig közel 100 VISION traktort értékesített a cég ebben az évben, és a szakemberek szerint ez a szám az év végéig még nőni fog. A LANDINI kínálatában a normál nyomtávú univerzális kategória mellett (pl. LANDINI VISION 95) megtalálhatók a keskeny nyomtávú kertészeti ültetvénytraktorok is. Ez utóbbi a LANDINI REX gépcsalád, amelyet a nemzetközi szakújságírókból álló zsûri az idei év traktorának választott szőlő-gyümölcs, ültetvénytraktorok kategóriájában. Európa most üzemelő traktorgyárai közül a legnagyobb múlttal a LANDINI gyár rendelkezik. Magyarországon a LANDINI gépcsaládot 1997-ben teljesen ismeretlenül kezdte el az Axiál forgalmazni. Az ezredfordulóra pedig már 10 százalék körüli piaci részesedést értek el, melyet azóta is sikerült megtartani.





Átadták a kiemelt partnernek járó díjat



Ez év januárjától augusztus végéig az Axiál Kft. alkatrész forgalma elérte a 11 milliárd forintot, mely a tavalyi év azonos időszakához képest több, mint 30 százalékos növekedést jelent. Ez néhány százalék híján csaknem a tavalyi év teljes alkatrész forgalmának felel meg. Külön elismerést érdemel a cég menedzsmentje szerint a nyíregyházi telephely, mert a többi 13 Axiál telephelyet megelőzve, mintegy 50 százalékkal növelte forgalmát a tavalyi évhez képest. Az idén ősszel van éppen 5 éve, hogy zöldmezős beruházással elkészült az Axiál nyíregyházi telepe. Az idei Nyitott Kapuk rendezvényhez kapcsolódva, a nyíregyházi telephely kiemelkedő alkatrész partnerének járó díjat az Erdőhát Rt. képviselője, Piros Ildikó vette át. A csaholci székhelyû társaság 2003 óta áll partneri kapcsolatban az Axiál Kft-vel.

 

 




– an –



Képek megtekinthetők a www.agronaplo.hu képgalériájában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!