2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Az FVM egyik szürke eminenciása

Agro Napló
„Vigyétek jó hírünket” – Dékány András szóvivõ Az elmúlt hat évben tartott sajtótájékoztatókon, amelyeket a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban rendeztek, a sajtóértekezlet végén több százszor hangzott már el Dékány András, a tárca szóvivõje szájából a cikk címében idézett mondat, miszerint: „Vigyétek jó hírünket!” Ezt a mondatot vélhetõen még azok az újságírók is megjegyzik, akik csak esetenként járnak valamilyen okból az agrártárca sajtótájékoztatóira. Igaz ugyan, hogy az újságírók közül sokan ismerik az agrártárca jelenlegi szóvivõjét, mivel pályafutása során már megfordult a pult túloldalán, hiszen 20 évig volt maga is újságíró, de szóvivõként sem ismeretlen, mivel 4 éven át az egyik magyar nagy párt szóvivõjeként vált ismertté a széles nyilvánosság elõtt. Azt azonban kevesen tudják, hogy milyenek is egy szóvivõ hétköznapjai. Dékány Andrást errõl kérdezte az Agro Napló. (Szerkesztõi megjegyzés: az interjú tegezõ formában készült, mivel annak írója és a szóvivõ nagyon régóta ismerik egymást, ezért ezen a formán nem változtattunk.)  


Agro Napló (AN): Egyszerûnek tûnik a kérdés, de vélhetően nem is olyan egyszerû: milyen a jó szóvivő?

Dékány András (DA): A jó szóvivőnek mindenekelőtt széles körû sajtóismerettel és az újságírók körében elfogadottsággal kell rendelkeznie mind a helyi, mind az országos, mind az írott, mind pedig az elektronikus médiumok körében. A legfontosabb feladatomnak szóvivőként mindig azt tekintettem, hogy ott a lehető legszélesebb nyilvánosságot biztosítsam az általam képviselteknek. Arra törekszem, hogy a közvélemény értse és ha lehet értsen is egyet mindazzal, ami az agráriumban, a gazdálkodókért történik.

Ma sok konfliktus, vita kíséri a döntéseket. Ráadásul sokan gondolják úgy, a gazdálkodók privilegizált helyzetben vannak, túl sokba kerülnek a társadalomnak. Szerintem ez túlzottan előítéletes gondolkodás. Meggyőződésem, hogy a magyar agrárium múltbéli és jelenlegi teljesítménye alapján méltányosabb megítélésre méltó. Ezért fejezek be minden sajtóértekezletet azzal, hogy „vigyétek jó hírünket!”

A hírnél azonban még lényegesebbnek tartom azt, hogy legyenek hírvivőink, a szakmai, a tudományos, a mûvészeti, azaz a legszélesebb értelemben vett közéletben.

Ez az én területemen különösen fontos, mert a nemzetgazdaság egyik legjelentősebb forrásfelhasználója a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés. Ahhoz tehát, hogy ezt a társadalom elfogadja, szükséges az emberek széles körû támogatását megnyerni. Azt kell megértetni mindenkivel, hogy ez gazdasági szükségszerûség.



AN: Nehéz volt-e a politikából a szakmapolitikára váltani, mivel sokak által tudott, hogy szóvivői pályafutásodat egy nagy politikai pártnál kezdted.

DA: Mi tagadás, nehéz volt. Amikor 2002-ben a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba kerültem, teljesen más szakmai feladattal szembesültem, mint a politikában. Szinte nem értettem az agrárium egyetlen alapvető kérdéséhez sem behatóbb módon, bár számos mezőgazdasági témájú riport volt már a hátam mögött. Ezt jeleztem is azoknak, akik akkor erre a posztra felkértek, vagyis Németh Imre akkori miniszternek és Szanyi Tibor politikai államtitkárnak. Ahhoz ugyanis, hogy valaki hitelesen szervezhesse a hírvivői világot, és tudja szóvivőként hitelesen képviselni az adott szervezetet, nagyon otthonosan kell mozognia a képviselt területen, tudnia kell, hogy az adott dolgok éppen honnan hová tartanak. Ebben a szakújságíró kollégák messze előttem jártak, az egyik legfelkészültebb újságírói csapat az agrárújságírás területén dolgozik.



AN: Az említett hátrányt sikerült-e behozni, ledolgozni?

DA: Azt gondolom, igen. Azt hiszem, hogy ma már nincs az agrárvilágnak és a vidékfejlesztésnek olyan területe, amelyről ne tudnék adott alkalommal hitelesen tájékoztatni. Ma már folyamataiban, rendszerszerûen ismerem dolgainkat. Bár erről a leghitelesebb véleményt a velem együttmûködő, együtt dolgozó kollégák és az újságírók mondhatnák.



AN: A szóvivő munkája naponta mettől meddig tart?

DA: Pontosan addig, ameddig a tietek. 0-tól 24 óráig. Nem vagyok persze mazochista. Tudomásul veszem, hogy a szóvivő van az életért és nem fordítva. Vagyis: a nap minden szakában történhet olyan esemény, amely azonnali készenlétet, reagálást kíván. Ezért, amióta sajtófőnökként dolgozom, még nem volt kikapcsolva a mobiltelefonom, azaz éjjel-nappal elérhető vagyok.

Még ma is sokat készülök, nem bízok semmit a rutinra. Nem tartozom az úgynevezett eseményeket követő sajtófőnökökhöz, hanem inkább az a fajta vagyok, aki tudja, hogy valószínûleg mi történik majd egy konkrét ügy kapcsán, mert együtt él az eseményekkel. Így a megbízóimat is fel tudom készíteni arra, hogy mi várható. Ezért általában azt is tudom, hogy a sajtó alkalomadtán mire kíváncsi, vagy mire lesz esetleg kíváncsi, azaz az újságíró kollégák „miben utaznak”.



AN: Minek tartod inkább magad, újságírónak vagy szóvivőnek? Álltál ugyanis „a pult mindkét oldalán”.

DA: Feladatorientáltnak tartom magam, világéletemben így éltem. Napra pontosan 20 évet dolgoztam tévésként és rádiósként. Amikor gyakorló újságíró voltam, a feladatokat is így kezeltem, arra koncentráltam. Most szóvivő vagyok, ezért a feladataimat is ebből a szemszögből nézem. Most ebben a tevékenységben szeretném a maximumot nyújtani. Azt vállaltam, hogy a megbízóimat szolgálom, az újságírókat pedig kiszolgálom tehetségem és lehetőségeim szerint a legjobban. Lényegében azt kamatoztatom, amit újságíróként a pult másik oldalán tapasztaltam.



AN: Cintányér közt levegőnek lenni milyen érzés? Hiszen meg kell felelni egyrészt az újságírók elvárásainak, másrészt pedig az agrártárca felső vezetőitől érkező elvárásoknak is. Vagyis: mindkét oldalról nyomásnak vagy kitéve.

DA: Szerencsésnek mondhatom magam, mert eddig szuverén módon dolgozhattam. Soha nem volt olyan elvárás, – igaz, nem is engedném meg magamnak –, ami vállalhatatlan lett volna. Eddig olyan főnökeim voltak, akik ezt az alapállást elfogadták. Rólam pontosan tudható, milyen szakmai, morális elvet képviselek: a problémák megoldásához általában kanyargós, rögös úton lehet eljutni, de csak egyenes, őszinte beszéddel. Az agráriumban pedig általában ezt értik és el is várják. A trükközésre, a mellébeszélésre ebben a közegben „nincs vevő”. Őszintén kell beszélni a bajokról, a problémákról és a sikerekről is. Ebben a felfogásomban az előző és a mostani minisztériumi vezetés is támogat. Ha visszatekintek az elmúlt 10 évre, akkor öndicséret nélkül állíthatom, hogy ebből a kommunikációs felfogásból a vezetőim bizonyosan profitáltak. Büszke vagyok arra, hogy akikkel eddig dolgozhattam, sokan a teljes ismeretlenségből lettek ismert és elismert közéleti szereplők. Ezért aztán szóvivői pályafutásom alatt még soha nem éreztem magam levegőnek a cintányérok között. A hivatásomat nem elszenvedem, hanem megélem.



AN: Honnan szerzed az ismereteidet, mettől meddig tart az a terület, amit neked ismerned kell a szakmádban?

DA: Ez a dolog kettős pályán fut. Említettem már, hogy amikor a minisztériumba kerültem, tájékozatlan voltam jórészt az agrárium nagy ügyeiben is. Annak ellenére volt ez így, hogy azért a felszínen ismertem a mezőgazdaság ügyeit. Mindez azonban még nem jelentette azt, hogy egy-egy ügy részleteit, összefüggéseit is ismertem volna. Egyrészt abból tájékozódtam és tájékozódom ma is, hogy az újságírók mit kérdeznek, mire kíváncsiak. Másrészt vannak olyan ügyek, amelyekről a szakemberektől szerzek információkat, mert tudom, hogy előkészületben vannak, és fontosak, de a média világa még nem ismer, vagy esetleg még nem beszél róla. De tudom, hogy előbb-utóbb napirendre kerülnek, ezért az elém kerülő minisztériumi aktákat legyenek azok feljegyzések, ismertetők, rendeletek, törvényjavaslatok vagy törvények, alaposan áttanulmányozom, hogy a tudásom megbízható legyen.



AN: Mit teszel, ha rögtönzésre van szükség? Mi szerint döntöd el, mit mondasz el, és mit nem?

DA: Természetesen akadnak olyan helyzetek, amikor rögtönzésre van szükség, de csak olyan információkat adhatok közre, amelyek nyilvánosságra hozhatók, azaz publikusak. Lehetnek és vannak is egy-egy ügyről olyan ismereteim, amelyeket nem oszthatok meg a nyilvánossággal. Mindig pontosan tisztában kell lennem, hogy hol húzódik a határ. Szerintem a félinformációk a legveszélyesebbek, ezért ezeket elkerülöm. Ezért mindig megmondom az újságíróknak, ha valamiről nincs pontos információm. Ez utóbbiakat azután gyorsan beszerzem és megosztom a kollégákkal.



AN: A magyar sajtó spektruma széles. Lehet-e az újságírók között különbséget tenni aszerint, hogy ki milyen pártállású vagy milyen irányultságú orgánumot képvisel?

DA: Nem, én soha értékrendi alapon nem szoktam mérlegelni. Ez még akkor is így volt, amikor egy politikai pártot képviseltem. Ez szerintem nem lenne szerencsés, mivel a korrekt jelenlét úgy vélem, mindenütt fontos. Nekem soha nem volt bajom baloldali érzelmûként a jobboldali kötődésû médiumoknál dolgozó kollégákkal. Engem a tények világa érdekel, ott kíméletlen korrektséget várok el mindenkitől. A vélemény pedig szabad.



AN: Honnan jutottál el az FVM szóvivői székéig?

DA: Bölcsész vagyok, orosz-német szakon végeztem 1978-ban. Ezután egy véletlennek köszönhetően a TV Híradóhoz kerültem és a sorsom egy ideig összekapcsolódott a magyar televíziózással. Pontosan 20 évet töltöttem el a hírek világában. A tévézést olykor-olykor felváltotta a rádiózás, néha kirándultam erre a területre is. Tíz éve, az akkor ellenzékbe került Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője, Kovács László kért fel, hogy vállaljam el az MSZP sajtófőnöki posztját. Mivel akkortájt a Fidesz egy új kommunikációs formát, a politikai kommunikációt honosította meg a magyar közéletben, érdekelt és kihívást jelentett számomra ennek megismerése, alkalmazása. Négy évet töltöttem az MSZP-nél. A szocialistáktól 2002-ben köszöntem el, miután megnyerték a választásokat, politikai ambícióim nem lévén. Ezt követően kaptam az ajánlatot az FVM akkori új vezetésétől, hogy vállaljam el a tárca szóvivői posztját. Azért mondtam akkor igent, mert úgy gondoltam, hogy Magyarország előbb-utóbb az Európai unió tagja lesz, és ez a terület különösen fontossá válik, mivel az egyik legérzékenyebb része a gazdaságnak az agrárium. Nem is tévedtem, megtaláltam a számításomat.



AN: Van-e szabadidőd, és azt mivel töltöd?

DA: Természetesen van, bár nem annyi, amennyit szeretnék. A munkám ugyanis egyben a hobbim is, és az néha a szabadidőmből is elvesz egy jó darabot. Amit mégis szeretek időtöltéséként csinálni, az az utazás, a zenehallgatás és az olvasás. Ezekkel kapcsolódom ki, ha van időm.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Közeledik már a nyár vége, de még bőven élvezhetjük a szezonális nyári gyümölcsök ízeit: a sárgadinnyéét, a görögdinnyéét, az őszibarackét, a nektarin...

Sikeres az új szakképzési rendszer

Sikeres az új szakképzési rendszer

Bár az új szakképzési rendszer első évét megnehezítette a járványhelyzet, mégis sikerrel vette az akadályt – közölte az innovációs és technológiai min...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!