Aktuális Támogatások

Agro Napló
November hónap a múlt században az állattartó gazdák számára az elszámolás ideje volt, e hónaphoz kötõdik a téli idõjárás elõrejelzése is, a Márton-napi liba csontja alapján és a Katalin-napi idõjárásra tekintettel. Az intervenciós felajánlás határideje a kukorica felajánlás esetében 2008. november 1-je és 2008. december 31-e között lehetséges. Az állattartó telepek korszerûsítéséhez nyújtandó támogatás esetében a kifizetési kérelmeket a 2008. évben december 1–31. között lehet benyújtani. A cukorrépa-termelõk nemzeti kiegészítõ támogatásához a támogatási kérelmet egy példányban, 2009. január 31-éig az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon lehet benyújtani.

151/2008. (XI. 18.) FVM rendelet 

A természetes édesítőszerek termékpályáinak szabályozásához kapcsolódó egyes kérdésekről szóló 129/2007. (X. 31.) FVM rendelet módosításáról.

Ha a cukorrépa-termelő két egymást követő gazdasági évben nem hasznosítja szállítási jogát saját termelés vagy bérbeadás révén – az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról, valamint egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 44/2007. (VI. 8.) FVM rendeletben meghatározott vis maior eseteit kivéve – akkor szállítási jogát vagy annak nem hasznosított arányos részét elveszíti. Az így megszûnő szállítási jogok újrakiosztásáról a CTOSZ érintett regionális szövetsége és a kvótajogosult közösen döntenek, amelyről értesítik a Szakmaközi Állandó Bizottságot. Amennyiben a kvótajogosult és a CTOSZ érintett regionális szövetsége a szállítási jog újrakiosztásáról nem tud megállapodni, akkor a szállítási jog újrakiosztásáról a Szakmaközi Állandó Bizottság a jelentkező termelők szakmai alkalmasságának figyelembevételével dönt. A szállítási jogok nyilvántartásáról a Cukor Terméktanács gondoskodik.

 

146/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

Az iparialma-termesztés 2008. évi ter-mőegyensúly-helyreállításának csekély összegû (de minimis) támogatásáról szóló 128/2008. (X. 1.) FVM rendelet módosításáról.

Támogatást vehet igénybe az a mezőgazdasági termelő, aki:

rendelkezik az értékesített ipari alma mennyiségéről kiállított számla másodpéldányával, vagy felvásárlási jeggyel, vagy átvételi jeggyel, vagy a saját feldolgozóüzemben történő feldolgozásról hiteles számviteli bizonylattal.

A termelőnek a kérelemhez mellékelni kell:

egy hektárnál nagyobb külterület esetében a földhasználati lap másolatát; annak az egy hektárnál kisebb külterületi ültetvényt mûvelő termelőnek, aki a kérelemhez földhasználati lapot nem tud mellékelni, a tulajdoni lap másolatával, más tulajdonában lévő ültetvény mûvelése esetében pedig, a tulajdoni lap és a földhasználat jogszerûségét bizonyító megállapodás másolatának a benyújtásával kell a földhasználatot igazolnia.

126/2008. (X. 31.) számú

MVH közlemény

Az EU környezetvédelmi, állatjóléti és -higiéniai előírásainak való megfeleléshez nyújtott támogatás 2008/2009. évi kifizetésének igényléséről.

A kifizetés igénylésének feltétele:

az EU környezetvédelmi, állatjóléti és -higiéniai előírásainak való megfeleléshez nyújtott támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 139/2004. (IX. 24.) FVM rendelet 14. és 15. §-ai alapján azon ügyfelek jogosultak kifizetési kérelmet benyújtani, akik a 2008/2009-es támogatási évekre vonatkozóan a MVH által kiadott, támogatási kérelemnek helyt adó vagy támogatási kérelemnek részben helyt adó határozattal rendelkeznek.

A kifizetési kérelem benyújtási határideje: 2008. november 1.–2009. január 31.

Az MVH által rendszeresített formanyomtatványokon:

• EU környezetvédelmi, állatjóléti és –higiéniai előírásainak való megfeleléshez nyújtott támogatás kifizetési kérelem főlap (R4091) 1. számú melléklet,

• EU előírásoknak való megfeleléshez nyújtott támogatás kifizetési kérelem adatközlő betétlap (R4092) 2. számú melléklet,

a területileg illetékes megyei kirendeltségére postai úton kell benyújtani egy példányban.

 

Hiánypótlásra egyszer nyílik lehetőség, az erről szóló felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül.

145/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 34/2008. (III. 27.) FVM rendelet módosításáról.



148/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 26/2007. (IV. 17.) FVM rendelet módosításáról.

A gépbeszerzést, tartalmazó mûveletet a támogatási döntés kézhezvételétől számított 18 hónapon belül meg kell valósítani.

149/2008. (XI. 12.) FVM rendelet

A mezőgazdasági területek erdősítésé-

hez nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 88/2007. (VIII. 17.) FVM rendelet módosításáról.



Berta Dávid MVH-FÖPEKI

–Hegedûs Szilvia NyME-MÉK PhD hallgató

–Matus László NyMe-MÉK PhD hallgató

Forrás:

www.fvm.hu  

www.mvh.gov.hu  

info@agrarkamara.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMKENs solid track record

LEMKEN's solid track record

LEMKEN, the specialist for professional crop production, ended the past financial year with sales at an almost unchanged high level of EUR365 million....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?