2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Szüreti mérleg - kevesebb bor, de jó minõség

Agro Napló
Ebben az évben az átlagoshoz képest kevesebb bor került a pincékbe a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elõzetes becslése alapján. Horváth Csaba fõtitkár szerint az idei szüretet követõen mintegy 3,5–4,0 millió hektoliter bor lehet az idei szõlõtermésbõl az átlagos évekre jellemzõ 4 millió hektolitert valamivel meghaladó mennyiséggel szemben.  

 


 

 



Az idei termésátlag mintegy 25 százalékkal magasabb ugyan a tavalyinál, de a múlt évi termés egy részét elvitte a fagy és az aszály. A legutóbbi szakértői termésbecslés alapján mintegy 580 ezer tonna termést szedtek le a termelők, ami 8,3 tonnás hektáronkénti átlagnak felel meg.



A szakemberek véleménye az: elsősorban a természeti károk és a növényegészségügyi gondok miatt a borvidékek között jelentős eltérések tapasztalhatók, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból.



Az idei termésből Horváth Csaba szerint átlagosan 3 millió hektoliter fogy majd el belföldön, és mintegy 700 ezer hektoliter kerülhet kivitelre az országból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?