2024. május 8. szerda Mihály

Erdészeti gépek a Valkon kínálatában

Agro Napló
A nagy múltú finnországi Valtra traktorgyár a szántóföldi mezõgazdaság számára készülõ gépek mellett, egyedi felszereltségû, akár speciálisan erdészeti felszereltségû erõgépeket is tud kínálni.  






 

 

Az 1950-es évektől tervez, fejleszt és gyárt traktorokat a Valtra. Már a kezdetektől olyan igény is fellépet, hogy a traktorokat ne csak szántóföldön, hanem kommunális és erdészeti célokra is tudják használni a tulajdonosok. A gyár versenytársai előtt vezette be – jelenleg is szinte egyedül – az erdészeti opciók széles skáláját. A munkamûveleteknek legjobban megfelelő traktort tudja összeállítani az erdészeti gazdálkodó. Erdészeti opciókból ízelítő, melyet a Valtra gyár összeszerelő során szerelnek fel:

• Erdészeti köpenyezés: az erdészeti munkák során előforduló köpeny károsító hatásokat (gyökerek, tuskók, ágak felsérthetik a gumikat) tudjuk kivédeni. A fújtató levegő szelep védelme fém védőkupakkal megoldott.

• Twin Trac hátrameneti kormányzás: a vezetőülés 180 fokban megfordítható a hátra meneti irányba. Ekkor a fülke hátsó részén elhelyezett kis kormánykerék melletti irányváltó kart és a hátul elhelyezett vezető pedálokat tudjuk használni. Különös képen erdészeti zúzógép, a traktor hátulján elhelyezett gödör vagy tuskófúró, illetve kaszák alkalmazásakor előnyös. A rendszer bekerülési költsége a front hidraulika és front TLT kialakítás árának töredéke. A hátsó TLT nagyobb teljesítmény átvitelére képes, a hátsó emelőmû emelési képessége nagyobb mint a mellső hidraulikánál elérhető. Nem terheljük túl a mellső hidat. A munkagépre és a munkaterületre történő rálátás sokkal jobb, valamint a fordulókör átmérője lecsökken a Twin Trac használatakor. Tolólap alkalmazáshoz is ideális.

• Erdészeti fülke poli-karbonát üvegezéssel: egyedül a Valtra kínál ilyen lehetőséget. Az erdőn történő munkavégzéskor az „erdő fogyasztja a traktort”. – Nem, a Valtrát erdészeti fülkével! A poli-karbonát üvegezés strapabíró, a felverődő gallyak, kavicsok nem tesznek kárt benne. Nem csak az üvegezés speciális. A fülketető hátsó részén kialakított négy tetőablakon keresztül a traktor hátsó részén elhelyezett darura ideális a rálátás. A fülke felső részén csőkeret védi traktorunkat a nagyobb ágak okozta sérülésektől.

• Acél üzemanyag tartály, és erdészeti alvázvédelem: a Valtra traktorok hasmagassága nagy, az elektronikus, hidraulikus és légvezetékek a fülke és a sebességváltó között helyezkednek el, viszont különösen nehéz körülmények közé ajánlott a gép alsó részének további védelme, ekkor ajánlott az erdészeti alvázvédelem felszerelése.





Seppi



Az 1939 óta tevékenykedő olaszországi gyár már több, mint 40 éve szakosodott szárzúzók, erdészeti szárzúzók gyártására. Kínálatukban szereplő gépek közül minden szárzúzási-zúzási munka elvégezhető a gyepes területek karbantartásától a kukoricatarló szárzúzásán keresztül az erdészeti igénybevételekig. Kínálatban szerepelnek a hidraulikusan meghajtott zúzók, a tuskómarók, az erdészeti ágyáskészítők és kőaprító-talajstabilizáló berendezések is. 1980-ban fejlesztették ki az első lengő kalapács késekkel szerelt erdészeti rotort, melyet azóta folyamatosan fejlesztenek. Erdészeti alkalmazású gépeik akár az 50 cm-es rönkök aprítását is elvégzik. A magyarországi igényeket figyelembe véve kiemelnénk a Midiforst lengő kalapács késekkel szerelt gépcsaládot. Ezek a gépek maximálisan 25 cm-es anyag aprítását végzik el. A robosztus rotoron áthaladó késtengelyek tartják a kétélû késeket. A kések kerületi sebessége 40 m/s. Amennyiben a kalapácsok nagyobb akadályba ütköznek a késtartó tengelyen befordulnak a rotor belső részébe, így a gép károsodása nem történik meg. Ideálisan alkalmazhatóak elhanyagolt bokros területek tisztítására, erdészeti vágástér tisztántartására, de akár gyümölcsösök felszámolására is.



Kesla



A világ szinte bármely pontján találkozhatunk a rönkkitermelés és -szállítás területén világviszonylatban piacvezető Kesla termékekkel. Több, mint negyven éves gyártási tapasztalat alapján a legszélsőségesebb körülmények között is tökéletesen helytálló munkagépeket kínálunk. A legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő termékeket a legmodernebb gyártástechnológiával állítjuk elő. A traktor után kapcsolható erdészeti kiközelítő kocsi- és darukombinációk széles skáláját ajánljuk figyelmükbe. Ezek a célgépek alkalmasak a rönkök, egyéb felhasználható erdészeti termékek nehezen megközelíthető helyekről történő kiszállítására. A pótkocsik akár 15 tonnás teherbírással rendelhetők. Szupererős kialakításuk és manőverező képességük teszik alkalmassá őket bármilyen körülmény közötti biztos szállításra az év 12 hónapjában. A rakodó daruk maximálisan 1,1 tonna emelőképességûek 6 m-en. Jó emelési képesség, hosszú kinyúlási kapacitás, nagy forgató erő eredményeképpen gyors és könnyen kezelhető daruk ezek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?