A fitogenikumokban rejlõ nagy lehetõség

Agro Napló
A legújabb trend az egészséges bélflóra kialakításában A világ mezõgazdasága folyamatosan nagy kihívások elé néz, mióta a Föld népessége sosem látott mértékben növekszik. Ennélfogva a mezõgazdaság fõ célja a fogyasztók megfelelõ ellátása kiváló minõségû élelmiszerekkel. Az antibiotikus hozamfokozóknak a világ számos pontján történõ betiltása és az ehhez kapcsolódó viták az állati termékekben lévõ szermaradványokkal kapcsolatban arra ösztönzik a gyártókat, hogy új és biztonságos koncepciókat dolgozzanak ki.  





Másrészről a gyártóknak növekvő költségekkel és piaci nyomással kell számolniuk az energia-, a nyersanyagok-, valamint a munkaerő árának növekedése miatt. Mindent összevetve a ráfordítások minél hatékonyabb kiaknázása a cél. Az állati takarmányozás szempontjából ez azt jelenti, hogy a takarmányhasznosítást drasztikus mértékben kell fejleszteni a közeljövőben, ezzel egyidejûleg csökkentve az elhullást és a gyógyszerköltségeket.



Az új koncepciók a gazdálkodókat az imént felsorolt kihívások elé állítják. Ezért az állattenyésztő szektornak megfelelő eszközökkel kell reagálnia erre. Nyilván az összes környezeti feltétel egy irányba mutat: biztonságos, fenntartható és profitképes gyártási technológia kidolgozása a cél.



A természetes hozamfokozók (NGPsTM), beleértve a fitogenikumokat és szinbio-tikumokat, a BIOMIN cég alapítása óta központi kutatási területnek számítanak. A természetes hozamfokozók elmélete továbbfejlesztve erős és fenntartható takarmányozási koncepcióvá érett, melynek alapja a egészséges bélflóra kialakítása természetes összetevők által.



A fitogenikus anyagok, köztük füvek, fûszerek és esszenciális olajok a humán gyógyászat, valamint az állati takarmányozás figyelmének középpontjába kerültek az elmúlt években. Fûszerként, illatanyagként és gyógyszerként való használatuk hosszú múltra tekint vissza az emberi fogyasztásban. Jótékony antimikrobiális, antifungális, antioxidáns és egyéb más biológiai hatásukat tudományos kutatások igazolják. Napjainkban ezeket az anyagokat egyre inkább állati takarmány-adalékanyagokként használják.



Növekvő számú tudományos és telepi kísérlet igazolja, hogy teljesítményfokozó hatásuk van az állatokra nézve (Kroismayr et al., 2008a; Windisch et al., 2008). Ezért a fitogenikus anyagokat szívesen alkalmazzák természetes jellegük és bizonyított hatékonyságuk miatt.



Fitogenikumok a sertések takarmányozásában



A megfelelő laktációs teljesítmény döntő fontosságú ahhoz, hogy egészséges malacokat kapjunk kielégítő növekedési mutatókkal. Az adatok egy tudományos kísérletből származnak a Texas A&M Egyetemről, az Egyesült Államokból (Miller et al., 2003), ahol a Biomin® P.E.P.-et – a BIOMIN cég fitogenikus takarmányadalékát, amely esszenciális olajok és fruktooligoszacharidok speciális keverékén alapul – tesztelték kocákon. A kísérlet során a kocák normál takarmányt kaptak, 23 koca Biomin® P.E.P.-pel kiegészítve, 24 pedig enélkül. A Biomin® P.E.P.-el takarmányozott kocák egyenletesen több takarmányt fogyasztottak (átlagban napi 6,2 kg-ot az 5,4 kg-hoz képest), mint a kontroll csoport (táblázat).

 


 

 

Sőt a Biomin® P.E.P. lecsökkentette a kocák laktáció alatti testtömegvesztését is (7,2 kg a 13,3 kg-mal szemben) a fent említett kísérletben. Az általános kondícióra kifejtett jótékony hatás és a termékenység másik fontos érvek a Biomin® P.E.P. használata mellett a kocák adagjában. Következtetésként a kocák megnövekedett takarmányfelvétele a laktáció során, lényegesen javítja a malacok teljesítményét is.



Nemrégiben egy kísérletet hajtottak végre a Kansas Állami Egyetemen, az Egyesült Államokban, hogy megbecsüljék a fitogenikumok hatékonyságát összehasonlítva az antibiotikus hozamfokozókkal választás utáni malacoknál (Sulabo et al., 2007). 144 malacot (22 naposan) osztottak szét három kísérleti csoportba: 1. csoport volt a negatív kontroll, hozamfokozó nélküli takarmányt kaptak. A 2. csoport a negatív kontroll takarmányát kapta kiegészítve Biomin® P.E.P.-pel. A 3. csoport volt a pozitív kontroll, antibiotikus hozamfokozót (AGP) tartalmazó takarmánnyal etetve (140 g/t neomycin-szulfát és 140 g/t oxitetracyclin HCl). A növekedési teljesítmény szignifikánsan növekedett a negatív kontrollhoz képest, amikor fitogenikumokat vagy antibiotikumokat tartalmazott a takarmány. Az átlagos napi tömeggyarapodást nézve, a fitogenikumokkal etetett malacok a negatív kontroll és az antibiotikus hozamfokozót tartalmazó takarmánnyal etetett csoport között voltak. Míg a takarmányhasznosítás tekintetében a Biomin® P.E.P.-et kapó csoport a legjobban teljesített.

 


BIOMIN Takarmányozási Kft.



9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth L. u. 14. 3. lh.

Tel.: 06-96 576 133; Fax: 06-96 576 134

office.hungary@biomin.net

www.biomin.hu



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!