Aktualitások

Agro Napló
Sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk minden érdeklõdõ cikk olvasónknak. E cikk keretében segítséget szeretnénk nyújtani a decemberben megkezdõdött 2008. évi egységes területalapú támogatás (SAPS) kifizetés kalkulációjához. Be szeretnénk mutatni a közelmúltban megjelenõ 160/2008. (XII. 18.) FVM rendeletet a kiegészítõ történelmi bázis jogosultság megállapításáról (amely minden bázison alapuló jogcímet felölel), és az 59/2008 (IV.29.) FVM rendeletet a vizek mezõgazdasági eredetû nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint tájékoztatnánk a gazdákat a nitrát adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjérõl.  





A 2008. évi egységes területalapú támogatás (SAPS) kalkulációja



A SAPS fajlagos támogatás kiszámításánál az EU jogszabályaiban (1973/2004/EK rendelet XXI. melléklete) hazánk számára megállapított SAPS bázisterületet és a 2008. évi SAPS pénzügyi keretet (674/2008/EK rendelet IV. melléklete) kell figyelembe venni.



E szerint a 2008. évi SAPS fajlagos támogatás felső értéke 132,83 €/ha, ami – a külön jogszabályban előírtak szerint alkalmazandó euró árfolyamértéket (242,83 Ft/€) figyelembe véve – 32 255,11 Ft/ha támogatási összeget jelent. A kérelmek feldolgozása után megállapított támogatható (jogosult) terület figyelembevételével vált szükségessé az ún. visszaosztási ráta kiszámítása és alkalmazása, amely értéke: 0,9744. Ennek megfelelően a 2008. évi hektáronként kifizethető SAPS támogatás összege kerekítve 31 429,38 Ft.





160/2008. (XII. 18.) FVM rendelet

A kiegészítő történelmi bázis jogosultság megállapításáról (amely minden bázison alapuló jogcímet felölel).



Néhány fontos változás a rendeletből: a kiegészítő történelmi bázis jogosultság kizárólag azon mezőgazdasági termelő részére kerül megállapításra, aki/amely a szarvasmarha ENAR rendelet szerinti jelentési kötelezettségnek megfelelően az állattenyészetből történő kikerülésének, valamint vágásának, illetve exportjának bejelentését a szarvasmarha ENAR rendeletben foglaltak szerinti határidőig megtette.



A 2009-ben benyújtásra kerülő egységes támogatási kérelem alapján járó támogatás mértékének, illetve a támogatási jogosultság egységértékének megállapításánál a mezőgazdasági termelő részére 2009 február 3-án rendelkezésre álló történelmi bázis jogosultságot, illetve az egységes támogatási kérelem 2009. évi benyújtásakor rendelkezésre álló kiegészítő történelmi bázis jogosultságot kell figyelembe venni.



Átírási kérelem, valamint a lemondásra irányuló kérelem 2009. február 3. és a 2009. évi egységes támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak között nem nyújtható be. Az ezen időszakban benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.



Nitrát adatszolgáltatás új előírásokkal

 

Az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet a vizek mezőgazdasági eredetû nitrátszeny-nyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szól.



Az adatszolgáltatás és nyilvántartás vezetéséről szóló jogszabályi részek nemcsak a nitrátérzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytatókra, hanem a nem nitrátérzékeny területen a magánszemélyek háztartási igényeit meghaladó mértékben állattartást végző természetes és jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra is vonatkoznak.

Háztartási igényt meg nem haladó mértéknek minősül az állattartás, ha baromfi esetében 3 számosállatot (pl. 215 tojótyúk és kakas), vegyes állattartás esetében 5 számosállatot (pl. 1 tehén és borja, 10 hízó és 70 tyúk) nem haladja meg az állatállomány nagysága.



A nitrátérzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytatónak és az állattartással foglalkozónak a gazdálkodási évre vonatkozóan (szeptember 1. és azt követő év augusztus 31. között) az adatszolgáltatást megalapozó folyamatos nyilvántartást kell vezetnie a Gazdálkodási Napló tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcellamûvelési adatokra, valamint állattartásra vonatkozó lapjain vagy ennek megfelelő adattartalommal.

2008 január 1. és december 31. közötti időszakra az adatszolgáltatást a rendelet 6. számú melléklete szerinti adatlapon 2009 február 28-ig kell teljesíteni a mezőgazdasági tevékenység helye szerint illetékes talajvédelmi hatóságnak.

2008. szeptember 1. és 2009 augusztus 31. közötti időszakra az adatszolgáltatást már 2009 december 31-ig kell teljesíteni.

A módosult „nitrát-rendelet” (59/2008. FVM rendelet) kapcsán megváltozott az adatszolgáltatás benyújtásakor kitöltendő adatlap is. Az új adatlap a rendelet 6. sz. mellékleteként található meg.

Az adatlap hiánytalan kitöltéséhez feltüntetésre kell, hogy kerüljenek a gazdálkodóra, gazdaságra vonatkozó környezetvédelmi azonosítók.

Mivel a 2008. év, mint tárgyév adatszolgáltatását már a megújult adatlapon kell teljesíteni, a környezetvédelmi azonosítókat időben meg kell kérni a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségtől az ún. KAR – adatlapokon (Környezetvédelmi Alap nyilvántartási Rendszer).

A kézzel kitölthető KAR adatlapok a www.kwm.hu honlap környezetvédelem menüpontja alatt találhatók meg.



Berta Dávid MVH-FÖPEKI

–Hegedûs Szilvia

NyME-MÉK PhD hallgató

–Matus László

NyMe-MÉK PhD hallgató

Forrás: www.mvh.gov.hu www.fvm.hu www.mgszh.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!