AGRO+MASHEXPO 2009

Agro Napló
A mezõgazdasági gépek iránti információigény a felhasználói érdeklõdés kielégítésének egyik fontos és legsokoldalúbb eszközei világszerte, és így hazánkban is, a meghatározott idõszakonként megrendezett nemzetközi gépkiállítások és vásárok. Ezeken a nemzetközi gépkiállításokon találkozik a felhasználó a gyártók és forgalmazók legújabb megvalósított fejlesztési és innovációs eredményeikkel. Ugyanakkor a gépkiállítások és vásárok fórumot biztosíthatnak a mezõgazdaság gépesítéséhez kapcsolódó legújabb kutatási eredmények közreadására is. Mindezek érvényesek az idei 2009. január 28–31. között megrendezett AGRO+MASHEXPO 27. Nemzetközi Mezõgazdasági és Mezõgép Kiállításra, ill. a vele párhuzamosan megrendezett Magyar Kert, valamint Szõlészet és Pincészet elnevezésû rendezvényre.





Amellett, hogy a rendezvény egyre szélesebb körben ad információt a mezőgazdasági gépesítés újdonságairól és a legújabb innovációs eredményekről, pályázat keretében értékeli a legtöbb innovációt, újdonságot tartalmazó gépeket, mûszaki megoldásokat.



A díjak értékét emeli, hogy a díjazottak között neves külföldi kiállításon díjazott gépek is szerepelnek, mint pl. az AUSTRO DIESEL standján kiállított és bemutatott MASSEY FERGUSON 8690 LRT nehéz univerzális traktor. A traktor az EIMA bolognai gépkiállításon elnyerte az „Év traktora”, ill. az „Európa legszebb traktora” címet. Mindezek mellett a MASSEY FERGUSON 8690 LRT, mely traktor a 8600 sorozat tagja számos újdonságot tartalmaz. A traktor erőforrása a SISU DIESEL CITIUS 8,4 literes 370 LE/272 kW teljesítményû, közös nyomócsöves, hengerenkénti porlasztóval egybeépített befecskendező szivattyús dízel motor. A SISU DIESEL SEC motorok szennyezőanyag-kibocsátása már ma is megfelel a TIER III. előírásoknak, már a 2014-ben érvényes előírásokat is teljesíti amellett, hogy 3-5% üzemanyag megtakarítást eredményez. A korszerû motor alkalmazása mellett egyéb új konstrukciós megoldások is jellemzőek a traktorra, automata kormányzás, Dyna-VT fokozatmentes váltó, mellsőtengely rugózás és négypontos felfüggesztésû vezetőfülke.

A MASSEY FERGUSON 8600 EXELLENCE sorozat tagjai alkalmasak az ATO GUIDE mûholdas navigációs rendszerrel való kommunikációra. Emellett a standon kiállított MASSEY FERGUSON 2100 szögletes nagybála-készítő gépcsalád tagja is elismerésben részesült.

 


 





Ugyancsak „INNOVÁCIÓS DÍJ”-ban részesült az AXIÁL Kft. által kiállított CLAAS XERION 3800 TRAC, mely a XERION sorozat legnagyobb, 370 LE-s motorteljesítményû tagja. A XERION család TRAC rendszerû alvázas konstrukciója kombinált munkagépkapcsolatok kialakítását teszi lehetővé. Az alvázhoz kapcsolódó mellső- és hátsó hidak kerekei egymástól független, 6-féle kormányzási lehetőséget biztosítanak. A XERION 3800 fokozatmentes hajtómûve – az ismert változatokhoz képest – rendkívüli hatásfokkal dolgozik, a gép kedvező tömegeloszlása pedig a kedvező vontatási teljesítményben mutatkozik meg. Az újszerû traktorkonstrukciót korszerû hidraulikavezérlés, CIBIS II fedélzeti computer és szoftverei, valamint GPS Pilot kormányzás jellemzi.

 


 





Örvendetes, hogy az „INNOVÁCIÓS DÍJ” díjazottjai között hazai termék is szerepel. Az enyingi FERTILIA Kft. által kifejlesztett GRAMIX NPK helyspecifikus összeállítású mûtrágya innováció, illetve újdonság tartalma abban van. hogy a termőhelyi adottságoknak, a termőhelyi igényeknek – ebbe beleértendő a tervezett hozam nagysága is – megfelelő összetételû NKP hatóanyagú mikroelemeket is tartalmazó komplex mûtrágya, melynek minőségét számítógéppel vezérelt gyártási folyamat biztosítja.





Amely termékek nem kerülhettek be az „INNOVÁCIÓS DÍJ és KÜLÖN DÍJ” kategóriába jelentős mértékû újdonságtartalommal, innovációval rendelkeznek, elismerésben részesültek.

Az elismerésben részesült termékek közül az IKR Zrt. standján kiállított NEW HOLLAND T-4000 traktorcsalád tagjai korszerû ültetvénytraktor konstrukciók, melyek TIER III-as motorokkal, sokfokozatú váltóval vannak szerelve, geometriai méreteik jól illeszkednek az ültetvények sortávolságához, különös előnye a nagy mellső kerék alákormányozhatóság, vagyis a kis fordulási helyszükséglet. Az IKR Zrt. standján kiállított KUHN MAXIMA 6 G 11 szemenkéntvető gép is elismerésben részesült az F3 energiatakarékos szemestermény-szárító adapterrel együtt.

 


 





A PETKUS 2500-14 DU/AB korszerû Simens Tuck Panel elektronikus vezérlésû szárító a MEPET Kft. standján került bemutatásra. A szárító szabályozása során a szárító valamennyi fázisa pontosan ellenőrizhető.



A precíziós gazdálkodás pontos tápanyag-kijuttatását teszi lehetővé a BOGBALLE „ZURF” precíziós szabályzó berendezés, mely a SZEGÁNA Kft. standján volt látható.

 


 





Elismerésben részesült a talajmûvelő gépek közül. A VOGEL & NOOT Mezőgépgyár Kft. által kifejlesztett toldható gerendelyû és négyféle fogásszélességre beállítható, nagy gerendely magasságú, a szármaradványok hatékony bedolgozására is alkalmas C Plus XS-Pro 1150/4+1 váltvaforgató eke is.

 


 





Terjedelmi korlátok miatt az ismertetőnk nem lehetett teljes körû, de a kiállított gépekről szóló átfogó anyagot megtekinthetik a www.agronaplo.hu/kiallitasok oldalon.



Dr. Kelemen Zsolt

MGI – Gödöllő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!