Vendégségben az Agro Napló a Lemkennél

Agro Napló
Az Agro+Mashexpon az Agro Napló a Lemken GmbH&CO.KG-nál vendégeskedett. Szajkó Norbert a Lemken magyarországi értékesítési vezetõje hívta meg az Agro Napló ügyvezetõjét, Zsigmond Ágnest a cég kiállítási standjára. A kötetlen beszélgetésen szóesett egyebek mellett: a Lemken tavalyi gazdasági évének értékelésérõl, az idei újdonságok bemutatásáról, továbbá bemutatkozott Cseke Attila, a Lemken keleti régiójának értékesítési igazgatója. Dirk Hollinderbaumer a Lemken exportértékesítési vezetõje beszélt a cég múlt évben történt fontos eseményeirõl, gazdasági eredményeirõl.  




 

 

A tavalyi évben is tovább fejlődött a Lemken, a menedzsment szerint az eddigi egyik legjobb esztendőt tudhatja maga mögött 2008-cal a társaság, amit az is jelez, hogy több, mint 250 millió euró volt a forgalma. A cég legjobb partnerei Oroszország, illetve Franciaország voltak, de az unió új tagországaiban is jelentősen emelkedett a forgalom. Többek között ezért is döntöttek úgy a cég vezetői, hogy Magyarországon a területet ketté kell osztani – nyugati és keleti szektorra –, így két értékesítési vezetőt alkalmazva hazánkban. Ez indokolta azt a döntést is, hogy egy újabb, a mostani helyzetnek megfelelő eladási struktúrát kell kialakítani.



A vállalat újdonságait is megismerhették a január végi agrárgépipari vásáron az érdeklődők. Itt mutatták be a Karát elnevezésû új kultivátort, amely lehetővé teszi a talaj mélyebb mûvelését is. Ezzel az eszközzel 30 centiméter alá is lehet menni a mûvelési mélységgel, és a gép a redukált talajmûvelésben is jól alkalmazható. Emellett a sekély területekre is alkalmas, köszönhetően a többféle szerszámlehetőségnek. Elmondható ugyanez az ekéknél is. A fejlesztések nem álltak meg az új VariTansanit családnál amely egy úgynevezett hibrid eke, a függesztett és félig függesztett ekék tulajdonságát kombinálva oly módon, hogy a vontató traktorra terhelést tud átadni a jobb vontathatóság érdekében. Újdonság a Compact-Solitair kombinált pneumatikus vetőgép nagyteljesítményû, csukható változata, mely 5 ill. 6 m-es munkaszélességben érhető el. A Compact-Solitair mûtrágyaszórós változata is elkészült (a 4 m-es fix változat megtekinthető is volt a kiállításon), mely osztott tartállyal rendelkezik, és lehetővé teszi a mûtrágya vetéssel egyidejûleg történő kijuttatását.



A legújabb termékcsalád a Lemken palettáján az új fejlesztésû permetezőgép-család. A Primus permetezőgépek, amelyek értékesítése során eladási siker született Magyarországon. Az Albatros pedig egy nagyobb felszereltségi szintet, egy professzionálisabb gépet jelent.



Németországban 2004-ben még 92 millió eurós volt a cég forgalma, 2008-ban pedig már 258 millió euróra emelkedett. Ez háromszoros növekedést jelent. A forgalomnövekedésben szerepet játszott a német belföldi piac erősödése mellett az exportpiacok eladási növekedése is, például Oroszországban, ahol 44 millió euró volt a bevétel. De jól teljesített Franciaország, az Egyesült királyság, sőt a közép-európai országokban is jelentős fejlődést lehet elkönyvelni. Ezért a termelést magasabb szintre kell emelni, és újabb beruházásokra van szükség a Lemkennél. Ilyen többek között az újabb rakodó csarnok, ahol maximálisan 45 kamiont lehet naponta gépekkel megrakni, illetve nyár végére elkészül az új festőüzem. Itt nem csak a kapacitás nő, hanem a minőség is pozitív irányba változik majd. A beruházások összértéke Németországban elérte a 30 millió eurót. A cégnek van beruházása Indiában is. Itt egy gyárat épít, ami a helyi igényeknek megfelelő erőgépekhez (30-tól 50 lóerő teljesítményû traktorokhoz) készít majd 2–3 fejes ekéket. Kínában pedig most folyik egy leányvállalat létrehozása.

 

Cseke Attila önmagáról

Már gyermekkoromban felmerült bennem, hogy a mezőgazdaságban fogok dolgozni, mint édesapám. A gimnázium elvégzése után a Debreceni Agrártudományi Egyetemre nyertem felvételt. Az egyetem befejezése után néhány évig nem mezőgazdasági területen dolgoztam, de amikor a KITE ZRt.-nél meghirdettek egy állást, megpályáztam azt. Közel tíz évig dolgoztam ott termékmene-dzseri munkakörben, vetőgépekkel és a talajmûvelés gépeivel foglalkoztam. Ez év elejétől a Lemken Hungária Kft.-nél folytatom szakmai pályámat.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lemken Karat grubberek

Lemken Karat grubberek

A Lemken több mint 25 éve gyárt szántóföldi kultivátorokat, melyek a szakmai elvárásoknak megfelelően mindig új funkciókkal kiegészítve jelentek meg a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?