A Kopint-Tárki és az Agrár-Európa Kft közös elemzése

Agro Napló
A kutatók szerint ebben az évben a magyar élelmiszerpiac tovább zsugorodik mintegy 2–4 százalékkal. A fogyasztók elsõsorban az olcsóbb termékeket keresik majd a boltokban. A szakértõk ugyanakkor azt valószínûsítik, hogy az élelmiszerek áremelkedése az infláció alatt marad.  

 


 

 

Többek között ez a vélemény is elhangzott a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet valamint az Agrár-Európa Kft. által közösen szerkesztett agrármonitor 2008-as elemzéseinek negyedik kötete bemutatásakor. Ebben az összegzésben a kutatók a tavalyi év folyamatait elemezték.



Tavaly a beruházások volumene az agráriumban 25,5 százalékkal haladta meg az előző évit, ám ez még mindig 22 százalékkal elmaradt a 2003-as rekordszinttől. A magyar élelmiszeripar a múlt év első 11 hónapjában 9,3 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Ezzel a csökkenés 2002. óta már elérte a 27 százalékot. Az agrárbehozatal volumene tavaly a decemberi hónapot leszámítva 4,6 százalékkal emelkedett, miközben az export 0,6 százalékkal csökkent. Az élelmiszeripar bruttó termelése 2008. első 11 hónapjában 7,4 százalékkal csökkent, a kivitel pedig 3 százalékkal volt kisebb az előző évinél. Az import ugyanakkor 6,3 százalékkal emelkedett. A vállalkozások száma 1 százalékkal, a foglalkoztatottaké pedig csaknem 3 százalékkal mérséklődött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!