Biotronic GutPower - A vajsav forradalmian új formája

Agro Napló
A vajsavat már hosszú ideje használják az állatok takarmányozásában, de ennek a vegyületnek elõnyei és hátrányai is vannak. A BIOMIN megalkotta azt a formulát, amelyben a vajsav jótékony hatásai messzemenõen kihasználhatóak és nem kell félnünk a negatívumoktól.  





Köztudott a vajsavról, hogy rendkívül jó hozamfokozó hatással rendelkezik, de az is ismert, hogy kellemetlen szagú, illékony vegyület és nagyon gyorsan felszívódik a gyomorból. A szaga miatt az állatok nem szívesen fogyasztják, csak pótlólagos illatanyagokkal együtt célszerû adni.

A gyomorból való gyors felszívódása pedig megakadályozza azt, hogy a megfelelő helyen, a vékonybélben fejtse ki a hatását.

A megoldást az jelenti, ha a vajsavnak erős kötésû trigliceridjeit használjuk, ugyanazt a molekulát, amely a tejben is megtalálható.



A Biotronic® GutPower a vajsav mono-, di- és trigliceridjeiből, valamint a kapronsav és a kaprilsav trigliceridjeiből álló formula, amelyben a gliceridekkel kombinált vajsav változatlanul halad át a gyomron és lassan szabadul fel a vékonybélben.

A Biotronic® GutPower 59% vajsav-trigliceridet és 6% kapron- és kaprilsav-trigliceridet tartalmaz (50% vajsav és 5,7% kapron- és kaprilsav tartalom), ezzel egy olyan formulát sikerült megalkotni, amely egy egyedülálló by-pass termék és egyben szagtalan is.



A Biotronic® GutPower egyediségét több tényező is adja. Nem illékony és nem kellemetlen szagú, így könnyen kezelhető készítmény. Magas koncentrációban tartalmazza az aktív hatóanyagok by-pass formáját amelyek lassan szabadulnak fel a vékonybélben. A kapronsav és a kaprilsav antimikrobiális hatású és ezt a hatását pH7-en fejti ki a legjobban, azaz a vékonybélben, ahol ezek a savak a formulából felszabadulnak. A kapronsav és a kaprilsav trigliceridjei plussz energiát is szolgáltatnak az állatoknak.



A Biotronic® GutPower hatásmechanizmusa:



1. A termék tápanyagként szolgál a bélhámsejteknek és gyors energiát biztosít. A vajsav a bél szintjén kerül felhasználásra, így stimulálja a bélbolyhok növekedését, így növeli a bélbolyhok hosszát és a bélkripták mélységét.

2. Fokozza a bélfal azon sérüléseinek helyreállítását, amelyek a bél megbetegedései és a táplálkozási zavarok miatt keletkeztek, valamint ellenállóbbá teszi a bélfalat a különböző megbetegedések ellen.

3. A bél mikroflórájára is hatása van, szelektív antimikrobiális hatással rendelkezik.



Ezek eredményeként megnövekedik a felszívó felület a bélben a bélbolyhok hossza által, amely jobb tápanyagfelszívódást biztosít. A hasznos mikroflóra növekszik, a patogén baktériumok száma pedig csökken. A butirátok bizonyítottan hatékonyak az E.coli, Szalmonella, Closztridium és Campilobakterek számának csökkentésében, valamint növelik a Laktobacillusok számát. Csökken a hasmenés előfordulása, valamint az elhullások és egyéb kiesések lehetősége is. A teljesítménynövekedés és a javuló fajlagos takarmányfelhasználás pedig javítja a termelés hatékonyságát és növeli a profitot a gazdaságban.

Ausztriában végeztek kísérletet (Center for Applied Animal Nutrition, 2008) választott malacokon. 60 választott malacot osztottak 2 csoportba. Az egyik negatív kontroll volt, a másik csoport Biotronic® GutPower-t kapott a starter fázisban 1,0 kg/t adagban, a nevelő fázisban pedig 0,5 kg/t adagban. A kísérlet eredményei az 1. táblázatban láthatóak.

 


 

 



A Florence University terheléses kísérletet végzett baromfiban. 4 csoportba 40-40 madarat osztottak. Az egyik volt a kontroll csoport, a másik Avialamicint kapott (10 ppm), a harmadik vajsav-gliceridet, a negyedik pedig vajsav-gliceridet kombinálva kapronsav és kaprilsav gliceriddel. A 18. napon fertőzték az állatokat Eimeria acervulina-val és Cl. Perfringens-el. A kísérlet eredményei az 2. táblázatban láthatóak.

 


 

 



Az eredményekből látható, hogy a Biotronic® GutPower növelte a napi testtömeggyarapodást és javította a takarmány-értékesítést így javította a termelés hatékonyságát.

 


 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!