Az idei év újdonsága a Güttlernél

Agro Napló
A 2009-es év egyik új terméke a Güttlernél a Harroflex típusú simítós borona, amelyet az Agro+Mashexpón is láthattak.  



A Güttler Harroflex kétsor-rugós boronából és előttük egy simítóból áll. Nem is a felépítésén van az igazi hangsúly, hanem a sokrétû felhasználáson. A technika nem új, hiszen német partnereink már rendszeresen használják ezt a technológiát. Náluk az intenzív gazdálkodás a telepített gyepeken sokkal kiforrottabb, mint nálunk. Ezzel már el is árultam a gép egyik felhasználási területét. Nyugati partnereinknél jellemző, hogy évente négy, esetleg öt alkalommal is kaszálnak a telepített gyepeken. Itt minden kaszálás után végeznek felülvetést is. Többségében ekkor használják a Güttler Harroflexet Güttler Standard hengerekkel összekapcsolva.



Nézzük meg, hogy hazánkban hogyan is használható ez a technológia. Mivel Magyarországon kevés a telepített gyep, ezért a gyepeken történő felhasználás ritkább is a Güttler Harroflex esetében. Mikor használhatjuk akkor ezt a technológiát? A lucernatermesztés elterjedtebb, mint a gyepgazdálkodás, és szerencsére a Güttler Harroflex sikeresen alkalmazható a lucerna esetében is. Jellemző erre a gazdálkodásra, hogy tavasszal fogasolják a lucernát a bokrosodás elősegítésére, míg a talaj egyengetésére simítót alkalmaznak. A Güttler Harroflex esetében egy menetben megoldódik a két mûvelet, sőt a rugós boronák nem gyûjtik össze a szármaradványokat sem, hanem maguktól kitisztulnak. Jellemző erre a takarmánynövényre, hogy a fogasolást, boronálást intenzív bokrosodással, erőteljesebb növekedéssel hálálja meg. Javasolt még a növényápolási munkák előtt fejtrágyát kijuttatni, hogy azt a munkagép bedolgozza a talajba, és ne vesszen kárba a hatóanyag. Fontos ezt figyelembe venni, hiszen ha körültekintőbben végezzük a talajmunkákat és odafigyelünk a mûtrágya felhasználásra is, akkor jelentős költségeket lehet megtakarítani. Mindemellett a takarmánynövény hozama is magasabb lehet.



Ez a technológia alkalmas még a könnyebb mûvelésû talajokon szántáselmunkálásra is ott, ahol nincs szükség nagy földtömeg mozgatására. Az egyszerû és könnyû felépítés lehetővé teszi, hogy a Güttler Harroflexet kora tavaszi magágykészítésre is használjuk. A Güttler Harroflex simítós borona is magán viseli azokat a jegyeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdálkodó megvalósíthassa a költségtakarékosabb talajmûvelést. Ne feledje, aki Güttler technológiát használ, tesz azért, hogy még sikeresebb legyen!



Páska Norbert agrármérnök-tanár



Ha kíváncsi rá, hogy milyen lehetőségek rejlenek még a Güttler Harroflex simítós boronában, vagy érdeklik a költségtakarékos talajmûvelési technológiák, akkor hívja kollégánkat a 30/236-9503-as

telefonszámon!



www.guttler.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?