2024. május 14. kedd Bonifác

A hazai talajok klímaérzékenysége

Agro Napló
A talajok klímaérzékenységi mutatói kifejezik a talaj reakcióit az éghajlati hatásokkal szemben. A talaj-klíma összefüggések számszerûsítése hozzásegíthet a klímaváltozás hatásainak jobb megértéséhez, a megelõzõ, illetve a klímaváltozás káros hatásait csökkentõ beavatkozási stratégiák kidolgozásához. A klímaváltozás lehetséges jövõbeli hatásait talajaink termékenységére matematikai modellekkel vizsgálhatjuk.  












Talajzónák és klímaváltozás



Magyarország különböző éghajlati hatások találkozópontján van. Hazánk területe klímazónálisan két nagy egységre, a mezőségi és a barna erdőtalajok övezetére különíthető el.

Talajtípusaink térbeli elrendeződése jól értelmezhető meteorológiai körzetekben a jellemző szezonális dinamikájú évek (kontinentális, atlanti és mediterrán) előfordulási gyakorisága alapján. Az egyes évtípusok gyakoriságának megváltozásával a természeti – talajföldrajzi zónák is eltolódhatnak. 16 meteorológiai állomás 120 éves adatsorának statisztikai elemzése alapján megállapítható, hogy napjaink klímaváltozásának hatására mind a mezőségi, mind az erdőtalaj övezetben szakaszosan nőtt az atlanti és a mediterrán hatás, ugyanakkor erősen csökkent a kontinentalitás. Mindez magában hordozza a mezőség, a sztyepp visszaszorulását és az erdőnek a terjeszkedését azokra a területekre, ahol a talaj-kilúgzás feltételei kedvezőbbek. Ha ez így alakul a továbbiakban is, valószínûsíthetjük hazánkban a barna erdőtalajok övezetének előretörését a mezőségi talajok rovására, a mezőségi talajokon belül a mészlepedékes csernozjom jelleg felerősödését és a barna erdőtalajok dél-dunántúli előfordulásának a mediterrán talajképződmények (dél-európai fahéjszínû erdőtalajok) irányába történő elmozdulását.





Talajok klímaérzékenységi mutatói



A talaj és a klíma közötti kölcsönhatásokra közvetett módon, különböző talajadottságok mellett rögzített több éves meteorológiai és termés-adatsorokból is következtethetünk. Erdő-, csernozjom és réti talajokon a csapadék- és párolgásviszonyoktól függő vízellátottságnak a kukorica terméseredményekre gyakorolt hatását tanulmányoztuk az AIIR (Agrokémiai Információs és Irányítási Rendszer) országos adatbázis táblaszintû adatait, illetve a táblákhoz rendelhető meteorológiai körzetek állomásainak éghajlati adatait felhasználva. A talajok, talajváltozatok klímaérzékenységét az un. „évjárat faktor”-ral jellemeztük. Az évjárat faktor kifejezi a vizsgált tábla vizsgált évi termésének az adott talajváltozatot és agrotechnikai szintet jellemző termésátlagtól való eltérését. A faktorok szemléletesen bemutatják az erdőtalajok többi vizsgált főtípusnál lényegesen nagyobb szárazságérzékenységét, a csernozjomok mérsékelt szárazságérzékenységét és jó csapadékhasznosító képességét, illetve a réti talajok átlagosan évjáratfüggetlen kukoricatermés produkcióját. Eredményeink alapján megállapítható, hogy a klímaváltozáshoz való talajhasználati–agrotechnikai alkalmazkodást talajosztályozási egységenként eltérő eljárásokkal (vetésszerkezet, tápanyagellátás, vízgazdálkodás) lehet teljesíteni.

További vizsgálatainkban a CORINE felszínborítási adatbázis, az AGROTOPO talajtani adatbázis, Magyarország digitális klimatikus térképe és a megyei kukorica és búza termésátlagok hosszú távú idősorainak térinformatikai és hagyományos statisztikai elemzését végeztük el. A klimatikus- és talajviszonyoktól függő termésingadozás jellemzésére e kevésbé részletes adatbázisokra támaszkodva is megbízható klímaérzékenységi mutatók képezhetők.





A klímaváltozás lehetséges hatásai a talajok vízgazdálkodására



A klímaváltozás lehetséges jövőbeli hatásait a hazai mészlepedékes csernozjom talajok vízgazdálkodására kétféle klímaváltozási forgatókönyv (2029-2071) és egy, a jelenlegi klímát reprezentáló időszak napi meteorológiai adatainak, valamint a MARTHA adatbázis talajtani adatainak felhasználásával vizsgáltuk a SWAP számítógépes modell segítségével. Megállapítottuk, hogy a szélsőséges időjárási helyzetek gyakoriságának növekedése a talaj vízmérlegét is szélsőségesebbé teheti, ami jelentős termésingadozásokat okozhat. A nagy csapadékintenzitású extrém időjárási helyzetekben a laza, homokosabb talajoknál számolni kell mélybeszivárgás megnövekedésével, ami akár csökkentheti is az időjárási szélsőségek okozta káros hatásokat. Ugyanakkor a kötöttebb talajok esetében a nagy intenzitású csapadék jelentős része a felszínen elfolyik, nem képes beszivárogni a mélyebb rétegekbe, így fokozhatja a talajok belvíz-, erózió-, aszályérzékenységét.





A klímaváltozás lehetséges hatásai a Balaton vízgyûjtőre



Kidolgoztuk a csapadékeróziós potenciál becslésének egy közelítő módszerét, majd a Balaton vízgyûjtőre kiterjesztettük a becslést. Megállapítottuk, hogy az utóbbi években a nagy eróziós potenciálú csapadékok gyakorisága nőtt, és ez a Balaton foszforterhelését növelte, annak ellenére, hogy a mûtrágyázás szintje és a talajok felvehető foszfortartalma is az agronómiai optimum alatt van.

Kutatásunkat a T048302 és a 62436 sz. OTKA pályázatok támogatásával végeztük.





Makó András–Hernádi Hilda–Sisák István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?