Szarvasmarhák lábvégmegbetegedései, a védekezés lehetõségei a lábvégfürdetés III. rész

Agro Napló
A lábvégmegbetegedések oktanát vizsgálva fertõzõ és nem fertõzõ eredetû tényezõket kell megkülönböztetni, és védekezni ellenük. A megbetegedések jelentkezése mellett nagy fontosságú a helyesen kivitelezett évi kétszeri csülökkörmözési munka. Az Agro Napló korábbi számaiban megbeszélésre került a körmözési munka jelentõsége. Rámutattam a gyakorlati munkavégzés során elõforduló problémákra, a fertõzõ eredetû megbetegedések megtárgyalása után azok megelõzõ lábvég-fürdetési lehetõségeit tekintsük át.






 

 

 

Több, különböző hatóanyagú lábfürdető szerrel lehet az állatok lábán a kórokozókat gyéríteni. A hatóanyagokat csoportosítva: vannak erős redukáló hatású szervetlen és szerves fertőtlenítő molekulák (pl.: rézszulfát, formaldehid, glutáraldehid). Vannak továbbá antibiotikus hatású molekulák, melyeket off label használunk, tehát nem a gyógyszer használati utasításában foglaltak szerint, (pl.: OTC Oxytetraciklin, lincomycin), valamint gyári kombinált hatóanyagú készítmények melyek több anyag keverékéből állnak. A korábban említett redukáló szerek keverékei alapos klinikai kipróbálás eredményeképpen emulgeáló szerekkel, stabilizátor kiegészítéssel jól mûködnek a gyakorlatban.



Minden spray-s/permetszerû kezelésnek legfontosabb előnye, hogy levegőn marad a sebfelület, ellentétben a kötözéses eljárással, ahol pár nap alatt a kötés által fedett felületen levegőtlen körülmények állnak elő és így kifejezetten rontják a gyógyulás esélyét. Nem beszélve a fürdetéskori kötszer-átnedvesedés hátrányos hatásáról.



Amennyiben antibiotikumot (lincomycin, oxytetraciklin, clortetraciklin stb.) használunk, akkor a hatás nagyon gyorsan jelentkezik, gyógyulnak az állatok, csak sajnos nagyon gyakran gyorsan (2-3 hét múlva) vissza is esnek, ami azt is jelenti, hogy a hatás gyorsabb de rövidebb is. A sokszor használt antibiotikumok iránt a kórokozók rezisztensekké is válnak. Az antibiotikumok használatának több kedvezőtlen mellékhatása is van, úgymint a humán gyakorlatban használt hatóanyagok állategészségügyi felhasználása esetén a humán gyógyszerhatás elmaradás veszélye. Más jellegû hátrányként jelentkezik az árkérdés.

 


 





Mészhidrátos lábvégfürdetés

 


 

 


 

 

20 kg mészhidrátot 150 liter vízben, a lábfürdető medencében oldjunk fel. Majd ezen az oldaton jártassuk át az állatokat minden fejés után, de minimum napi 2-szer. A lábfürdető medence vízszintje lehetőleg legyen 10–15 cm. Folyamatosan használjuk ezt az oldatot 2 héten keresztül, és amikor letelt a 2 hét, akkor 3-4 napig a lábfürdető medencébe tegyünk

3-5%-os formalint, rézszulfátot vagy cink-szulfátot, esetleg más fertőtlenítő anyagot. Ezután pihentethetjük az állatokat egy hétig és kezdhetjük újra az egész lábfürdetést a kétheti mészhidrátozással.

A pihenő egy hét alatt fordítsunk gondot az istállóhigiéniára, ami azt jelenti jelen esetben, hogy a lehetőségeknek megfelelően minden olyan területet kitisztítunk, majd kifertőtlenítünk az istállókban, ahol feldúsulhatnak a kórokozók. Almozás, legelőre való legalább napi jártatásszerû lehajtás, ahol lehetséges nagyon javasolható. A jól elvégzett kombinált mészhidrátos eljárás csak töredékébe kerül az antibiotikumos lábfürdetésnek.



Az automatikus lábvégfürösztő a hagyományos lábvégfürösztőknél elvégzendő tisztítást, feltöltést és leeresztést integrálja magában. Ezen folyamatok automatizálása egyenletes, jó mûködést és a munkaerő ráfordítás csökkentését teszi lehetővé.

 


 



A DeLaval AFB1000 két részből tevődik össze, melyek kifejezetten egymáshoz lettek kifejlesztve. Az első a vezérlés, mely a vezérlőegységből, vízszelepből és vegyszeradagoló szivattyúkból tevődik össze. A másik rész a lábvégfürösztő kád és a hozzátartozó kiegészítők. A kád rozsdamentes acélból készül, ami a tisztítást nagyon megkönnyíti, valamint a környezettel szembeni ellenállást megnöveli. Állatbarát megoldást jelent a kád alján található gumimatrac, ami a csúszásmentességet biztosítja, ill. az, hogy a leeresztő szelepet levegő üzemelteti kizárva a lehetőségét, hogy az állat áramütést kapjon.



Lábfürdetési gyakorlat a Dunántúlról, (Lajoskomárom, Szili József):

1. hét: 2–4% mészhidrát

2. hét: 64 g Lincomycin hatóanyag naponta hét napig

3. hét: 3-5% Formalin oldat

4. hét: 3-5% Rézgálic oldat



Ismétlés, pihentetés nélkül fél éven át.

A DD szinte kikopott a telepről, nem lehetett látni aktív, friss elváltozásokat.

 


 





Összegzésként az fent ismertetett eljárások lényege, hogy az állatok lábvégeit kórokozó mentesen, de legalább is fertőző mikroorganizmus szegényen kell tartanunk. Jó higiénés környezettel valamint mesterséges fertőtlenítő szerek használatával tudjuk ezt az állapotot létrehozni. A magas fertőzési gyakoriság folyamatos lábvégfürdetést kíván.



Dr. Lehoczky János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?