2024. május 18. szombat Erik, Alexandra

Az Axiál múltja, jelene, jövõje

Agro Napló
Az Axiál Kft. 18 születésnapjának március végi bajai megünneplésén Pintér Zsolt ügyvezetõvel a cég múltjáról, jelenérõl, jövõjérõl, valamint hazai és európai gazdasági környezetrõl beszélgetett az Agro Napló tulajdonosa, Maul Vanda.  







Maul Vanda: Az elmúlt 18 évből mik azok az események, amik jelentősek a cég számára?



Pintér Zsolt: Elsőként mindenképp a vállalkozás 1991-es megalakulását emelném ki. A betéti társaság létrejöttét követően három évig kizárólag ZETOR alkatrészek értékesítésével foglalkoztunk, míg nem 1994-ben bővítettük alkatrészkínálatunkat, szem előtt tartva az akkori mezőgazdasági igényeket. 1995-ben gépüzletágunk létrejöttével elindult a mezőgazdasági gépértékesítés és vele párhuzamosan szervizszolgáltatásunk.

A következő nagy fordulópont az Axiál életében, hogy 1996-ban a Bt. 50 millió forintos törzstőkével Kft-vé alakult.



Az ezredfordulón, 2000. november 7-én kezdődött meg az Axiál Kft. és a CLAAS együttmûködése. A kizárólagos importőri és hazai forgalmazói jogot biztosító megállapodás aláírása egy újabb meghatározó lépést jelentett a vállalat életében, mivel addig kombájn és önjáró silózó nem szerepelt az Axiál kínálatában. A bérgépeket és bérmunkát biztosító Manax Kft. 2001-es létrejöttével egy időben alakult meg a cégen belül 2003 óta önálló szervezeti egységként mûködő használtgép-üzletág.



Az építőipari gépek iránt megnöve-kedett igények kiszolgálása érdekében kínálatunkba 2004-ben felvettük a Hyundai teljes munkagép kínálatát, míg egy évvel később a Hyundai targoncákkal egy új terület, az anyagmozgatás irányába nyitottunk. 2007-ben került sor a bajai központunkban található Alkatrész Logisztikai Központ átadására. A tavalyi évben pedig az Axiál Kft. elnyerte az „Év vállalata díjat” a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) jóvoltából.





M.V.: Mik a terveik a jövőre nézve?



P. Zs.: Mint eddig is, most is az a célunk, hogy az értékesített gépek mellett a lehető legmagasabb színvonalú alkatrészellátást és szervizszolgáltatást biztosítsunk. Hisszük, hogy ez a színvonal biztosítja a hosszú távú partnerkapcsolatok alapját.



Számítunk rá, hogy 2009-ben csökkenni fog a mezőgazdasági gépberuházások száma, ugyanakkor az üzemeltetett gépeknek az elvégzendő munkához alkatrészre és szervizre van szükségük. Partnereinknek a túléléshez, illetve a környező országok mezőgazdasági termelőivel és vállalkozóival való versenyképesség megőrzéséhez üzembiztos és megfelelő mûszaki színvonalú eszközök és gépek szükségesek. Akik ebben a helyzetben versenyképesek akarnak maradni, azoknak lépniük, fejleszteniük kell! Akik pedig lépnek, azoknak nem csak a legkorszerûbb mûszaki megoldásokból álló gépekre, de az azokhoz kapcsolódó magas szintû szolgáltatásra is szükségük van.





M.V.: Hogy élik meg a válságot?



P. Zs.: Rövid távon a tervünk a jelenlegi gazdasági helyzeten, – a cég több, mint 550 dolgozójával együtt – túljutni.

Azt gondolom, hogy a válság kapcsán megtettük azokat az intézkedéseket, melyek szükségesek voltak. 2003-2004-ben hasonló helyzetben volt Magyarország a gépértékesítés lehetőségeit tekintve. Míg 2003-ban 32,5 milliárd volt a cég összforgalma, addig 2004-ben 20-21 milliárd forintra esett vissza, de abból a helyzetből is pozitívan jöttünk ki mind a szolgáltatások, mind pedig a gépértékesítések tekintetében. Mindehhez az kellett, hogy önmagunktól elvettünk minden olyan dolgot, ami addig „elkényeztetett” minket. Takarékosság, költséghatékonyság, ez a mostani lehetőség is. Emellett a gépértékesítést, a szolgáltatásokat, a szervizt és az alkatrész-kereskedelmet még tovább kell fejleszteni.



www.agronaplo.hu/hirek/2612

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?