Aktuális támogatások

Agro Napló

Az agrár-kárenyhítési rendszer őstermelő belépői 2009. évben a területalapú beadásával és belépési nyilatkozattal jelentkezhettek a rendszerbe, ha az előző években folyamatosan fizették a kiszabott díjakat. Ezt követően az MVH a termelőknek kiküldi a kárenyhítési díjakat, amely kifizetési határideje 2009. június 30. Ez az időpont viszont az MVH számláján történő megjelenést jelenti és nem a befizetési határidőt. Ezért célszerû a befizetés határideje előtt egy héttel az MVH számlájára történő átutalásokat teljesíteni.

61/2009 (V.14.) FVM rendelet



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről



Az agrár-környezetgazdálkodási program támogatási kérelmét 2009. június 1–30. között kell benyújtani. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a földhasználó a fölhasználati nyilvántartásba bejegyzett, legkésőbb 2009. szeptember 1-jétől kezdődően, a támogatási időszak teljes időtartalmára vonatkozóan jogosult a támogatható földterület használatára, amelyről a támogatási kérelem benyújtásakor nyilatkozni kell. Valamennyi célprogram esetében a kötelezettségvállalás időpontja 2009. szeptember 1. A támogatás pontozási feltételeinek pontos megismerése érdekében mindenképpen fontos a rendelet minél behatóbb ismerete.

A talajmintákat illetően az előző évekhez képest nincs változás – a mintavétel továbbra is öt hektáronként történik a célprogramoknak megfelelő feltételekkel. A támogatási időszakot megelőző gazdálkodási évben vagy az első gazdálkodási évben vett talajminták alapján készült talajvizsgálatok akkor fogadhatók el, ha a talajminták akkreditált laboratóriumba való leadására 2008. szeptember 1. és 2010. augusztus 31. között került sor.

A támogatási időszak utolsó évében a talajvizsgálathoz szükséges talajminták akkreditált laboratóriumba való leadásának kezdő időpontja 2013. szeptember 1. végső időpontja 2014. augusztus 31. Az első gazdálkodási évre vonatkozó gazdálkodási naplót 2010. szeptember 1. és november 30. között kell benyújtani az MgSZH-hoz elektronikus úton.

A 2009. évben induló AKG programban számos változás várható. A gazdáknak fel kell mérniük a programban résztvevő területeik pontos elhelyezkedését, melynek eredményeit területazonosítási kérelemben, elektronikus úton kell benyújtani a támogató határozat kézhezvételét követő 90 napon belül. A felmért területek öt évig tartó kötelezettséget jelentenek. Az előzetesen jóváhagyott területeket tartalmazó, a támogatási kérelemnek helyt adó, vagy részben helyt adó határozattal rendelkező előzetesen támogatásra jogosultnak a határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül elektronikus úton területazonosítási kérelmet kell benyújtani az MVH részére, amely tartalmazza a támogatási határozattal előzetesen jóváhagyott, kötelezettségvállalással érintett, egybefüggő terület legalább 3 méter pontossággal megadott EOV koordinátáit.

Az EOV koordináták megadása abban az esetben is kötelező, ha a támogatott terület egybeesik a fizikai blokk támogatható területével. Az MVH felszólíthatja az előzetesen támogatásra jogosultat a területmérési jegyzőkönyv másolati példányának benyújtására. Ebben az esetben az előzetesen támogatásra jogosult és a mérést végző által aláírt másolati példányt az értesítésben meghatározott időtartamon belül kell benyújtani az MVH-hoz. A támogatásra jogosultnak rendelkeznie kell a mérések pontosságát alátámasztó, az előzetesen támogatásra jogosult és a mérést végző által aláírt mérési jegyzőkönyv eredeti példányával. A támogatási kérelem és a területazonosítási kérelem nem foglalja magában a kifizetési kérelmet. A véglegesen jóváhagyott területeket tartalmazó területazonosítási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozatban jóváhagyott területek képezik a támogatási időszakban a kötelezettségvállalás tárgyát fizikai blokkonként és célprogramonként.

A területek beazonosítása



A földterületek beazonosításának alapjául szolgáló sarokpontok közül legalább egyet a terepen a támogatási időszak teljes időtartama alatt jól láthatóan meg kell jelölni. A sarokpont megjelölését tájba illeszkedő módon, természetes anyag felhasználásával kell elvégezni. A szántóföldi célprogram csoportok esetében a szántóföldi zöldségnövénnyel és egyéb szántóföldi növénnyel borított egybefüggő területeket a táblaforgó beszámításával, egy kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területként kell kimérni.

Kifizetési kérelem benyújtása

Kifizetési kérelmet az nyújthat be, aki rendelkezik a 39. § alapján benyújtott területazonosítási kérelemre hozott helyt adó vagy részben helyt adó határozattal. A kifizetés a területazonosítási kérelemre hozott határozatban jóváhagyott EOV koordináták által beazonosított területek alapján, táblaszinten igényelhető. A kifizetési kérelmet 2010-től évente a 36/2009.(IV. 3.) FVM rendelet szerinti egységes kérelem részeként május 15-ig kell elektronikusan benyújtani. Az AKG igénylés során felhasznált hasznosítási kódok tekintetében célprogramonként a 18/2009 (IV.23.) ÚMVP közlemény adatait kell felhasználni.

Összefoglaló a 33/2008. (III.27.) FVM rendelet az EMVA-ból nem termelő beruházásokhoz nyújtandó támogatások részletes feltételeiről

A kérelmek beadása 2009. júniusában, elektronikus úton (késedelmes benyújtás, vis maior nem lehetséges) történik. A 2009. évben benyújtott kérelmek egy időben kerülnek elbírálásra az AKG intézkedés keretében benyújtott támogatási kérelmekkel.

Berta Dávid, MVH-FÖPEKI

Hegedûs Szilvia, NyME-MÉK PhD hallgató

Matus László, NyMe-MÉK PhD hallgató

Forrás:

www.fvm.hu | www.mvh.gov.hu | info@agrarkamara.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?