Új generációs hibridrepcék a SAATEN-UNION idei kínálatában

Agro Napló
Tavaly, a szinte már eufóriába torkolló emelkedés után a gabonafélék, a növényi olajok piacán továbbá a bio­energetikai célú hasznosítás terén az árak drasztikus visszaesése hozta meg a drámai kijózanodást 2008. második felében. Mi is történt voltaképpen?  






 





A gyorsuló gazdasági növekedésû világban a keresleti piac hirtelen váltott át egy enyhe túlkínálati piacba: a várakozásokat messze felülmúló átlagterméseket sikerült betakarítani világszerte a kitûnő időjárási körülmények, valamint a folyamatosan javuló agrotechnikai körülmények – hatékonyabb mûtrágya- és növényvédőszer-felhasználás – eredményeként. Ez alapvetően kedvező jel bolygónk termelékenységének szempontjából. Persze emellett ott van az a nem elhanyagolható körülmény a világgazdaság és a bankok helyzetével, az intézményi és magánbefektetők stratégiaváltásával. Ezek mind kedvezőtlenül érintik a termelést, a befektetéseket és a fogyasztást egyaránt, a tendencia alól a mezőgazdaság sem vonhatja ki magát.



Az adott körülmények között a termelés színvonalának a fenntartása lehet a legjobb stratégia, mivel a következő időszakot ismét az emelkedő árakat magával hozó keresleti piac jellemezheti, bár valószínûsíthetően az árak az elmúlt időszak „végletei” között fognak stabilizálódni. A mezőgazdasági üzemek jövedelmezősége számottevően lecsökken 2008-hoz képest, ennek ellenére a vetésszerkezet érdemi átalakítása nem életszerû, mivel valamennyi növényi kultúrát egyformán kedvezőtlenül érintik a változások. Ezért a 2009. évi őszi vetésszerkezet kialakításában ismét meghatározó szerephez kell jusson az őszi káposztarepce, nemcsak jövedelmező termeszthetősége miatt, hanem mint a következő évi őszi kalászosok legjobb előveteményeként is. Nehezen előrejelezhető piaci körülmények és különösen a kedvezőtlen időjárási körülmények között döntő szempont az elérhető legmagasabb termés és a nagy termésbiztonság. A SAATEN-UNION ilyen helyzetben elsősorban a hibridek termesztését javasolja a termelőknek: nagyobb termőképességük, jobb stressz-tûrésük és termésstabilitásuk, jobb tápanyaghasznosító-képességük, nagyobb kelésbiztonságuk és szélesebb vetésidő-intervallumuk olyan agronómiai előnyök összességét testesítik meg, amelyek a magasabb vetőmagköltség figyelembevételével is egyértelmû jövedelemtöbbletet biztosít a fajtákkal szemben.



A világ első restaurált hibridrepcéinek állami elismerése 1995-ben a SAATEN-UNION nemesítőinek nevéhez fûződött. Az azóta eltelt időszak egyértelmû tendenciája, hogy a hibridrepcék egyre nagyobb területet foglalnak el a vetésterületből Európa-szerte, termésfölényüket valamennyi régióban és valamennyi évjáratban igazolták.



A hibridrepcék hazai elterjedése is felülmúlta a kezdeti várakozásokat, napjainkban a vetésterület közel 50%-án szerepelnek. Magyarországi elterjedésükhöz meghatározó módon járult hozzá a SAATEN-UNION, nemcsak a folyamatos termékfejlesztéssel, hanem a legújabb termesztéstechnológiai elemek megismertetésével. Széles hibridportfóliónk megteremtette annak a lehetőségét, hogy minden repcetermesztő megtalálhassa a körülményeihez, igényeihez, technológiájához leginkább megfelelő hibridet.

 

 


 


 








A SAATEN-UNION 2009-ben a klasszikusnak számító hibridjei mellé egy olyan új hibridgenerációt vezet be, mellyel magasabb hozamok és olajbonifikáció, nagyobb termésbiztonság, összességében magasabb jövedelmezőség elérése válik lehetővé. Egy olyan új hibridgeneráció első képviselői jelennek meg, melyek az eddigi sikeres, de fajtákat használó termelőket is meggyőzik a hibridek előnyeiről.



Az új generációt az ABAKUS, a ROHAN és a MERANO hibridek képviselik. Ezek a hibridek valódi genetikai újdonságot képviselnek, mivel olyan nemesítési programokból születtek, melyekben teljesen különválik az apai és anyai vonalak fejlesztése. Újabb anyavonalak megjelenése mellett számottevően megnőtt az új apavonalakkal történő keresztezések nagyságrendje is. Ráadásul a SAATEN-UNION az egyedüli nemesítőház, amely egyidejûleg több hibridrendszert is alkalmaz a fejlesztéseiben. Ezáltal olyan széles genetikai sokszínûség jelenik meg hibridjeink tulajdonságaiban, melyekre eddig nem volt példa.

Az új generációs hibridek közös tulajdonsága az általuk képviselt új termésszint. A ROHAN már a 2006-os hivatalos kísérletekben is kiemelkedett rel. 105,7% magtermésével és rel. 112%-os olajtermésével. A MERANO a 2007-es szélsőségesen kedvezőtlen körülmények között elért rel. 108%-os termés- és rel. 109%-os olajtermés szintje igazolta, hogy a fajtákkal szemben elvitathatatlan előnyt biztosítanak hibridjeink, különösen nehéz viszonyok között. Az ABAKUS a 2006–2008-s vizsgálati időszak legmagasabb magtermését és olajtermését elérő hibridjelöltje volt a középérésûek hivatalos fajtakísérleteiben. Mindezen előnyök mellé még számos olyan agronómiai tulajdonság tekintetében sikerült javulást elérni, melyek döntően hozzájárulnak a termésbiztonság növeléséhez.

Minden termelő számára – legyen bár maximalista, minimalista, optimista, pesszimista vagy éppen meggyőződéses fajtahasználó – a több termés, a nagyobb termésbiztonság mellett a nagyobb jövedelmezőség lehetőségét teremti meg a SAATEN-UNION új generációs hibridjeinek alkalmazása.



Az új generációs hibridek előnyei:



• több termés: ABAKUS, ROHAN, MERANO,

• jobb állóképesség: ABAKUS, ROHAN

• magasabb olajtartalom: ABAKUS, ROHAN, MERANO,

• erőteljesebb kezdeti fejlődés: ABAKUS, ROHAN,

• jobb szárazságtûrés: MERANO,

• jobb ellenálló-képesség betegségekkel szemben,

• szélesebb vetésidő intervallum,

• nagyobb kelésbiztonság,

• szélesebb érésidő intervallum,

• nagyobb genetikai változatosság az eltérő termőhelyi viszonyokhoz,

• alacsonyabb glükozinolát-tartalom.

 


 


 


 







Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!