2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

PETKUS szárító átadások országszerte

Agro Napló
A szárító és tároló telepek korszerûsítésének látványos felgyorsítását eredményezte az EU-s támogatást is tartalmazó „EMVA” pályázatok meghirdetése és lebonyolítása. Ennek a beruházási támogatásnak ma már szemmel is jól látható eredményei az országszerte megújuló szárítók és tároló telepek. Az „EMVA” pályázatos támogatási rendszer eredményeket, illetve annak segítségével az ország különbözõ helyein az elmúlt hónapban három új, korszerû PETKUS szárító és felújított telep került átadásra a Mepet Kft. jóvoltából Hódmezõvásárhelyen, Belvárdgyulán és Chernelházadamonyán.




 

 





A HÓDAGRO Zrt. „PETKUS DU 4000-17” típusú szárítót épített az elmúlt években elkészült 15 000 tonna kapacítású szemes termény tároló mellé, Hódmezővásárhely Szikáncs központi telephelyén, illetve felújította a szárító melletti 5000 tonnás síktárolót. Ezt a beruházást úgy is lehet tekinteni, hogy az üzem komplex szárítási és gabonatárolási, terménymozgatási technológiája megújult.



A HÓDAGRO Zrt., mintegy 5000 ha-on folytat gazdálkodást. A szárító-tisztító és tárolókapacitás szempontjából lényeges, mintegy 800 ha-on termesztenek kukoricát, melynek nagyobb része szemes kukorica. A napraforgó termőterület szintén mintegy 800 ha-on történik. A kalászos gabonából 2100 ha őszi búza és 150 ha tavaszi árpa. A növénytermesztési és állattenyésztési ágazat – 550 db holstein friz tejelő tehén és a baromfiágazat – termesztési és tenyésztési technológiájának kialakításában a környezetvédelmi, a minőségjavítási és takarékossági szempontok érvényesülnek.

Szabó Lajos vezérigazgató az Agro Naplónak elmondta, a PETKUS szárítóra, illetve a hozzá kapcsolódó technológiai vonal kiválasztására, a környezetvédelmi szempontok, a minimális szennyezőanyag kibocsátás, az energia-felhasználási mutatók, illetve a munka minőségi paraméterek figyelembe vételével került sor. Ugyancsak környezetvédelmi szempontból fontos a zárt technológia, mely nagyüzemi tapasztalatokra épül, a berendezések horganyzott elemekből épülnek fel, vagyis a korrózióvédelem szempontjából is kielégítik az üzem igényeit.



Sörös István a Mepet Kft. ügyvezetője tájékoztatójában elmondta, hogy cégük a gabonaszárítás, -tárolás, komplex gépeinek forgalmazásával, illetve a hozzá kapcsolódó 50–100 t kapacitású tranzit tárolóktól az akár 50 000 t kapacitású silótároló és sík padozatú tároló telepek értékesítésével, kivitelezésével foglalkozik. A telepi „Gabonatechnológia” vonalba természetesen beletartoznak különböző magtisztító, csávázó és egyéb belső nagy mozgató gépek, valamint a vetőmagüzemi, illetve malomipari gépek is.

Baranya megyében, Belvárdgyulán ke­­rült sor az ország jelenlegi legnagyobb torony szárítójának átadására. A megyét jelentősen reprezentáló Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. 11 000 ha-on gazdálkodó növénytermesztési ágazattal, 5 millió tejkvótával rendelkező szarvasmarha ágazattal, valamint, mintegy 1200 kocával, szaporulatával és hízóállománnyal rendelkező sertéstenyésztési ágazatot felvonultató cégcsoport.

A 45 t/h teljesítményû PETKUS szárító a hozzá kapcsolódó technológiával együtt az ország egyik legkorszerûbb szárítótelepének minősíthető.



A szárító folyamatos szabályzású szőnyegégővel, meleg levegőcsatorna gyári hőszigeteléssel, meleg levegő recirkulációs rendszerrel, horganyzott kivitelben, automata szabályzással, PLC vezérléssel, érintőpaneles kapcsolótáblával, korszerû ötszög alakú kaszkád rendszerrel, szívott melegzónás kialakítással, kis energiaigényû hő-visszaforgatással, szabályozható hûtőzóna számmal (2-3), kerül megépítésre. Tartalmazza a mûködéshez szükséges alsó és felső kapacitív szintadókat, a hőmérséklet érzékelőket a vezérlőszekrénnyel együtt.

A szárító teljesítménye kukoricában (nedves) 25%-ról 15%-ra, 10°C külső hőmérséklet és 70% páratartalom mellett 44,0 t/h, a töltési mennyiség: 92 t.

Az elektromos csatlakozás teljesítménye 101 kW, az égő hő teljesítménye 5.320 Mcal/h, míg a vízelvonás 5.220 kg/ó.



A szárító átadások sorozata azt tükrözi, hogy az „EU” támogatást is tartalmazó „EMVA” keretében az említett partner a már említett beruházó és forgalmazó mellett az MVH, valamint a tervezést és kivitelezést konkrétan végző cég is hatásosan, a támogatási forrásokat intenzíven felhasználva mûködtek együtt. Az ünnepélyes keretek között megtartott szárító átadások betekintést engedtek a beruházó cégek mûködésébe is, mely során látható volt, hogy a mezőgazdaságban a pénzügyi tőke mellett a dolgozók, a „kollektíva” hozzáértése, elhivatottsága, szakmai tudása adja a „tőke” másik felét, ami ugyancsak nélkülözhetetlen.



A belvárdgyulai szárító átadásán készült fotókat megtekinthetik a www.agronaplo.hu/kepgaleria/61 oldalon. Az átadás médiatámogatója az Agro Napló volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?