Néhány javaslat a jobb aratási teljesítményért

Agro Napló
Nemesítés és mûszaki haladás: megfelelõ körülmények között az aratás régi receptjei már nem érvényesek. Andrea Feiffer aratási szakértõ 10 provokatív, de mindenesetre meglepõ tézissel rukkol elõ, és indít el vitát, amelybõl választottunk mi is néhányat.  





A hatékony aratás tervezhető



Minden egy időben érik! Ezt a legjobb kombájn sem bírhatja. Ha ilyen kényszerből reggel hamarabb kezdődik a munka, és este később végeznek vele, akkor ez láthatóan rontja minden betakarítási óra teljesítményét, és megnöveli a szárítási költségeket. Az érés lépcsőzetességével az aratási időintervallumokat ki lehet tolni. Már a vetésterv készítésnél is vannak olyan „csavarok”, amelyeken „húzni” lehet:

• fajták kiválasztása (különösen korán vagy későn érő fajták),

• helyszínválasztás (ne vessünk egyszerre késői fajtákat száraz talajon, és korai fajtákat frissen megmunkált földeken),

• a vetési időpontok variálhatósága (ha ezt az időjárás ősszel megengedi),

• az előérés befolyásolása vegyszerek alkalmazásával,

• kockázatok elemzése: hol vannak a nagyobb veszteségeim, mivel kezdjem az aratást?



Nem is kérdéses, az érés lépcsőzetességének kialakítása jóval nagyobb ügyességet és odafigyelést igényel, és a rossz időjárás meg pláne áthúzhatja a legjobb, ilyen irányú terveket is. Ennek ellenére, az érés lépcsőzetessége az alapköve a hatékony aratásnak, főleg nagyobb üzemek esetében.





A repcét csak a búza után vágjuk



Új fajták, magasabb hozamok, több olaj: az aktuális repcefajták igen hatékonyak. Csakhogy: vastag zöld szárak és a becők, az úgynevezett „gumibogyók” nagyon megnehezítik az időben végrehajtandó cséplést. Még akkor is, ha a felső hüvelyekből kiesik a mag, a repce még nem áll készen az aratásra. A szárak alulsó hüvelyeit nem lehet csépelni, és veszteségként kell elkönyvelni. Ezek a veszteségek nagyobbak, mint a felső hüvelyekből származó veszteségek. Ezt annak idején nem vették azonnal észre, mert az alsó „gumibogyókat” az aprító teljességgel szétszecskázta.



A nagyobb nedvességtartalmú „gumis” hüvelyek és a zöld szárak miatt a cséplőrendszerben a magvak a szalmaszálakkal összeragadnak, és a rosta, valamint a tisztítóegység veszteségei drasztikusan megnőnek. A cséplőszerkezet, a rosták eltömődnek, és a learatott magvak nedvességtartalma is megnő. Ráadásul, ha ilyenkor a „gumibogyókból” kikerülnek az éretlen magvak, azok rontják az olajtartalmat, és nő a szárítás költsége, és szinte biztos, hogy minőségvesztés is fellép.



Repcét tehát csak akkor érdemes aratni, ha az alsó hüvelyekből kézzel való dörzsölésre kiesnek a magvak. A megfelelő fungicidek alkalmazásával megnő a hüvelyek kipattanási képessége. Csakhogy, így lesz egy újabb gondunk: nevezetesen az, hogy a repce aratása beleesik a búza aratásának idejébe. És ha a minőségről van szó, akkor a búza az érzékenyebb növény. Így az a jobb, ha jó időben előbb a búzát, majd eztán a repcét csépeljük.



A búzaaratás csúcsmunkái miatt a legtöbb üzemvezető úgy dönt, hogy a repcét csépeli előbb. Németországi tapasztalatok szerint ez akár 10% veszteséget is okozhat, és egy 4 t/ha eredménynél, valamint 400 €/t árral számolva ez egy 160 €/ha-os bevételkiesést jelent. Természetesen vethetünk korábban érő repce fajtákat is, ezek már kaphatóak, és így biztosan kikerüljük az egyidejû búzaaratással kapcsolatos konfliktusokat.



Mint láttuk, a repce már nem illik a hagyományos aratási időrendbe, egyre jobban átcsúszik a búza aratási idejébe, így az aratásnál nem léteznek már tiszta időhatárok. A klasszikus repceasztal helyett olyan vágóasztalok szükségesek, amelyek variálhatók, gyorsan átalakíthatók a megváltozott aratási feladathoz. Így nagyobb átalakítás nélkül repcét is lehet betakarítani gabonaaratás közben, mondjuk napközben a búzát, éjszaka a repcét.





Veszteségek nem csak a csépléskor keletkeznek



A veszteségek kiszámításakor nem elég, hogy csak a cséplés folyamatát tekintjük, mivel a motolla-, cséplő és tisztítási veszteségek csak 1%-ot tesznek ki. De a teljes aratási veszteség elérheti a 10%-ot, de még többet is. Sokszor az van, hogy a cséplési veszteségek csökkentése érdekében tett lépések máshol, pld. a minőség tekintetében, jóval nagyobb veszteséggel járnak. Andrea Feiffer 16 forrást vizsgált meg, amelyek három nagyobb csoportba oszthatók:

• aratás előtti veszteségek (szemkihullás, lebukott kalász),

• cséplési veszteségek (tört szemek, vágott kalászok raktári készletekben, motolla-cséplő és tisztítási veszteségek),

• aratás utáni veszteségek (sorvadás, szárítás stb.).



Összegezve: aki saját maga számára arat, annak a teljes veszteségskálát figyelembe kell vennie, nem kizárólag csak a közvetlen aratási kieséseket. Ha azonban a cséplési és tisztítási veszteségek kiküszöbölésére az aratás gyorsaságát csökkentjük, akkor ez az aratás elhúzódását vonja maga után, és így nagymértékben megnő a többi veszteségkockázat bekövetkezésének esélye. Egy olyan kombájntulajdonos viszont, aki túl lassan hajt, az a gépének egy bizonyos teljesítményét csak úgy kidobja az ablakon. Az, hogy miképp néz ki az, ha kizárólag egy veszteségforrás kiküszöbölésére koncentrál valaki, azt a tört szemek alapján lehet a leglátványosabban bemutatni.



Kevesebb tört szem magasabb sebesség mellett



Kézenfekvő, hogy a gazda a magas felvásárlási árak tudatában szeretné csökkenteni a cséplési és tisztítási veszteségeit, amennyire csak lehet (maximálisan 0,5%). A bérből élő vállalkozó azonban minél gyorsabban szeretné a munkát befejezni, és a kombájnját kihasználni. Az összetûzések így – nem is csoda – előre be vannak programozva.



Az érdekesség ebben: igaz ugyan, hogy a cséplési és tisztítási veszteségek a cséplődob nagyobb kihasználtsága révén nőnek, a tört szemek aránya viszont nagymértékben csökken. Ha kicsi a munkasebesség, a cséplőegységben hi-ányzik a szalmaréteg, akkor a verőlécek által felgyorsított magok a cséplőkosár betéteihez csapódnak, és eltörnek. Ezt a folyamatot nagy sebességû kamerákkal felvett képek dokumentálják. Az így keletkezett veszteségek akár a 6%-ot is elérhetik. A tört magvak 3%-a magtartályba kerül, 3% pedig repedt vagy szilánkos magként, alig található módon eltûnik a földön, láthatatlan veszteségként.



Annak, hogy a kombájn csak 0,5%-os, cséplési és tisztítási veszteséggel dolgozzon, 20%-kal kevesebb teljesítmény az ára. Minél laposabban nő a kombájn veszteséggörbéje, annál értelmesebb egy kicsivel több veszteséget elfogadni, főleg rotoros kombájnok esetben. A görbe lapos növekedése 0,5%-ról 1%-ra 30, sőt 40%-os teljesítménynövekedést jelent.



A 0,5% veszteségről 1%-ra történő ugrás a 7 t/ha hozam és 200 €/t piaci ár esetében közel 7 €/ha kiesést jelent (összesen 14 € hektáronként). Ha 120 €/ha kombájnköltségekből indulunk ki, akkor a kombájn többletteljesítménye közvetlenül 25–40 €/ha többletet eredményez.



Összegezve: normális aratási feltételek mellett a veszteség az 1% határ közelében mozog. Egy bérvállalkozó ügyfeleinek is bőven megéri a kevés törtszem-veszteség.





Ha sürget az idő, vágjunk magasabban



Minél kevesebb szalma fut át a gépen, annál nagyobb a kombájn cséplési teljesítménye. Ha a nedvesebb alsó szárak felett vágunk, akkor korábban lehet kezdeni az aratást, és később befejezni. A tonnánkénti gázolajfogyasztás is alacsonyabb lesz, sőt, a szárítás költségei is csökkennek. Ezek tehát a magas vágás mellett szóló fő érvek, és így a kombájnokkal akár 20–50% többletteljesítmény is elérhető. Minden centiméter le nem vágott szalmával 1,5–2%-kal növelhető a betakarítógép teljesítménye. A magas vágás egy beállítási tényező, csak figyelni kell rá.



A magas vágás ugyanakkor nem kalászaratást jelent. Inkább arról van szó, hogy a föld fölött 20, de legfeljebb 30 centiméterrel vágjuk el a szárakat, ebben a magasságban a kések automatikus állítása még lehetséges. Ez rendkívül fontos, mert a magas vágás üzemmódban a kombájn átlagsebessége 10 km/h.



Ennél magasabban vágni alig hoz már látható többleteredményt, csak a problémák sora nő: a vágószerkezet vezetésének nehézségei, a vágandó gabona hiányzó ellentartása, átvágott kalászok. A magas vágás hátrányai: a magas tarlót kedvező körülmények között a tárcsás boronával talán el lehet dolgozni, de a hosszabb szárak megnehezítik a munkafolyamatot. A tarlón a hosszabb szármaradványokat szárzúzóval külön munkamenettel fel is lehet aprítani, de sokszor kevés az idő, és ez egyértelmûen többletköltséggel jár. Viszont eközben a szalmát finomabbra lehet szecskázni, mint amire a kombájnok szalmaszecskázói képesek, sőt jobban el is oszlik a földön. Ez főleg szántás nélküli megmûvelésnél fizetődik ki.





A logisztikának meg kell felelnie a kombájnteljesítménynek



A kombájn optimálisra van beállítva, a kombájnos rajtra kész és magasan motivált, a cséplési teljesítmény kiváló. Épp ilyenkor általában a szállítási lánccal adódnak problémák, és az egész rendszer leállhat. Ez nem csak a bérvállalkozónak okoz bosszúságot, hanem az elszállítás rossz megszervezésével rámehet az aratás biztonsága és minősége.



Ha a talajviszonyok és a szállításra szánt jármû abroncsai megengedik, akkor a menet közbeni magtartály ürítés legyen a cél, így a táblaszéli ürítéshez képest akár 25%-kal nagyobb teljesítmény is kihozható. Nagyobb területeken ma már a nagy teljesítményû kombájnhoz kiközelítő kocsikat használnak.





Kivonat a top agrar 2008/6 számában megjelent  „10-pontos terv a jobb cséplésért” c. cikkből



Fordítás: -an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Éled a határ!

Éled a határ!

A tél fogságából kiszabadulva végre ébredezik a határ, mozgásba lendülnek a traktorok. A sok esetben későn elvetett őszi búza vagy a vöröslő, liluló r...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!