Güttler zöldtrágya termesztéstechnológia

Agro Napló
Elõzõ cikkünkben a zöldtrágyának alkalmas növények talajelõkészítésével és vetéstechnológiájával foglalkoztunk. Megemlítettük a költségcsökkentõ lehetõségeket is, így most essen szó a zöldtrágya hasznosításáról, talajba juttatásáról.  





A zöldtrágyák „betakarításának” két lehetősége van. Az egyik lehetőség az, ha az előkészített talajba elvetett zöldtrágyát átteleltetjük, így az elhaló növényi levelek és szármaradványok egy védőréteget alakítanak ki a talaj felszínén. Ez segít megelőzni a talaj kiszáradását és a gyomosodást. A másik lehetőség, ha a zöldtrágyát még a virágzás előtt a talajba keverjük. A lebomló szármaradványok emelik a talajban a szerves szén mennyiségét, amihez nitrogént kell kijuttatni, hogy a megfelelő C:N arány biztosított legyen. Ha valamilyen pillangós növényt alkalmazunk zöldtrágyaként, akkor a növény sajátosságaiból kifolyólag természetes módon növeli a talaj nitrogéntartalmát.



Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor gondoskodni kell a megfelelő talajba keverésről. Szóba jöhet ugyan a szántás, de a kis területteljesítmény és a magasabb üzemanyag-felhasználás miatt itt költséges mûvelet.



Éppen ezért a Güttler technológiából javasoljuk az Evers tárcsásborona alkalmazását erre a célra, amely a hagyományos tárcsákkal szemben, kevesebb menetszámmal képes elérni ugyanazt az eredményt. A külön-külön állítható tárcsaleveleket gyorsan be lehet állítani az elvégzendő munkához. Ha az a cél, hogy inkább mélyebben dolgozzon a gép és megfelelően aprítsa a növényi szárat, akkor érdemes kisebb szögállást választani, míg az összeaprított szár bekeveréséhez a nagyobb szögállás az ideális. A tárcsázási mûveletet követően javasolt a talaj lezárása, hogy a szármaradványok bomlásához szükséges nedvességet megőrizzük. Erre a Güttler Standard hengerek a legalkalmasabbak, mivel a tömegnek és az egyedülálló felületi kiképzésnek köszönhetően kialakul a talajban a kellő tömörségû, szármaradványokat tartalmazó, homogén talajszerkezet. Így a zöldtrágya növény gyorsan és optimális körülmények között fog lebomlani, hogy a következő mûveletet már a szármaradványok ne akadályozzák.



Páska Norbert – agrármérnök-tanár



Ha további kérdése van a költségtakarékos talajmûveléssel és a Güttler zöldtrágya technológiával kapcsolatban, akkor keresse kollégánkat, Vörös Endrét a (30) 236-9503 telefonszámon.12% kedvezményt biztosítunk a nettó listaárból, ha most rendel valamilyen Güttler gépet. Még ma hívja kollégánkat az akció részleteivel kapcsolatban!



www.guttler.hu

A cikk szerzője: Páska Norbert

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: facélia

A hónap takarónövénye: facélia

A mézontófű vagy facélia (latinul Phacelia tanacetifolia) Európa új kultúrnövénye. Méhlegelőként, takarmányként, dísznövényként és zöldtrágyaként egya...

A hónap takarónövénye: sziki kender

A hónap takarónövénye: sziki kender

A sziki kender (Crotalaria juncea) indiai származású, a trópusi és szubtrópusi területeken gazdasági jelentősége elsősorban rost- és takarmánynövényké...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?