Aktuális támogatások

Agro Napló
Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy az induló agrár-környezet­gazdálkodási célprogram elektronikus kérelme mellett, papír alapon a szaktanácsadói szerzõdést, a TÉSZ, TCS, Tenyésztõ szervezet tagságot, valamint a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és az Ökológiai ellenõrzõ szervezet igazolásait is mellékelniük kell pályázatukban a célprogramoknak megfelelõen a 61/2009 FVM rendelet 3 sz. melléklete alapján, a 71/2009. MVH közlemény mellékleteinek megfelelõen, kivéve a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács igazolását, amelyet a szervezet maga bocsát ki.  



A fiatal gazdálkodó estében igazolni kell az MVH határozata alapján a jogosultságot. A felsőfokú agrárvégzettséget szintén igazolni kell az oklevél vagy bizonyítvány másolatával. Mindenekelőtt fontos, hogy szeptember 1-ig rendelkezni kell a célprogramokban pályázott területek 30 napnál nem régebbi földhasználati lapjaival, amely öt évre szól. A mellékleteket papír alapon kell benyújtani a kérelmező székhelye/lakhelye szerint illetékes megyei MVH kirendeltségre, hivatkozva a benyújtott támogatási kérelem iktatószámára.



Az agrár-környezetgazdálkodási program területeinek blokkszintû beadása 2009. június 30-ig lehetséges elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, amely határidő meghosszabbítása várható.

Az elektronikus beadás után az MVH határozatot küld ki a célprogramokba sorolt területek nagyságáról. A határozat kézhezvételétől számított 90 napon belül területazonosítási kérelmet kell beadni.



A területazonosítási kérelemben a területek blokkazonosítókkal pontosan véglegesen kerülnek beadásra (az azonosító kérelemben csak visszavonásra van lehetőség, ezért célszerû a júniusi beadás alkalmával nagyobb területet megjelölni, amely később pontosítható), a GPS koordináták megadása is e 90 napon belül történik.

 



A MVH 74/2009. (VI.12.) számú közleménye



Az önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatás igényléséről



A támogatási kérelemhez csatolni kell:

• a mezőgazdasági őstermelői igazolványnak az okirat kiállítója vagy közjegyző által hitelesített másolatát;

• az egyéni vállalkozó, úgy az egyéni vállalkozói igazolványt kiállító szerv igazolását a vállalkozói tevékenységről, induló vállalkozás esetén a D0074-03 Igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységéről c. formanyomtatványon.



A támogatási kérelemben meg kell jelölni a gép üzembe helyezésének tervezett időpontját és tárolási helyét. A támogatás mértéke a beruházás összes elszámolható költségének 25%-a, a kiemelten támogatott gépek esetén 35%-a. Az ügyfél által igényelhető támogatás összege támogatási időszakonként legfeljebb 735 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet.

Az euró átváltásához használt árfolyam a támogatási döntés meghozatala évének január 1-jén érvényes EKB által közzétett árfolyam. A 2009. január 1-jén érvényes árfolyammal – 266,70 Ft/euró – számolva a támogatás felső határa 196 024 500 Ft. A beruházás elszámolható kiadásai nem haladhatják meg a gépkatalógusban szereplő referenciaárat. A támogatott gépek listáját a 26/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.



A támogatási kérelem benyújtása

A benyújtás helye: az MVH lakóhely/székhely szerint illetékes megyei kirendeltségei. A támogatási kérelmet 2009. június 15–július 15 között lehet benyújtani, legkorábban 2009. június 15-én, legkésőbb 2009. július 15-én adhatja postára.



Az értékeléshez szükséges dokumentumok:

• a TÉSZ, vagy a véglegesen elismert termelői csoport-tagság esetén a TÉSZ, vagy TCS eredeti igazolása arról, hogy az ügyfél a termelői szervezet, illetve csoport tagja (D0068-01);

• állattenyésztési vagy vegyes gazdálkodási tevékenység végzése esetén a hatósági állatorvos eredeti igazolása az állattartó telep nyilvántartásáról és az állattartó tevékenység végzéséről (D0225-01);

• zöldség-gyümölcs ágazati szereplő ügyfél eredeti nyilatkozata arról, hogy a támogatással megvásárolni kívánt, illetve már megvásárolt géphez nem vesz vagy nem vett igénybe más európai uniós vagy nemzeti támogatást (D0100-03 Főlap 9. Nyilatkozatok mezőjében feltüntetésre került);

• a beruházás helye szerinti Helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vagy Országos Cigány Önkormányzat nyilatkozata. Felhívjuk a figyelmet, hogy csak eredetiben aláírt nyilatkozat fogadható el és csak nem természetes személy ügyfél esetén.



A közlemény mellékletei:



• támogatási kérelem: Főlap (D0100-03), Gép Betétlap (D0001-03), Pénzügyi terv I -SFH betétlap (D0005-06), Pénzügyi terv II. betétlap (D0006-03);

• igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységéről (D0074-03);

• Termelői Csoport /TÉSZ tagság igazolása (D0068-01);

• állategészségügyi hatóság igazolása az állattartó telepnyilvántartásba vételéről (D0225-01).



A kifizetések igénylése



A 2009-ben benyújtott támogatási kérelmek alapján támogatásra jogosult ügyfelek a kifizetési kérelmet a 2009. szeptember 1. és október 31. közötti időszakban jogosultak benyújtani.





A MVH 76/2009. (VI. 22.) számú közleménye



A félig önellátó mezőgazdasági üzemek szerkezetének átalakításához nyújtott támogatás 2009. évi kifizetésének igényléséről



A félig önellátó mezőgazdasági üzemek szerkezetének átalakításához nyújtott támogatáshoz kapcsolódó kifizetési kérelmet az MVH által rendszeresített formanyomtatványokon, az MVH területileg illetékes megyei kirendeltségére postai úton kell benyújtani egy példányban.

A 2009. évben a kifizetési kérelem benyújtására 2009. július 1. és 2009. július 31. között nyílik lehetőség.



Berta Dávid, Hegedûs Szilvia, Matus László

Forrás: www.mvh.gov.huwww.fvm.huwww.mgszh.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mezőgépész-technikusok versengtek Vépen

Mezőgépész-technikusok versengtek Vépen

Technikai tudás, folyamatos technológiai fejlődés, és generációváltás nélkül nincs jövő a mezőgazdaságban – köszöntötte az Agrárminisztérium miniszter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?