TOPIGS Danubia Workshop 2014 - A sertéstenyésztés a bizalomra épü

Agro Napló
A TOPIGS idei januári rendezvény-duójának bikali programján vett részt az Agro Napló, ahol a nagyszámú hazai érdeklődő mellett Csehországból, Romániából Szerbiából, Szlovákiából és Horvátországból érkezett vendégek is érdeklődéssel hallgatták a meghívó cég legújabb fejlesztéseihez kapcsolódó előadásait.

A TOPIGS Danubia egész napos rendezvényén valódi szakmai továbbképzést tartott az ágazat szereplői számára. A tucatnyi előadás közül Simon Gyula ügyvezető (képünkön) prezentációját emeljük ki ezúttal, aki a cég stratégiájával ismertette meg a hallgatóságot.


Az előadó szerint a mezőgazdasági kormányzat mindössze másfél éve indult nemzeti sertésstratégia programjának elindítása jelentős előrelépés a sertéstermelés szempontjából.

A TOPIGS sertésstratégiája pedig arra irányul, hogy a program végrehajtásában segítse a termelőket. A cég alapértékének tekinti a korábban megfogalmazott – és vállalatuknál kötelezően betartandó – folyamatos innovációt.

Az évente mintegy 8 millió eurós megtermelt profitot újra és újra befektetik a sertésgenetikába, és a sertés mesterséges termékenyítés kutatásfejlesztésébe. A nyereség 80 százalékát forgatják vissza a genetikai innovációba, s 20%-ot a mesterséges termékenyítés folyamatos fejlesztésébe. Elsődleges céljuk, hogy a legjobbak legyenek a sertésgenetika területén. Ennek érdekében csak genetikával és mesterséges termékenyítéssel foglalkoznak, tehát nem kereskednek se malaccal, se takarmánnyal.

Alapcéljuk a fenntarthatóság, vagyis olyan sertéstenyésztési program biztosítására törekszenek, amely nemcsak a környezetvédelem, de a gazdaságosság szempontjából is ezt szolgálja. A fenntarthatóságnak természetesen a partnereik telepein kell megvalósítaniuk, hiszen az a takarmányértékesítés csökkenésével érhető el.

A TOPIGS mára jelentős nemzetközi sertéstenyésztő szervezetté vált – világszerte 55 országban van jelen a sertésgenetikája, s 22 országban leányvállalatuk is működik. A cég filozófiája a hosszú távú partneri kapcsolatok kiépítése, hiszen maga a sertéstenyésztés a bizalomra épül. Senki nem látja ugyanis, hogy mi van abban az állatban, illetve abban a spermában, amelyet odaszállítanak a telepére. Az állat fenotípusa persze látható, és a sperma minősége is vizsgálható, de a TOPIGS alapvetően géneket ad el. Mégpedig olyan minőséget, amely hosszú távon valódi genetikai előrehaladást biztosít a telepeknek.

A rendezvényen elhangzott előadásokról bővebben a www.topigs.hu oldalon lehet olvasni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!