Országos szántóföldi gyomfelvételezés - ötödször!

Agro Napló
Az elmúlt két évben immár ötödik alkalommal került sor országosan szántóföldjeink gyomnövényzetének felmérésére. Dr. Ujvárosi Miklós vezetésével a Második Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés elõkészítése során határozták meg a felvételezések alapelveit és kidolgozták a végrehajtás módját. Azóta ugyanazon mérési módszerekkel végezzük az egész országra kiterjesztve a gyomfelvételezéseket.  





Az Ötödik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés 195 felvételezési helyen történt meg búza és kukorica kultúrákban. Az adatok összegzésével az alábbi eredményeket kaptuk.

 


 

 

 





Őszi búzában

továbbra is az ebszékfû a legfontosabb gyomfaj. A parlagfû feljött a második helyre. Szerencsére melegigényes fajként mire tavasszal kikel már nem ké­pes nagy gondot okozni a búzában. Késői tarlóhántás esetében,a betakarítás során lekaszált tövek rövid időn belül tömegesen vi-rágoznak. A  nagy széltippan jelentősége nőtt, borítása 20 év alatt csaknem megkétszereződött. A ragadós galaj fontossága csökkent, viszont még így is az ötödik legjelentősebb gyomfaj búzavetésekben. Az évelő gyomfajok borítása továbbra is magas. Az őszi búza legfontosabb tíz gyomnövénye között szerepel a mezei acat, az apró szulák és a tarackbúza.



A kukoricavetések

három meghatározó gyomnövénye a kakaslábfû, a parlagfû és a fehér libatop. Nyár elején még a kakaslábfû a legfontosabb faj, a nyár végi kukoricában viszont már a parlagfû szerepel a legnagyobb borítással. A magról kelő egyszikû fakó muhar, termesztett köles, pirók ujjasmuhar és zöld muhar jelentős előretörését figyeltük meg. Tovább folytatódott a selyemmályva és a napraforgó árvakelés felszaporodása. A tarackbúza és a mezei acat fontossága növekedett, míg az apró szulák jelentősége csökkent.

A búza nyár eleji és kukorica nyár utói listák egyesítésével kapott összesítő eredményeink szerint a parlagfû továbbra is szántóföldjeink legfontosabb gyomnövénye, borítása 5,33%-ra emelkedett. Az országos összesítést a kukoricavetések első három gyomfaja, a parlagfû, a kakaslábfû és a fehér libatop magasan kiemelkedő borítással vezeti.

Az utóbbi 20 évben tovább folytatódott a selyemmályva, a termesztett köles és a selyemkóró előrenyomulása.

Az elkövetkező időben a legfontosabb feladat a gazdasági- és humánegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes parlagfû visszaszorítása. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a többi inváziós, veszélyes és nehezen irtható gyomnövény terjedésének megakadályozására. Napjainkban több újabb gyomfaj felszaporodásával egyre nagyobb gazdasági kárt okoz. Közülük a mandulapalka visszaszorítására különösen oda kell figyelni.

A felvételezéseket nem gyomirtott területeken végezzük, így nem az egyes gyomnövényekkel ténylegesen fertőzött területek nagyságára kapunk adatokat, hanem arra, hogy milyen fertőzöttek lennének a területeink gyomirtás hiányában. Mindez kiemeli a hatékony gyomirtás szükségességét. Amennyiben nem védekeznénk a parlagfû ellen, szántóterületeink több, mint 5%-án parlagfû teremne.



dr. Novák Róbert, dr. Dancza István, Szentey László, dr. Karamán József

A cikk szerzője: Dr. Karamán József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!