New Holland FR silózó fûzfa betakarításban

Agro Napló
Az Egyesült Királyságbeli Lockerbie közelében 2009. március 18-19-én egészen különleges és látványos gépbemutatónak lehettek szemtanúi az ide sereglett gazdák és bérvállalkozók. A 200 meghívott vendég a Lantmannen Renewable Fuels és a közeli E.O.N's Steven Croft erõmû közös szervezésében megrendezett gyakorlati demonstráción, egy New Holland FR9090-es járvaszecskázó gépet tekintett meg energiafûz betakarítás közben. A szecskázó gép a New Holland kifejezetten erre a célra kifejlesztett adapterével dolgozott.  




 





A különleges adapter prototípusának fejlesztése Yorkshire városában történt, sorozatgyártása pedig az Egyesült Államokban Pennsylvania-ban folyik. Gyári adatok szerint a teljesítménye 8 hektár/ nap, 12,5 km/óra-s munkasebesség mellett. A gyári ajánlások szerint képes megbirkózni akár 150 mm átmérőjû fûzzel is, amely akár az elképesztő 12,5 m magasságot is elérheti. Az adapter csatlakoztatása rendkívül egyszerû és gyors. Az eddigi megoldásokkal szakítva ez nem egy átalakított kukorica adapter, hanem egy kifejezetten erre az extrém nagy terhelésre kialakított konstrukció. Különálló fûrészes késekkel és egy speciális görgős szerkezettel van felszerelve, ami megemeli a már levágott fûzszárakat, amit végül túlméretezett behordó hengerekkel juttatnak a gép szecskázó dobjához. Az adapter szerkezete fizikailag úgy van kialakítva, hogy kitûnően megvezesse a magas terményt, a levágott rönköket először görgők sora vezeti az adapter belsejébe, majd ott átveszik a nagy átmérőjû behordó hengerek. Az aprítási hossz természetesen állítható a végfelhasználási igényektől függően.



Ezeken az ültevényeken két tő között általában 75 cm távolság van, a sortávolság pedig 1,5 m. Két betakarítás között általában 2-3 év telik, és az első betakarításkor az átlagos hozam szárított terménymennyiségben egy hektáron, egy évre kalkulálva 7–10 tonna között mozog. Az erőmûvek egyre növekvő befogadóképességének köszönhetően a fûzültetvények száma az Egyesült Királyság területén évről évre nő, jelenleg 5000-6000 hektárra tehető.



A bemutató két napja során összesen 230 tonna chips került betakarításra és leszállításra a közeli erőmûbe ahol elektromos energiát állítanak elő belőle. Az FR9000 egy két éves fûzültevényben dolgozott, amelynek hozama a mért eredményekre támaszkodva igen magas volt, 10,2 tonna/hektár/évre adódott. A szárhajtások átmérője 5–10 cm között szóródott. A New Holland gépet üzemeltető Metcalfe Farm tulajdonosa és a helyi erőmû szakemberei is felismerték, hogy a téli időszak hónapjaiban érdemes a betakarítást végezni, mivel ilyenkor a megterülési idő lerövidül, a tárolási költségek is jóval kisebbek, ezért a későbbiekben is igyekeznek ezt november és március hónapok közé időzíteni.



Symon Bradney a New Holland specialistája osztotta meg tapasztalatait a két napról: „Mindkét nap nagyon hasznos és érdekes volt. Külön örömünkre szolgált, hogy Európa számos részéről, így Németországból és Dániából érkezett gazdálkodók is láthatták a helyi gazdákkal, bérvállalkozókkal együtt ezt a fantasztikus bemutatót. Az adapter és gép probléma nélkül dolgozott együtt a két nap alatt, és biztosította arról a résztvevőket, hogy maximálisan alkalmas ennek a különleges betakarítási feladatnak az ellátására.”



A betakarításról a következő linken egy rövid videó is található:



www.youtube.com/watch?v=CEsJITOPJx4&NR=1







A vendégek ellátogattak a közelben lévő Steven Croft erőmûbe is ahova a New Holland FR9000-es által feldogozott chips-et szállítják, és amely az Egyesült Királyság legnagyobb fatüzelésû biomassza üzeme. Itt tájékoztatást kaptak az üzem mûködéséről és a fatüzelés előnyeiről.



Robert Smith az erőmû Ügyvezető Igazgatója elmondta: „Tökéletesen elégedettek vagyunk a feldogozott chips minőségével és a hozamokkal is a fiatal ültetvényeken. Ez a nyitott nap jó lehetőséget adott arra a farmereknek, hogy megismerkedjenek magával a növénnyel és betakarítási módjával, ahogy a New Holland gépkapcsolás azt kitûnően megoldja. Láthatták a komplett feldolgozási láncot, ahogy ebből a szántóföldről érkező anyagból egy lépésben elektromos energiát állítunk elő.”



Molnár István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Minden időben, mindent időben

Minden időben, mindent időben

6 éve dolgozik az AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjának csapatában Földing Csaba. De a mobil alkatrész értékesítőnek ennél már jóval korábbi...

Középpontban a gépkezelő!

Középpontban a gépkezelő!

A New Holland fejlesztéseinek középpontjában mindig is a gépkezelő állt. Pontosabban megfogalmazva az az alapelv, miszerint a lehető legjobban meg kel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14