McHale bálázók, bálacsomagolók

Agro Napló
A Magyarországon gyártott McHale bálázók ma már egyre több magyar gazdálkodónál is bizonyítják a robosztusságukat, megbízhatóságukat és kiemelkedõ teljesítményüket.







A Szolnokon készülő F5 fixkamrás bálázó sorozat tagjai az F540, F550 és F560 modellek. Ezek a bálázók egyaránt 125 cm átmérőjû és 123 cm szélességû körbálákat készítenek és egyaránt 2 m munkaszélességû rendfelszedővel vannak ellátva. Az egyes típusok felszereltségében azonban némi különbség van. Egyik lényeges eltérés a bálázandó anyag továbbításában rejlik. Az F540-es gépek rendfelszedői által felszedett terményt egy szimpla, 4 ágú csillagokkal ellátott rotor továbbítja a bálakamra felé, míg az F550 és F560 gépek rotorjai dupla csillagokkal vannak ellátva, mely dupla csillagok között kések találhatóak, így ezekkel a gépekkel a bálázandó takarmány aprítása is lehetséges. Az F550 modelleken 15 kés, az F560-as gépeken 23 kés végzi az aprítást. Természetesen, ha az aprítás nem indokolt, akkor a kések hidraulikusan kihúzhatóak az anyagáramból.



A szálastakarmány egyenletes adagolása érdekében a rendfelszedő terményleszorító lemezzel van ellátva, igény szerint opcióként ez görgős leszorítóval helyettesíthető, bármelyik modellen. Szintén mindegyik modell alapfelszereltsége az un. DropFloor rendszer, amely az esetleges eldugulásokat – „bemackózásokat” – juttatja tovább a bálakamra részére, a továbbító rész alsó fenéklemezének lenyitásával. Ennek mûködtetése egyszerûen és kényelmesen a traktorkabinból, hidraulikusan történik, gyorsan megszüntetve az eldugulást.



A gépek kenését tekintve, minden modellen alapfelszereltség az automatikus láncolajzó rendszer, amely folyamatos kenést biztosít egyrészt a tömörítőhengereket meghajtó, másrészt a rendfelszedőt és a rotort meghajtó láncoknak. Szintén mindegyik típuson alapfelszereltség a tömörítőhengerek kenhető csapágyazása. Az F540 gépeken a zsírzás egyedi zsírzó szemeken, illetve központosított zsírzó blokkokon manuálisan, míg az F550 és F560 modelleken teljesen automatikusan történik.



Az F540, illetve F550-es bálázó gépek a Wizzard kezelő dobozzal vezérelhetőek. Erről automatikusan vagy manuálisan indítható a hálókötözés, vezérelhető a fentiekben említett DropFloor rendszer, ellenőrizhető a kenés és az elkészített bálák száma valamint az F550-es gép esetén, innen lehetséges a kések ki-/bekapcsolása is. A bála tömörsége, illetve a kötözőháló rétegszáma a bálázó gépen állítható be. Az F560 modellek irányítása az ExpertPlus dobozzal történik.



Ez a pult a nagyméretû grafikus kijelzőjével folyamatos képet ad a bálázási folyamat aktuális helyzetéről és ezen állítható be a bála tömörsége, a háló rétegszáma, innen vezérelhető a kések ki- és bekapcsolása és a Drop Floor eltömődésgátló. Természetesen ez a pult tárolja az elkészített bálák számát is.



A McHale bálázói 5 éve készülnek Magyarországon. Az első gépek jó részében az elkészített bálák száma elérte vagy már meghaladta a 100.000-es darabszámot. Az eddigi tapasztalatok és vevői visszajelzések a megbízhatóságot, a minimális karbantartást és csekély alkatrész igényt támasztják alá, amelyet az egyre bővülő hazai tapasztalat is bizonyít. A hazai gyártómû termékei mellett a McHale írországi gyárában, Ballinrobe-ban készülnek a Fusion kombinált bálázó-csomagoló gépek, bálacsomagolók és egyes bálamanipuláló adapterek. Bár jó néhány nyugat-európai országgal ellentétben még Magyarországon kevésbé terjedt el a bálák egyedi csomagolásának technológiája, évről-évre egyre több gazdálkodó választja a kiváló minőségû takarmánykészítés ezen útját.



A McHale csomagolók kialakításukat tekintve két alap típusra épülnek. A vontatott kivitelû, felszedő karral ellátott típus, a 991 B modellek, melyek vezérlése történhet bowdennel, joystickkal, illetve elektronikusan egy kezelőpultról. A másik alaptípus a függesztett kialakítású bálacsomagolók, a 991L modellek, melyeknek bowdenes, illetve elektronikus kivitele létezik. Mindkét modell tagjai rendelkeznek fólia megfogóval és vágóval, melyek kiviteli variációjuktól függően automatikus vezérléssel, fóliaszakadás érzékelővel, forgásszámlálóval és teljesen automa vezérléssel is elláthatóak.



A további részletekkel kapcsolatban hívjon, vagy látogasson meg bennünket a Bábolnai Gazdanapokon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tractor of the Year 2020

Tractor of the Year 2020

On the opening day of Agritechnica took place the awarding Ceremony for Tractor of the Year Awards 2020. The event is indeed the celebration of modern...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!