Márciusi Hírvilág

Agro Napló
A kutatók végeztek egy tanulmányt, melyben azt vizsgálták, hogyan hat az 1–21 napos csirkék tojás- vagy hústeljesítményére a különböző rosttartalmú takarmányok etetése.

A kutatók végeztek egy tanulmányt, melyben azt vizsgálták, hogyan hat az 1–21 napos csirkék tojás- vagy hústeljesítményére a különböző rosttartalmú takarmányok etetése.

Az alacsonyabb rosttartalmú étrend hagyományos kukorica-szója alapú (SBM) volt, a magasabb rosttartalmú formula pedig ezen alapon 60 g/kg gabona, DDGS, valamint búzakorpa hozzáadásával készült, az etetés első időszakában. A második periódusban 80 g/kg-ra emelkedett a DDGS és búzakorpa. Az adagok úgy voltak összeállítva, hogy elérjék vagy meghaladják az NRC szükségleteit. Két ismétlésben Ross 308 és Hy-Line W36 kakasokat helyeztek el, véletlenszerűen kijelölve 8 csibével párhuzamosan 11 ketrecben, mind a 4 kezelésre. 
Az elemzés szempontjai: az átlagos napi súlygyarapodás (ADG), átlagos napi takarmányfelvétel (ADFI), takarmányhasznosítás (FE), nitrogénnel korrigált látszólagos metabolizálható energia (AMEn) és a semleges detergens rost (aNDF) emészthetősége.

A magasabb rosttartalmú étrend látványosan csökkentette a brojlerek napi súlygyarapodását (ADG P≤0,01) az 1–12 napos és az 1–21 napos periódusokban, de a tojócsirkék testtömeg-gyarapodását ez az adag nem befolyásolta, ami látványos eredmény volt.
A megnövelt rosttartalom nem volt jelentős hatással a napi takarmányfelvételre az 1–12 napos és 1–21 napos periódusokban. A semleges detergens rost (NDF) emészthetősége jobb a tojócsirkéknél, mint a brojlereknél az étrendtől függetlenül (P≤0,01). A megnövelt rosttartalom növekvő vékonybéli (P≤0,01) és teljes (P≤0,02) aNDF-emésztést eredményezett, mindkét fajtánál. A látszólagos metabolizálható energia nem különbözött (P=0,96) az eltérő hasznosítási irányú állatoknál és az étrend rosttartalmában sem volt különbség.

Ezen eredmények arra utalnak, hogy a tojó hasznosítású csirkék jobban tudják hasznosítani a rostban gazdag takarmányt, mint a brojlerek, valószínűleg a csökkent ADFI (napi takarmány felvétel) és a megnövelt rost jobb kihasználásának köszönhetően.

Forrás: by ALLABOUTFEED, 2014. február 10.

(Source: Animal Feed Science and Technology)

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!