Hengerezzünk!

Agro Napló
A DAL-BO hengerek és talajmegmunkáló eszközök több, mint 10 éve vannak jelen a magyar piacon. Milyen hengert ajánl a gyártó a különbözõ feladatokhoz?  



A hengerek két típusú és több méretû gyûrûvel választhatóak.



A Cambridge gyûrûk simább felületûek, a felszínt tömörítik, alatta levő talajréteget lazán hagyják. Szántás elmunkálásra és vetés utáni hengerezésre egyaránt használható, melyek közül ez utóbbi a leginkább jellemző alkalmazási terület.

A Crosskill gyûrûk durva felületûek, különösen jó a rögtörő képességük, a mélyebb talajréteget tömöríti, miközben a felszínt morzsalékosan hagyja, ezért különösen jól alkalmazható szántáselmunkálásra, két menetben akár magágykészítésre. Vetés utáni hengerezésnél viszont csak lassabban lehet dolgozni, mivel nagyobb sebességnél a „varjú lábak” kikapkodhatják a magokat a földből.

A Cambridge gyûrûk 50, 55 és 60 cm átmérővel, a Crosskill gyûrûk 53 és 60 cm átmérővel választhatóak. A nagyobb átmérőjû gyûrûket akkor érdemes választani, ha nagyobb tömegû hengert szeretne a vásárló, vagy ha laza talaj esetén a kisebb átmérőjû gyûrûkkel a henger nem forogna rendesen, túrná maga előtt a földet.



A hengerek teljesen hidraulikus nyitással-zárással vannak felszerelve. Simítóval felszerelt változat (Maxiroll) esetén a simító munkaintenzitása hidraulikusan állítható. A simító rugóinak szögállása csavarorsóval szabályozható a rögtörés hatékonyságának fokozása érdekében. A DAL-BO Maxiroll súlyelosztása hidraulikusan történik két munkahenger és hidroakkumulátor segítségével, melynek eredményeként a szélső szárnyakon és a középső tagon azonos a talajnyomás. – Ne feledje a hidraulikus kiegyenlítés úszópozícióját használni! – Ennek a technikának köszönhetően a kelés egy időben történik, mely alapvető fontosságú az azt követő munkák azonos fejlődési stádiumban lévő, homogén állományban történő szakszerû elvégzéséhez (vegyszerezéstől a mechanikai gyomirtáson, fejtrágyázáson, vagy öntözésen keresztül egészen a betakarításig).



A DAL-BO a hengerek közt kínál egy belépő modellt is, a Compact hengereket, melyekből 450, 540, 630, 830 és 1230 típusok kaphatóak (típus = munkaszélesség cm-ben), ezek is teljesen hidraulikus nyitással, zárással rendelkeznek, a szárnyak között mechanikus a súlyelosztás, viszont csak talajegyengetővel szerelhetőek.

A gazdák általánosságban erős, robosztus felépítésûnek tartják a DAL-BO termékeit, amik a hengerek mellett tárcsákból, kombinátorokból és grubberekből állnak.



Nagy Márk

 

 

 




Géptípus, évjárat:

Dal-Bo Compact 930x50 Cambridge, 2006

Dal-Bo Maxiroll 830x55 Cambridge, 2009

Talaj típusa:

vegyes heterogén talaj, leginkább kötött réti agyag, laza homokos, szikes részekkel.

Traktor:

MTZ 920.3, John Deere 6630

Tapasztalat, vélemény:

• Évente 1000 ha területen használjuk a gépet 2-3 alkalommal.

• Vetés előtt és vetés után egyaránt alkalmas, mind rögtörésre, mind pedig talajtömörítésre.

• Üzemanyag fogyasztást pontosan nem mértünk, de 2-3 liter/ha-ral kijön az MTZ a Dal-Bo Compact-tal.

• A csapágyakat kenve, utána húzva nem

jelentkezett semmiféle mûszaki probléma.

• Abszolút meg vagyunk elégedve a Compact henger kialakításával, erősségével és annak munkájával.

• 2009-ben a Compact hengert becseréltük Dal-Bo Maxiroll hidraulikus simítóval szerelt hengerre, ezzel bővült a gép használhatósága, mivel a hagyományos hengermunkálatok mellett talajvízszintezésre és magágy előkészítésére is alkalmas eszközre tettünk szert a már jól bevált Dal-Bo minőségben.

 



 

 


 

Géptípus, évjárat:

Dal-Bo Maxiroll 630x60 Cambridge, 2005

Talaj típusa:

közép-kötött, jórészt homokos

Traktor:

IH MXM 175, 175 LE

Tapasztalat, vélemény:

• Nagyjából 500 ha-on termesztünk kukoricát, búzát, tritikálét és repcét a vetésforgónak megfelelő arányban.

• A gépet gyakorlatilag felindulásból vásároltuk, mert az aszály miatt lehetetlen volt magágyat készíteni a repcének. Az első kísérlet sikeres volt, egy menetben előkészítettük a talajt, mehetett a vetőgép. Azóta a kedvencünk lett, nagyon sokoldalúan felhasználható.

• A Maxiroll-t használjuk szántás elmunkálásra, vetés előtt talajtömörítésre és vetés utáni hengerezésre.

 

 

 


 



Géptípus, évjárat:

Dal-Bo Maxiroll 630x53 Crosskill, 2005

Talaj típusa:

közép-kötött

Traktor:

Zetor 120 LE

Tapasztalat, vélemény:

• A henger eddig mintegy 2000 ha-t dolgozott.

• Az erőgép-munkagép kapcsolat a terület adottságait figyelembe véve megfelelőnek tekinthető. Simító használata nélkül MTZ elegendő a húzásához.

• A Crosskill gyûrûknek köszönhetően intenzív rögtörő hatással bír, az alsóbb réteget tömöríti, de a felszínt lazán hagyja a gép.

• Szántást követően, magágykészítésre két sor hengert használok, így kompaktor alkalmazása nélkül mehet az őszi vetés. Búza tavaszi hengerezésére a sebesség csökkentése mellett szintén használom a hengert.

• A géppel elégedettek vagyunk, eddig két darab 4-5 ezer forintos csapágy cseréjén kívül másra nem volt szükség.

 

 

 

 






Géptípus, évjárat:

Dal-bo Maxiroll 830x53 Crosskill, 2007

Talaj típusa:

közép-kötött

Traktor:

240 LE (JD 8210)

Tapasztalat, vélemény:

• Elégedettek vagyunk a gép talajelmunkáló funkciójával. Egyenletes és egységes talajszerkezetet hagy maga után. Jól tömöríti a talajt, ami megakadályozza annak gyors kiszáradását. Szántás elmunkálást kb. 500 ha-on végzünk évente.

• Ezen kívül a vetések lezárására is használjuk 200-250 ha-on.

• Mûszaki probléma a géppel ez idáig nem volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!