Güttler - EVERS tárcsásborona az õszi magágykészítésben

Agro Napló
Eddig már foglalkoztunk a Güttler hengerekkel, magágy­készítõkkel, illetve néhány újdonsággal is, ami a Güttler kínálatában megjelenik. Ilyen például a Standard hengerek elé szerelhetõ simító elõtét és az alapmûvelés kiváltására is alkalmas szántóföldi kultivátor.  





Kevés szót ejtettünk az EVERS tárcsásboronáról, pedig a Güttler talajmunkagépekhez hasonlóan ez is rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek költségmegtakarítást eredményeznek a felhasználónak. Nézzük is meg, hogy hogyan biztosítja ezt az EVERS tárcsásborona.



Először is vegyük szemügyre, hogy miben tér el az EVERS tárcsásborona a hasonló gépektől. Ebben a talajmûvelő eszközben a tárcsalapok két párhuzamos sorban vannak elhelyezve. A tárcsalapok egyedileg, külön-külön vannak felfüggesztve a hordozó vázra, és a talajbahatolási szögük is állítható. Ilyen tárcsákkal ma már több helyen találkozhatnak az érdeklődők, gyakran rövid tárcsa néven is emlegetik. Ennél a megoldásnál a tárcsalapok merev felfüggesztésûek, nem tartalmaznak rugózott elemeket. Emiatt még a letömörödött, igazán kemény talajba is könnyedén belekapnak a tárcsalevelek, nem pattognak el. Az állítható szögállás lehetővé teszi, hogy a tárcsát könnyûszerrel be tudja állítani a felhasználó az adott talajállapotoknak megfelelően. Kisebb szögállásnál javul a tárcsa aprító munkája, míg nagyobb szögállásnál hatékonyabb a leforgatás és a bekeverés.



A tárcsa tarlóhántásra nagyon jól alkalmazható épp a fent leírt tulajdonságainak köszönhetően. Alkalmas még az őszi magágykészítésre is, mivel a legtöbb gazdálkodónak a kukorica-betakarítás után a kukoricaszár eltüntetése okozza a fő problémát. Előfordul, hogy tavaszi szántáselmunkáláskor is alkalmazzák a kisebb tömeg miatt. Jó szolgálatot tesz ilyenkor, hogy a megfelelő szög beállításával a tárcsa talajforgató hatása csökkenthető, és inkább a még előforduló rögök aprítására és a talaj egyengetésére lehet fektetni a hangsúlyt.



Páska Norbert – agrármérnök-tanár





FIGYELEM:



EVERS tárcsásborona bemutatógép eladó!

• Munkaszélesség: 6 méter,

• vonóerőigény: 220–250 LE,

• ár: nettó 6 100 000 forint.

A géphez jár egy új tárcsalap garnitúra, valamint elektronikus központi zsírzórendszer is!



Ne hagyja ki ezt a lehetőséget!

Hívja kollégánkat, Vörös Endrét

a 06-30/236-9503 telefonszámon!



www.guttler.hu | (62) 533-690

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?