FIERAGRICOLA 111. Nemzetközi Mezőgazdasági és Állattenyésztési Szakkiállítás

Agro Napló
A 2014. február 6–9. között 111. alkalommal megrendezett veronai vásár az elmúlt 10 év legsikeresebb kiállítása volt. A 140 000 látogató 14%-a 103 különböző országból érkezett. Ettore Riello, a Veronafiere igazgatója elmondta, felülmúlta elképzeléseit a rendezvény, és a négy nap eredményeit látva hangsúlyozta, a mezőgazdaságnak meghatározó szerep jut a gazdaság élénkítésében.

Giovanni Mantovani, a Veronafiere vezérigazgatója kijelentette, a Fieragricola a leghatékonyabb eszköz üzleti kapcsolatok kialakítására. A kiállítás ebben az összefüggésben meghatározó mozgatórugó Európában.

A Fieragricola kiállítás a Közös Agrárpolitika reformjának ismertetésével egy időpontban zajlott. A mostani nehéz olasz gazdasági helyzet húzóágazata a mezőgazdaság. Kétszáz millió eurós forráshoz jutott az állattenyésztés, százmillió eurós forráshoz a vidékfejlesztés. „Elmondhatjuk, hogy 1,6 milliárd eurós forrás áll rendelkezésre fenntarthatóságra, megelőzésre és mezőgazdasági vállalatok támogatására. Új befektetéseket hajthatunk végre a mezőgazdasági szektorban. A fiatalok visszatérnek a mezőgazdaságba, ami egy biztató jel. Ez azt mutatja, hogy az agrárszektor ismét vonzó perspektívává kezd válni. Törekedni fogunk arra, hogy fenntartsuk ezt a tendenciát, így segítve a vállalatok növekedését” – nyilatkozta Giuseppe Castiglione, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

A több mint 1000 kiállító a mezőgazdaság teljes vertikumát lefedte. Tematikusan elrendezve, külön csarnokokban kaptak helyet a gyep- és erdőgazdálkodás, mezőgazdasági szolgáltatások, megújuló energia, gyümölcsös és szőlészet, valamint a mezőgazdasági gépeket, állattenyésztést és állattartási eszközöket kínáló cégek. Emellett a szabad területeken mozgógép bemutatót is rendeztek. A kiállítók egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a rendezvényről.


Christian Lackner, a Borealis L.A.T közép-európai értékesítési menedzsere így nyilatkozott: „Rendszeres résztvevői vagyunk a kiállításnak. Ennek oka, hogy a Fieragricola nemcsak a mezőgazdaság egy bizonyos szegletére koncentrál, hanem szinte a teljes egészét lefedi. Ez számunkra nagyon kedvező és pozitív hatással bír. Az olasz piaccal kapcsolatban idén optimista elképzeléseink vannak és bízunk a piaci részesedésünk növelésében.”

 

Marco Mazzaferri, a New Holland üzleti igazgatója közölte: „Két helyen állítottunk ki, a mezőgazdasági gépek valamint a gyümölcsös és szőlészeti gépek csarnokában. Mindkét standunk folyamatosan tömve volt, a látogatók igazán kíváncsiak voltak újdonságainkra. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.”


BEST SELLER Díj

A Fieragricola jutalmazta a mezőgazdasági gépészet legnagyobb neveit. Az első tíz díjazott között szerepelt a New Holland, Antonio Carraro, Landini, Same és a Goldoni. A Fieragricola „Oscar-díját” azon cégek kapták meg, akik a legjobb értékesítési teljesítményt nyújtották 2013-ban. A következő kategóriákban lehetett nevezni: speciális kialakítású, kerekes és hevederes traktorok, szántóföldi traktorok, kiszolgáló és kompakt kialakítású gépek, közepes teljesítményű, magas teljesítményű és nagytraktorok. Az abszolút győztes a New Holland T4050 traktor lett.


„Az olasz mezőgazdasági gépészet kiváló minőségű, ezt bizonyítja a több mint 7,5 milliárd eurós értékesítés. Négy csarnokot foglaltak el ezek a gépek, így a kiállítás fő pillérévé váltak. A vezető világmárkák mind megtalálhatók voltak és új terület nyílt külön a gyümölcsös és szőlészeti gépek számára.” – nyilatkozta Ettore Riello. A Veronafiere igazgatója hozzátette: „A Fieragricola egy megfelelő platformot kínál specializált és új termékek bemutatására, melyekre egyre inkább jellemző a magas technológia, amely elősegíti a fenntartható mezőgazdasági művelést.”

Swiss Brown Szarvasmarha Kiállítás és Aukció

A Fieragricola először rendezte meg a Nemzetközi Swiss Brown Szarvasmarha Aukciót. Az érdeklődők és licitálók még külföldről is nyomon követték a rendezvényt. Enrico Santus, a Swiss Brown Tenyésztők Országos Szövetségének elnöke nagyon örült, hogy az aukció sikeresen zárult, véleménye szerint ez a rendezvény felhívta a figyelmet a tejtermelő gazdaságok fontosságára. A legmagasabb árat, 6000 eurót egy Bari közelében lévő gazdaságból származó fiatal üszőért adták. A 46. alkalommal megrendezett Swiss Brown Szarvasmarha Kiállításra összesen 65 tenyésztő 210 jószágot nevezett. Főleg az észak-olaszországi régió tenyésztőit díjazták. Az első helyezett a „Galby Nesta Ivrea” névre hallgató Brescia városából származó tehén lett, aki a legszebb tőgy kategóriában is első helyezést ért el. Sondrio tartományból került ki a legjobb genetikával rendelkező tehén. A legjobb minőségű tejet Lecco tartományban állítják elő.


További eredmények

„Két nemzetközi megállapodás is született a kiállításon” – nyilatkozta Giovanni Mantovani, a kiállítás vezérigazgatója. A Veronafiere és az Olasz Borszövetség együttműködési szerződést írt alá. A következő, 2016-os Fieragricola kiállítást együtt rendezik meg az ENOVITIS – Nemzetközi Szőlészeti és Olajbogyó Termesztés-technológiai kiállítással. Ezenfelül megerősítették együttműködésüket számukra fontos piacokkal, mint például a 2014. június 5–7. között megrendezésre kerülő észak-afrikai Medinit Agro kiállítás.

Képek: fb/agronaplomagazin

www.fieragricola.it

-an-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!