CLAAS nemzetközi sajtótájékoztató és gépbemutató

Agro Napló
A hazai- és külföldi szaksajtó részére a CLAAS KGaA mbH ez év július 21-én és 22-én sajtókonferenciát és szántóföldi gépbemutatót rendezett. Budapesten reprezentatív körülmények között megtartott sajtótájékoztatón ismertették a CLAAS cég fejlesztési koncepcióját, a konstrukciós újdonságokat.




 

 

A konferencián hallhattuk, hogy a cég milyen stratégiai megoldásokkal alkalmazkodik az őket is érintő gazdasági válság okozta nehézségekhez. A dinamikus gyártmányfejlesztés mellett, mely a jól bevált konstrukciók továbbfejlesztésén alapszik, a gyártásfejlesztést, a gyártástechnológiát a jelenlegi helyzetnek megfelelően alakították át, egyszerûsítettek, szigorítottak a logisztikán és javítottak a beszállítói- és gyártói ütemezéseken is. A sajtótájékoztatót – a cég ez évi újdonságait felvonultató – szántóföldi gépbemutató követte július 22-én.



A Mezőfalvi Mezőgazdasági Termelő- és Szolgáltató Zrt. területén lebonyolított gépbemutató tükrözte azt az irányvonalat miszerint a CLAAS cég:

• a mûszaki fejlesztési koncepcióját a hagyományosan jól bevált konstrukcióinak – az igényeknek megfelelő – újabb mûszaki megoldásainak, és egyre korszerûbb gyártástechnológia alkalmazásával valósítja meg;

• a fejlesztési- és gyártási programjában alkalmazkodik a kevésbé tőkeerős kisgazdaságok és a tőkeerős nagyvállalkozások, valamint bérvállalkozók igényeihez.





A szántóföldi gépbemutatón ezt az irányvonalat tükrözték az arató-cséplő gépek területén bemutatott újabb, továbbfejlesztett és számos újdonságot tartalmazó típusok is. A146/240 kW/LE-s Caterpiller motorral szerelt AVERO 240 titka az új fejlesztésû cséplő- és leválasztó rendszer, mely egy négy szalmarázóládás, utólagos magleválasztásos rendszert kapcsol össze az APS cséplőrendszerrel. Az APS cséplőrendszer 1060 mm-es dobszélessége és 450 mm-es cséplődob átmérője jelentős előnyöket jelent.

A másodlagos magleválasztás négy darab 3900 mm hosszú, négy ejtőlépcsős szalmarázóládával történik, melyek ebben az újonnan kidolgozott rendszerben kiválóan illeszkednek az APS cséplőrendszerhez. Az intenzív lazító új fejlesztésû lazítóujjai segítségével könnyedén boldogul a nagyobb szalmamennyiséggel is, így lehetőség nyílik a szalmában rekedt magvak tökéletes kiválasztására.



Az APS cséplőszerkezettel és szalmarázóval épített TUCANO arató-gépcsalád két új taggal, a TUCANO 470 és TUCANO 480-as típusokkal bővült, melyek a család többi tagjától eltérően „forgó szalmaleválasztó hengerrel” szereltek. Az 1580 mm szélességû és 450 mm átmérőjû cséplődob az APS cséplőrendszerbe van építve, melyet a ROTO PLUS – a korábbiakhoz képest növelt, Ø 530 mm-es – leválasztó rotor követ. A szalma szecskázását egy ki-be kapcsolható, hatékony 80 késes szecskázó, a terítést pedig két egymással szemben forgó tárcsa végzi.

Természetesen a CLAAS gyártmányú arató-gépcsalád széles típusválasztékához igazodóan a szántóföldi vágóasztalok VARIO és normál „C” változata, valamint a különböző adapterek is rendelkezésre állnak.



Ezt a választékot bővítette újdonságként a LEXION 600-on bemutatott VARIO 1200 fix vázkeretû, de osztott kivitelben készült 12 m munkaszélességû szántóföldi vágóasztal. Az osztott konstrukciós kivitelből adódóan a hajtás kétoldalról történik. A két oldalról hajtott kasza és a – növelt átmérőjû, Ø 660 mm – középrehordó csiga szintén osztott kivitelû.

A gépbemutatón a szálastakarmány-betakarító vonalból első helyen a tárcsás kaszák újdonságai kerültek bemutatásra. A kombinált DISCO 8400 CONTUR és 9100 CONTUR kaszarendszerek már verőujjas és gumihengeres szársértővel is felszereltek. A vontatott tárcsás kaszák sorozatát központi kaszatest vontatással látták el. A jövőben a DISCO 3100 TC / TRC (3,00 m) és a DISCO 3500 TC / TRC (3,40 m) modellek mellett a DISCO 3900 TC modellt is nagyobb munkaszélességgel, 3,8 méterrel kínálják.



A zöldtakarmány felszedésben az új CARGOS felszedő pótkocsi család három taggal rendelkezik, CARGOS 9400, 38 m3-es, a CARGOS 9500 44 m3-es és a CARGOS 9600 50 m3-es változattal. Újdonság, hogy a pótkocsi felszedő-aprító egysége gyorsan leszerelhető a gyorscsatlakozók oldása után. Ezután a szecskázott anyag egyenletes kiadagolására alkalmas bontóhengerek ugyanilyen gyorsan beszerelhetők. Ez azt jelenti, hogy a rendfelszedő kocsi gyorsan átalakítható egy silószállító pótkocsivá.

Az új ROLLANT 454 és 455 hengeres, állandókamrás bálázók is rendelkeznek néhány újdonsággal, ilyen például a hidraulikusan beállítható aprítókés állítás 0-12-13-25 db-ra, a hidraulikusan és félautomatikusan mûködtetett eltömődést gátló fenéklemez, valamint a ROLLANT 455-nél alkalmazott hidraulikus előtömörítő, amely lehetővé teszi a bálatömörség növelését. A bemutatott, erősített kivitelû gépek a szenázs, szilázs termények bálázására is alkalmasak.



A ROLLANT családhoz egy új UNIWRAP bálacsomagoló egység is tartozik, amelyet a legújabb fejlesztések alapján kialakított csomagolóasztallal szereltek fel, a még magasabb teljesítmény elérése érdekében.

A sajtótájékoztató és a szántóföldi gépbemutató jól szemléltette a CLAAS KGaA mbH-nál folyó, a szálas- és gabonabetakarító gépeinek fejlesztésére és gyártására irányuló innovációt, melynek eredménye a mezőgazdasági vállalkozóknál jelentkezik.



A sajtótájékoztató anyaga megtekinthető:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/69

(képgaléria, hanganyag, video)



dr. Kelemen Zsolt

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?