3C - többet kevesebbért

Agro Napló
Az Amazonen Werke Kft., az AMAZONE munkagépek 2010 január 1-tõl kizárólagos forgalmazója elsõ alkalommal rendezte meg Balatonfõkajáron szántóföldi gépbemutatóját. A rendkívüli érdeklõdést kiváltó rendezvény házigazdája Kovács Tamás a cég ügyvezetõje hangsúlyozta, hogy ezekben a nehéz idõkben az üzemanyag- és a munkaköltségek további csökkentése aktuálisabb, mint valaha.  





Az Amazone a gazdaságos munkavégzést lehetővé tevő munkagépek fejlesztését tûzte ki célul. A hossszú távú tartamkísérletek alapján fejlesztette ki a 3C koncepciót „Cost-Cutting-Concept”, vagyis azt a költségcsökkentő koncepciót, mely 5%-kal magasabb hozam mellett 50%-kal kevesebb üzemanyagfelhasználást és 60%-kal kevesebb munkaidő-ráfordítást jelenthet a termelőnek. Mindezen cél eléréséhez üzemspecifikus munkamûvelet kombinációra van szükség a tarlóhántástól az alapmûvelésen, a vetésen és a mûtrágyázáson keresztül a permetezésig. Az Amazone gépkínálata ezeket a munkafolyamatokat teljes körûen képes kiszolgálni.



A tartamkísérletek során bebizonyosodott, hogy az alapmûvelés intenzitásának és mélységének változtatásával érhető el a legnagyobb megtakarítás akár a hozam stabilan tartása, esetleges növekedése mellett is. A kísérletek főszereplői a Catros rövidtárcsa (tarlóhántás), a Centaur nehézkultivátor (alapmûvelés), és a Cirrus mulcsvetőgép (vetés) eszközei voltak, azaz a 3C koncepció vezérgépei.





A bemutatón termelőket szólaltattunk meg, hogy vajon a gépek közül a Catros, a Centaur és a Cirrus miként bizonyítottak a magyar földeken:



Szabó Tibor Mezőcsokonya

 


 



280 ha-on gazdálkodom, egy éve használom a Catros 4 m-es rövidtárcsát, mely kétsoros elrendezésû, ferdén elhelyezett homorú tárcsával rendelkezik. A tárcsát a gumigyûrûs henger vezeti a megfelelő mélységbe. Ezek a hatékonyan tömörítő gumigyûrûk optimális talajzárást és ezzel ideális csírázási feltételeket biztosítanak.





Stikl Miklós Polány

 


 



300 ha-on gazdálkodunk, a szántást szeretnénk teljes egészében elhagyni, ezért vásároltuk a 3 m-es Centaur kultivátort. A gép egyszerûen mûködtethető, a felső talajréteg átforgatásával gondoskodik a tarlómaradványok hatékony beforgatásáról és a szármaradványtól mentes talajfelszínről. Mindkét alapfeltétel teljesült, így zavartalan és sikeres volt a tavaszi kukorica vetés, jelenleg gyönyörû a kukoricaállományunk.





Vass János Nagyatád

 


 



A Cirrus Super a vetés szabályait maradéktalanul betartja, ezért garantált az egyenletes és intenzív kelés. A vetőgéppel több, mint 3 500 ha-t vetettünk teljes megelégedettségünkre.





Az Amazonen EDX magyarországi debütálása

 


 



Az Amazonen EDX 9 méteres, 12 soros szemenkénti vetőgépet itt mutatták be először a magyar termelőknek. A munkagép a 2007-es Agritechnika kiállításon a magadagolási rendszerére kapott aranyérmet. Míg a jelenleg használatos szemenkénti vetőgépek 8 km/h-s sebességgel képesek dolgozni, addig az Amazonen EDX kétszer annyival, vagyis 16 km/h-s sebességgel képes a pontos vetésre.



A képgaléria megtekinthető: www.agronaplo.hu/kepgaleria/67

- ga -

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!